Territori i urbanisme

El GOB demana un pacte pel Territori al Consell de Mallorca

Cal posar les bases per a la transició eco-social.

Una de les qüestions fonamentals que el GOB ha trasmès a les responsables de les àrees de territori, i medi ambient així com a la Presidenta del CIM és la necessitat d’assumir políticament la situació de crisi ecològica derivada de l’actual model econòmic i territorial vinculat a la indústria turística i a la construcció immobiliària i de noves infrastructures.

Des de la necessitat i urgència d’assumir aquesta premissa, el GOB demana mesures concretes de decreixement de places turístiques, paralització de noves infrastructures de carreteres, contenció del creixement territorial i redefinició i del model territorial i urbanístic.

El GOB ha posat damunt de la taula una de les propostes que ja es varen presentar a les formacions polítiques abans de les eleccions: la necessitat d’establir un pacte pel territori, que esdevingui un marc de protecció ambiciosa i duradora que garanteixi la conservació del territori i la dignitat de les persones que hi viuen. Com a punts bàsics hauria de contemplar aturar l’especulació (evitar la tinença especulativa de solars sense usos específics i de terrenys rústics sense activitat productiva), reconversió sense creixement, desclassificació, protecció del sòl rústic i en definitiva un urbanisme al servei de les persones. A Mallorca és urgent un nou Pla Territorial que aturi el creixement insostenible que es pateix actualment.

A més, hem recordat algunes de les 10 propostes fetes a les noves institucions pels primers 100 dies de Govern i d’entre les quals, afecten al Consell de Mallorca per exemple:

• L’inici de la revisió del model territorial i de tots els seus instruments d’ordenació, amb els criteris de reconversió sense creixement, desclassificació, protecció integral del sòl rústic per usos primaris: DOT, Pla Territorial de Mallorca, PIAT
• La paralització de l’execució de totes les obres del conveni de carreteres actual, moratòria de carreteres fins a l’aprovació del Pla Integral de Mobilitat del Govern i renegociació immediata dels convenis de carreteres i ferroviari amb l’estat.
• La Planificació territorial insular de les energies renovables amb criteris de descentralització, justícia social i implantació prioritària en espais urbanitzats. I full de ruta amb mesures concretes per a la transició energètica a Mallorca pel 2030, com ha fet Menorca.
• La redacció i dotació pressupostària d’un Pla integral de gestió i ordenació del litoral com instrument que serveixi per facilitar la gestió integrada del litoral per fer front a les múltiples agressions que pateix i a la dispersió competencial que hi ha.

Tags: consell de Mallorca, crisi ecològica, pacte pel territori, pla territorial de mallorca, transició ecosocial

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents