Imprimir aquesta pàgina
Dissabte, 02 Desembre 2017 09:49

El GOB d'Eivissa i Mallorca denuncia que el Govern pretén utilitzar la nova llei urbanística per salvar urbanitzacions il·legals

Criticam durament la Llei d'urbanisme que dimarts es debatrà al ple del Parlament. Denuncia que els partits que criticaven l'amnistia del PP d'habitatges il·legals, pretenen ara legalitzar urbanitzacions senceres a sòl rústic declarat per sentència judicial ferme (en el cas d’Eivissa)

El GOB va ser molt dur amb la Llei del Sòl (LOUS) impulsada la passada legislatura per Gabriel Company per diferents motius, entre altres: la legalització de les il·legalitats al sòl rústic, o i la rebaixa dels estàndards de sostenibilitat i qualitat de vida en la regulació de l'ordenació del sòl.

Ara, veim com la nova proposta de Llei d'Urbanisme de les Illes Balears, que partia d'un planejament més restrictiu pel que feia a la disciplina urbanística i a la possibilitat de nous creixements, dona continuïtat a alguns dels escàndols de la Llei Company i va més enllà.

El text del Projecte de Llei d'urbanisme de les Illes Balears que es durà al Ple del Parlament el proper dimarts i que ja es pot consultar a la web del Parlament, inclou, després del període d'esmenes dels grups polítics, alguns aspectes que consideram especialment greus:

  • Permet la legalització dels nuclis rurals il·legals (assentaments irregular en sòl rústic, en diu), a través article 26.2
  • Manté la continuïtat de poder edificar sense clavegueram a través de la Disposició Transitòria Quarta.
  • Fa una modificació de la matriu de sòl rústic per tal de considerar caneres com a usos admès al sòl rústic (també protegit) a la Disposició Addicional 14à quarter, sense que necessitin idò Declaració d’Interès General.
  • A través de l’article 154.4 permet aconseguir segones pròrrogues de llicències caducades a tot el sòl rústic protegit i comú, encara que actualment no compleixin la normativa actual, estiguin dins sòl rústic protegit i hagin passat anys des de que les obres es varen abandonar. Es podran recuperar bucs a mig construir que ara serien totalment il·legals dins zones protegides.
    A través de la Disposició Transitòria catorzena, manté la legalització d'urbanitzacions il·legals de la Llei del Sòl d'en Company.

El cas concret d’Eivissa. Un escàndol a mercè dels interessos de la família Matutes.

La Disposició Transitòria Catorzena té una lectura vertaderament greu i escandalosa en el cas d’Eivissa. Els companys del GEN-GOB han emès avui un comunicat alertant de que aquesta DT14 serveix per salvar i incrementar les urbanitzacions il·legals de la família Matutes a Eivissa. Una disposició a mida, estil Cretu però a l'engròs.

Adverteixen de que això afecta a les urbanitzacions il·legals de tot Sant Antoni i Sant Josep, platja de’n Bossa concretament, centenars de milers de m2 en primera línia de mar que, a sobre podran incrementar-se.

Així des del GOB Eivissa i Mallorca, demanam conjuntament, no només que s'ha de retirar immediatament aquesta disposició del text legal que es pretén aprovar al Parlament, sinó també que el Sr Pons, Conseller de Territori, doni explicacions públiques sobre com ha arribat a formar aquest apartat part d'un text legal amb pretensions de ser aprovat. Qui ha escrit la Disposició transitòria 14? Qui ha negociat la seva inclusió a la Llei Urbanística del Govern? Ara és hora d’aclarir de part de qui estan: de la legalitat, de la igualtat de tots davant la llei i de l’acatament de sentències judicials, o si es posen a defensar els tractes de favor i les normes a mida dels grans infractors.

 

Llegir 806 vegades Darrera modificació el Dimarts, 05 Desembre 2017 10:57