Divendres, 10 Març 2017 11:51

El GOB insta el Consell de Mallorca a una moratòria immediata de llicències en sòl rústic.

Imatge àerea sòl rústic urbanitzat de Pollença Imatge àerea sòl rústic urbanitzat de Pollença

Després que el PI ahir presentàs una proposició no de Llei a la Comissió de Medi Ambient del Parlament, per tal d'evitar que el Consell pugui augmentar la parcel·la mínima per a poder construir al sòl rústic i davant l'allau de noves llicències que s'estan demanant ara -moltes vinculades al lloguer turístic - és hora de que el Consell de Mallorca, doni una passa ferma per aturar la destrucció del sòl rústic.

La urbanització del sòl rústic torna a patir ara una forta envestida, moltes vegades amb llicències d'habitatges que aniran vinculades a la possibilitat de destinar aquests habitatges al lloguer turístic vacacional.

El GOB ja ha demanat sense que el Govern (Conselleria de Turisme, MES) hagi fet cas, una moratòria de noves llicències d'habitatges turístics al sòl rústic, i pel que sabem al Consell de Mallorca les peticions de cèdules d'habitabilitat i noves llicències al sòl rústic s'ha disparat assolint dades d'abans de la crisi immobiliària. El cas és que el Pla Territorial de Mallorca preveu encara molta possibilitat de creixement de l'edificació dins sòl rústic i de moment no tenim cap notícia de que el Consell de Mallorca (MES a la Presidència i PSOE al capdavant de la Departament de Territori i Infraestructures) ho vulgui aturar o limitar en absolut.

És més, fa unes setmanes el Ple del Consell de Mallorca, a instàncies del PI, va aprovar (amb els vots a favor de PP, Ciutadans, PI, MES, PSOE i PODEMOS, és a dir per unanimitat) no augmentar la parcel·la mínima per a poder construir al sòl rústic, és a dir, que continuïn sent els 14.000m2 com fins ara http://www.diariodemallorca.es/mallorca/2017/01/13/consell-compromete-aumentar-parcela-minima/1180613.html. Ara bé, es veu que el Pi no va quedar prou tranquil i ahir, el mateix dia que es presentava la nova proposta del Govern de Llei del Sòl (que com a novetat inclou el sòl rústic) va defensar una proposició No de Llei a la Comissió de Medi Ambient del Parlament que ha estat aprovada amb els vots de PSOE i PODEMOS, per blindar la parcel·la mínima exigible al sòl rústic i així, en paraules de Josep Melià: «donar tranquil·litat al petit propietari». En definitiva garantir que NO s'augmenti la protecció del sòl rústic, un fet per nosaltres imprescindible davant les pressions urbanístiques, edificatòries i turístiques que pateix.

 

La preservació del sòl rústic, un tema urgent que s'ha d'impulsar ja amb la revisió del PTM.


Malgrat les declaracions a principis de legislatura de l'actua President del Consell (MES) de que es revisaria el Pla Territorial i s'apostaria pel creixement zero, el cert és que estam a meitat de legislatura i el tema de la revisió del Pla Territorial de Mallorca no s'ha ni envestit i per tant, no veim en lloc la materialització de les suposades intencions d'aprofitar aquesta revisió per a limitar que continuï la construcció de noves edificacions al sòl rústic i el desenvolupament de noves activitats econòmiques no vinculades als usos primaris que li són propis.

 

Llegir 938 vegades

festedelgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.