Divendres, 12 Agost 2016 12:56

Es lloga Conselleria de Turisme (preu a convenir)

El GOB fa una acció davant la Conselleria de Turisme, per denunciar l'absència de mesures polítiques i econòmiques per a solucionar i anar a l'arrel de la problemàtica de la massificació turística.

Amagar la realitat és una demostració de la incapacitat d'afrontar-la.

El GOB realitza una acció-paròdia davant la Conselleria de Turisme per exigir responsabilitat i acció política en matèria econòmica per revertir la situació de monocultiu turístic massificat.
Obviant l'absurditat de la campanya «Benvingut turisme sostenible» de la que ja se n'ha xerrat prou aquesta setmana, el GOB reclama amb urgència la presentació de tot un seguit de propostes de la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme, en relació a la política per governar el Turisme.

La situació és límit: infrastructures saturades, fondejos irregulars arreu del litoral illenc, 90.000 cotxes de lloguer damunt les carreteres, platges massificades, talls d'aigua per a abastament de la població, dessaladores al 100%, overbooking i lloguer turístic vacacional desbordat, problemes de convivència a bona part dels barris històrics i singulars de la ciutat, gentrificació, problemes de ciutat-escenari, creurs en massa al port de Palma, etc. i mentres noves llicències d'hotels, agroturismes i més doblers públics per a la promoció turística. Les illes estan desbordades i abocades al col·lapse. I davant això la resposta del Govern és nula.


La proposta ecologista: decreixement turístic

Cal abordar el problema i no tractar de convèncer la població que la diversificació, la sostenibilitat i la desestacionalització han de ser els objectius de la política turística. Això està desfasat. Estam en una situació d'alarmes disparades en els àmbits socials i ambientals i continuam amb el motor encès a les totes i intentant fer veure que «ho tenim controlat».
Des del GOB demanam un pla estratègic amb conjunt amb la Conselleria d'Economia de Decreixement turístic lligat a la diversificació econòmica i, paral·lelament, cal com a prioritat política d'acció de govern i en col·laboració amb Consells i Ajuntaments, impulsar mesures tendents a racionalitzar la realitat econòmica basada en el monocultiu turístic. I per això, i entre altres, cal:

 

  • Realitzar polítiques actives de decreixement turístic a escala de ciutat, i de illa, no només basades en la regulació de les pernoctacions sinó també dels fluxos de turistes (mesures fiscals, limitació de creuers, limitació d’accessos a espais públics o patrimonials...)
  • Desenvolupar polítiques de prevenció i compensació dels impactes negatius del turisme, com ara: protegir el comerç de proximitat, promoure la diversificació econòmica, vetllar per les condicions de treball dignes al sector turístic, recuperar com a espais públics i gratuïts els espais patrimonials i les places/carrers ocupats per terrasses, crear una vertadera ecotaxa que es reinverteixi en la recuperació dels valors ambientals i patrimonials i no en el sector turístic altre cop.
  • Dirigir una política cap a regulació de tots els pisos turístics i garantir prioritàriament el dret a l’habitatge de la població i ntensificar les mesures de control i inspecció dels pisos il·legals
  • Crear polítiques que garanteixin la socialització dels guanys, no només de les despeses: avançar cap a la municipalització del parc hoteler i els diferents serveis turístics.
  • Suspendre indefinidament la tramitació de llicències pels establiments d’allotjament turístic, habitatges d’ús turístic.
  • etc.

De no ser així, aquest govern, continua amb la tendència de les velles polítiques responsables d’hipotecar el model productiu de les Illes, i la formació i ocupació de la ciutadania, a un únic sector econòmic. Una estratègia econòmica basada en els beneficis a curt termini per part de lobbys i grans empresaris propiciant la generació de la “bombolla turística”. Una nova bombolla especulativa que sobre-produeix per sobre de les necessitats reals de la societat, i que, com amb la immobiliària, quan deixi de generar beneficis provocarà una nova crisi econòmica que afectarà novament el territori, la conservació dels valors naturals i la qualitat de vida de les persones. Volem unes illes per viure-hi.


Per tot això, des del GOB exigim un plantejament de política turística valenta i decidida per posar fi, per una banda, de forma immediata, a la centralitat econòmica del sector turístic i, per altra banda, i de forma contundent, amb el model turístic massificador actual que no són capaços de controlar.  

Llegir 2692 vegades

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.