Dijous, 03 Desembre 2009 00:00

03/12/09 Els partits del pacte consoliden un model de carreteres obsolet i depredador

Qualifiquen l'acord com una decepció i un descrèdit polític.
On és la diferència promesa en la política de carreteres?

--------------Assemblea de Col·lectius Contra el Pla de Carreteres ------------

L'ASSEMBLEA DENUNCIA QUE ELS PARTITS DEL PACTE CONSOLIDEN UN MODEL DE CARRETERES OBSOLET I DEPREDADOR
QUALIFIQUEN L'ACORD COM UNA DECEPCIÓ I UN DESCRÈDIT POLÍTIC.
On és la diferència promesa en la política de carreteres?


DECEPCIÓ I DESCRÈDIT POLÍTIC
Avui el Ple de Consell de Mallorca pot donar la passa definitiva per a l’aprovació i consolidació del  Pla de Carreteres PP-UM (1998), que des del nostre punt de vista no respon a la realitat i necessitats actuals i que consolida un model agressiu que indueix a l'expansió territorial i urbanística i a la despersonalització de les àrees rurals i més ben conservades de Mallorca.

Ningú no posa en dubte la necessitat de tenir cura amb les carreteres, millorar la seva seguretat, eliminar els punts negres. Emperò una cosa és això i l’altra ben diferent és seguir omplint la nostra illa d'infrastructures viàries innecessàries i continuar invertint els doblers públics en una aposta clara, una vegada més, pel transport privat

Es suposava que la presència al Consell del PSIB i el Bloc havia de marcar diferències pel desenvolupament territorial futur de Mallorca. Ara, amb aquest PDS de Carreteres que aproven definitivament avui per consens les forces polítiques del pacte, senzillament veim la continuïtat d'un model viari que era vigent al PDS de Carreteres del 98, en la modificació del 2003 i ara, en la revisió que avui volen aprovar els partits d'aquest govern que es considera “de progrés”.

UN MODEL MARCAT PER LA CORRUPCIÓ AMB DOBLERS PÚBLICS I LA INVERSIÓ EN INFRASTRUCTURES VIÀRIES COM A ÚNIC OBJECTIU LLUNY DE CRITERIS DE MOBILITAT
Un model, a més, marcat per casos de presumpta corrupció per part dels mateixos responsables polítics d'UM que segueixen estant al front de la Conselleria d'Obres Públiques al Consell de Mallorca, impulsant la continuïtat i la consolidació de la seva “manera de fer carreteres”.

Per quan realment unes polítiques i uns polítics que apostin vertaderament pel transport públic per carretera i sobretot el ferrocarril per a resoldre no només problemes de mobilitat sinó també problemes ambientals, de recursos naturals i d’ordenació del territori?

Amb els 1.800 milions d’euros que se gastaran amb aquest Pla de Carreteres, se podrien estendre i donar bon servei a la xarxa ferroviària de Mallorca, i alhora millorar de forma respectuosa la xarxa de carreteres.

UNA OPORTUNITAT PERDUDA AMB EL FUTUR COM A PREU A HAVER DE PAGAR
Els partits del pacte que actualment conformen l'equip de Govern al Consell de Mallorca, continuen amb el mateix error que, massa sovint al nostre país, han comès els nostres polítics: planificar les coses de forma sectorialitzada i a l’enrevés, deixant pel final la planificació global, i a més, en aquest cas, incomplint el compromís d'un canvi de model territorial i viari per Mallorca.

Així, sense revisar les bases de l'actual Pla Territorial que ha de marcar el futur del creixement territorial i urbanístic de l'illa i sense revisar tampoc el Pla de Transports vigent, que assumeix el Pla de Carreteres anterior sense qüestionar ni el model ni cap de les infrastrcutures que s'hi preveuen, se segueix apostant per apedaçar el problema de la mobilitat únicament planificant carreteres.  Des del discurs  es prometia un canvi: un canvi en la manera de repensar i estructurar el territori i això, evidentment, implica parlar d'un canvi en la política d'infrastructures viàries, un canvi que des dels col·lectius que durant aquests dos mesos ens hem mobilitzat contra el Pla de Carreteres no veim per enlloc.

Es perd una oportunitat històrica des del punt de vista polític d'integrar, tal i com ha de ser, una política d'infrastructures en una política més àmplia, global i integrada de transports a Mallorca, que tengui en compte totes les modalitats de transport i deixi de prioritzar el transport privat per carretera.

Per això cal pressupost però sobretot, coordinació entre el Consell de Mallorca (competències sobre carreteres i ordenació del territori) la Consellera de Mobilitat i Ordenació del Territori del Govern de les Illes Balears (competències sobre transport interurbà) i de l'Ajuntament de Palma (competències en transport urbà i urbanisme) per proposar alternatives conjuntes i globals i plantejar vertaderament una nova política de mobilitat per Palma i per Mallorca.

Mai com ara, s'havia tengut la sintonia política necessària per plantejar vertaderament aquesta coordinació que és bàsica per a un vertader canvi de model. Des del GOB consideram molt trist i decebedor que unes institucions liderades per partits progressistes segueixin plantejant un model viari i en definitiva un model de transport que ells mateixos, en el seu discurs, ens havien donat a entendre que consideraven obsolet i que han rebutjat públicament en repetides ocasions durant la passada legislatura.

MÉS DE 1.500 SIGNATURES CONTRA EL PLA DE CARRETERES
Els actes de protesta i la campanya que especialment durant aquests dos darrers mesos han impulsat els col·lectius que formen part de l'Assemblea contra el Pla de Carreteres, ha implicat la reunió amb responsables polítics, la presentació de mocions als Ajuntaments de Mallorca instant a que demanessin al Consell la retirada del Pla de Carreteres, la realització de xerrades informatives per cobrir la manca d'informació pública sobre el pla que s'ha dut a terme des del Consell, concentracions reivindicatives i la realització d'una campanya a través d’internet que en poc més de tres setmanes ha aconseguit recollir més de 1500 signatures contra el Pla de Carreteres que avui lliuram al Consell de Mallorca.Llegir 971 vegades Darrera modificació el Dilluns, 25 Juny 2012 11:09

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.