Dijous, 12 Novembre 2009 00:00

12/11/09 L'Assemblea de Col·lectius contra el Pla de Carreteres intensifica la campanya per demanar la seva retirada

S’han presentat mocions als Ajuntaments i s'ha impulsat una campanya d'àmbit internacional a través d'internet.

ASSEMBLEA DE COL·LECTIUS CONTRA EL PLA DE CARRETERES

Nota Informativa
12 novembre de 2009

L'ASSEMBLEA DE COL·LECTIUS CONTRA EL PLA DE CARRETERES INTENSIFICA LA CAMPANYA PER DEMANAR LA RETIRADA DE L'ACTUAL PLA.
S’han presentat mocions als Ajuntaments i s'ha impulsat una campanya d'àmbit internacional a través d'internet.


L'Assemblea de col·lectius contra el Pla de Carreteres compta en aquests moments amb la participació i adhesió d'una trentena d'entitats, col·lectius i grups polítics de tota Mallorca que demanen la retirada de l'actual Pla de Carreteres.

No estem en contra de l'eliminació de punts perillosos i fer millores a la xarxa de carreteres actual, però cal plantejar les noves actuacions a través d'una política integral de mobilitat que doni alternatives al cotxe privat i s'adapti a les necessitats reals de transport i mobilitat d'una illa com Mallorca, sense més consum de territori ni més asfalt i responent sempre a l'interès general, des de la transparència en les inversions i la coherència amb els compromisos polítics  assumits a l'inici de la legislatura.

LA NOSTRA PROPOSTA
Consideram que hi ha temps per a treure endavant una nova planificació de carreteres dins aquesta legislatura, i si s'ha de resoldre de manera imminent el problema dels accessos a Son Espases, sempre hi cap la possibilitat de fer ara, una modificació puntual del Pla de Carreteres actual que pugui desbloquejar l'execució del 2on cinturó o via connectora de Palma i, de cara a l'any que ve, presentar a aprovació inicial un Pla de Carreteres alternatiu, fet des de la consideració de la mobilitat i atenent a uns criteris racionals des del punt de vista territorial.

QUÈ HEM FET FINS ARA
Durant aquestes darreres setmanes i atenent la precipitació en que es va anunciar que es faria l'aprovació definitiva del Pla de Carreteres després de la resolució de la crisi provocada per UM al Consell de Mallorca, diferents representants dels col·lectius ens hem anat reunint amb els partits polítics que han de votar el Pla al ple del Consell per conèixer el seu posicionament i discutir la nostra proposta

Per altra banda, el dissabte 31 d'octubre (previ al que havia de ser la data d'aprovació definitiva del Pla al Consell de Mallorca, 5 de novembre) es va organitzar una marxa reivindicativa contra el Pla de Carreteres sota el lema "Qui estima Mallorca no la destrueix". La marxa es va fer a la carretera de Selva a Caimari, ja que el tipus d'intervenció que s'hi preveu fer en breu (duplicació de l'amplada de la carretera), esdevé un símbol del model de carreteres que es pretén consolidar amb l'aprovació d'aquest Pla, que no s'adapten a les necessitats reals i que destrossen el paisatge y la identitat de Mallorca, en aquest cas, just a les portes de la Serra de Tramuntana.

QUÈ FAREM A PARTIR D'ARA
L'Assembla de col·lectius contra el Pla de Carreteres, segueix mantenint reunions periòdiques i han decidit impulsar noves actuacions:

  • MOCIONS ALS AJUNTAMENTS.-

Aquestes dies els diferents col·lectius i entitats que formen part de l'Assemblea estan remetent a tots els batles i batlesses de Mallorca una proposta de moció per a que els consistoris demanin la retirada d'aquest Pla de Carreteres. Avui ho feim a Palma.

Durant aquests dies, municipis en que determinades agrupacions polítiques locals s'han adherit a l'Assemblea contra el Pla de Carreteres, presentaran ja les mocions als respectius plens: és el cas de on Servera, Capdepera, Binissalem, Campos, Sencelles, Pollença, Artà, Costitx i Santa Maria.

  • CAMPANYA LOCAL A TRAVÉS D'INTERNET.-

S'ha posat en marxa una campanya a través d'internet per a totes aquelles persones que exigeixen el canvi compromès en matèria de política viària i territorial.

S'ha habilitat un espai a la plana web del GOB amb informació sobre les conseqüències d'aquest pla i una carta que, amb un “clic” de ratolí s'enviarà als responsables del futur de la planificació de carreteres: President Antich (PSOE), Presidenta del Consell de Mallorca (PSOE), Conseller del Departament d'Obres Públiques del Consell de Mallorca (UM) i portaveu del Bloc al Consell de Mallorca (Bloc per Mallorca).

http://www.gobmallorca.com/noalpladecarreteres/


  • CAMPANYA D'ABAST INTERNACIONAL A TRAVÉS D'INTERNET.

Entenem que les implicacions d'aquest pla pel que fa a la destrucció territorial, patrimonial i paisatgística dels projectes que s'hi preveuen, a l'afectació a espais naturals protegits per la Llei d'espais aturals de les Illes Balears, a l'amenaça per la biodiversitat i la minva de permeabilitat del territori,  la irresponsabilitat davant el futur energètic i climàtic que suposa l'aprovació d'aquest pla i les conseqüències ambientals, socials i econòmiques que implica, afectant el turisme pel fet de suposar la destrucció i despersonalització del paisatge rural i mediterrani de l'interior de l'illa més o menys preservada, etc. Entenem que són doncs, motius suficients per donar a conèixer arreu la implicació d'aquesta política viària i cercar suports i adhesions d'àmbit internacional contra aquest Pla de arreteres.

Per això, en col·laboració amb una associació per a la conservació d'àmbit internacional s'ha llançat una campanya d'abast internacional per recollir suports     contra el Pla de Carreteres.

  • XERRADES SOBRE LES CONSEQÜÈNCIES DE L'APROVACIÓ DEFINITIVA D'AQUEST PLA.-

Donada la manca d'informació per part del Consell de Mallorca de les implicacions d'una planificació tan trascendental pel futur de Mallorca i donat el desconeixement del tipus de projectes que implica i la consolidació del model viari i territorial que es pretén amb l'aprovació d'aquest pla, en les properes setmanes s’aniran fent xerrades informatives i divulgatives a pobles, a la universitat,  entitats, etc.

ASSEMBLEA DE COL·LECTIUS CONTRA EL PLA DE CARRETERES: QUI SOM?
GOB, GADMA, STEI-I, REVOLTA GLOBAL, CGT-BALEARS, GENT ACTIVA, SLOW-FOOD ILLES BALEARS, AMICS DE LA VALL DE COANEGRA, SINEUERS INDEPENDENTS, ATTAC-MALLORCA, AMICS DE LA TERRA, ELS VERS-EU SANTA MARIA, SEPC, ATENEU GABRIEL BUADES, ESQUERRA-SINEU, MAULETS, CAMINS PÚBLICS I OBERTS, UNIÓ DE PAGESOS, OCB, UNIÓ OBRERA BALEAR, FEDERACIÓ DE VEÏNS DE FELANITX, PLATAFORMA MA-15 D’AFECTATS PER LA CARRETERA DE MANACOR, JUBILATS PER MALLORCA, ASSEMBLEA DE JOVES DEL MOLINAR, LOBBY PER LA INDEPENDÈNCIA, ASSAMBLEA ENDAVANT DE MALLORCA, INQUERS PEL CANVI, ELS VERDS-ESQUERRA SON SERVERA, EU-ELS VERDS DE CAPDEPERA, ELS VERDS-ESQUERRA ARTÀ, ALTERNATIVA PER POLLENÇA…

S’adjunta moció:

MOCIÓ PER INSTAR AL CONSELL DE MALLORCA A LA RETIRADA DEFINITIVA DEL PLA DIRECTOR SECTORIAL DE CARRETERES (PDSC)


Col·lectiu diversos de municipis d’arreu de Mallorca, volem posar de manifest el nostre total desacord amb el model de carreteres que segueix impulsant, tot i el canvi polític, el Consell de Mallorca.

Exposició de motius:

Atès que el PDSC és en essència el mateix Pla que va dissenyar el pacte PP-UM (legislatura 2003-2007), i que va ser fortament contestat per les principals entitats ecologistes i cíviques, juntament per TOTS els principals partits progressistes de l’illa (PSIB-PSOE, PSM-EN, EU, EV, ERC) i per la societat en general  amb manifestacions massives (14/02/2004, 17/03/2007).
Atès que “la manera de fer” en la política d’infraestructures viàries des del Consell de Mallorca està sota sospites de corrupció per no respondre a altre cosa que no siguin els interessos privats.

Atès que les carreteres són eixos vertebradors del territori, influeixen en l’atracció de l’activitat, en la elecció de residència, en el desenvolupament del transport públic, etc. no es poden fer carreteres sense definir abans quin model territorial volem per Mallorca i cal plantejar la mobilitat des d'una visió integral. Fer més carreteres, no és la solució. Per tant, pla territorial i pla de transport són imprescindibles i previs a la planificació de carreteres.

Atès que la majoria de projectes de condicionaments, especialment de la primera fase, responen a la voluntat d’establir un enllaç ràpid entre els eixos radials (vies de gran capacitat Palma-Inca, Palma-Manacor, Palma-Campos, Palma-Andratx, Palma-Sóller) i els pobles mes allunyats de Palma, que fins ara, és trobaven més o menys preservats del abús urbanístic. Un abús vinculat a l’escurçament de distàncies entre aquests i Palma que té per objectiu la consolidació de tota Mallorca com a àmbit d’influència metropolitana de Ciutat.

Atès que: es recuperen projectes de noves autopistes; que la majoria de rondes i vials planificats no responen a una necessitat real i el seu traçat es situa molt enfora del cascs urbans, afavorint el creixement desmesurat d’aquest municipis; que se planifica la construcció del segon i tercer cinturó de Palma; que “el condicionament” d’algunes carreteres no estan justificades des del punt de vista del transport que assumeixen ni responen a criteris de seguretat; i en definitiva, que aquest Pla implica la destrucció de el que queda del nostre paisatge rural, un dels principals atractius turístics de l’illa i que precisament el Consell de Mallorca vol  impulsar a través de la seva Estratègia del Paisatge i l'impuls de la candidatura de la Serra de Tramuntana a ser Patrimoni de l’Humanitat.

Per tots els motius exposats, el Ple de l’Ajuntament de ……………………. acorda:

1.- Instar al Consell de Mallorca a la retirada del Pla Director Sectorial de Carreteres i si escau, a aprovar ara una modificació puntual que permeti resoldre la problemàtica dels accessos a Son Espases i elimini, tal i es va comprometre políticament, el projecte d'autovia Inca-Manacor.
2.- Tot i resoldre puntualment el tema dels accessos al nou hospital, instar al Consell de Mallorca a la elaboració del perstinent estudi de mobilitat  dels accessos a Palma per tal de plantejar alternatives viables al transport privat, prèviament a l’aprovació del Pla Director Sectorial de Carreteres.
3.-Instar al Consell de Mallorca a la elaboració i aprovació prèvia d'una modificació en profunditat del model territorial,a través del Pla Territorial de Mallorca i a la coordinació amb la Conselleria de Transport i Ordenació del Territori per a l'aprovació d'un Pla de Transports que prioritzi el transport públic i per tant condicioni la viabilitat i pertinença d'algunes de les actuacions previstes al pla de carreteres actual.
4.- Instar al Consell de Mallorca a la elaboració d’un nou pla dins aquesta legislatura, consensuat amb les principals organitzacions ecologistes i cíviques de l’illa, que respongui a uns criteris clars de sostenibilitat, seguretat i desenvolupament sostenible.

Llegir 872 vegades Darrera modificació el Dimarts, 26 Juny 2012 11:33

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.