Dijous, 17 Març 2011 00:00

17/03/2011 Fer tanta VIA per no arribar enlloc.

17/03/2011 Fer tanta VIA per no arribar enlloc.
Activistes del GOB han fet una acció avui per denunciar la destrossa de la Via Connectora. Denuncien, a més, que no és la solució i que el propi Consell així ho reconeix.

 


Dijous, 17 de març de 2011

Fer tanta VIA per no arribar enlloc.
Activistes del GOB han fet una acció avui per denunciar la destrossa de la Via Connectora. Denuncien, a més, que no és la solució i que el propi Consell així ho reconeix.


El projecte de via connectora és sens dubte el projecte més impactant d'aquesta legislatura. Implicarà la destrossa definitiva de l'entorn més rural de Palma, sense representar una vertadera solució a la problemàtica dels accessos a Palma.

Un projecte que, tot i el discurs de consens, reconversió, adaptació , minimització, segueix la seva tramitació i els objectius inicials:

 

  • 157 milions d’euros d'inversió, un cost econòmic exagerat
  • Cada km d'aquesta autopista costarà 10,46 milions d'euros. El cost és 10 vegades més gran que una carretera i el consum de territori 5 vegades major.
  • 15 km de longitud  per 24 metres d'amplada de la calçada, més les vies de servei.
  • 253Ha més sepultades per l'asfalt
  • 14 ponts i 30 enllaços no prevists en el Pla Director Sectorial de Carreteres.
  • 142.286 vehicles diaris i amb una punta de 4.884 vehicles/hora a 100 km/hora
  • Més de 150 finques rurals de l'entorn de Palma destruïdes
  • Expropiació i demolició de més de 20 cases
  • Una aposta decidida pel transport privat en detriment del transport públic


MANCA DE JUSTIFICACIÓ
Des de 2008 el GOB denuncia que el projecte de via connectora no s'ha basat en un estudi previ de mobilitat que valori diferents alternatives, tenint en compte tots els modes de transport, i ens asseguri que optam per la millor opció per garantir la solució de la problemàtica dels accessos a Palma. Un estudi que era un compromís polític i que a més, tenia una dotació pressupostària a través del Conveni de Carreteres.


UN FALS CONSENS. UN FALS DISCURS
El projecte es presentà sota un fals discurs de sostenibilitat i consens. Les crítiques socials, veïnals i dels propis partits polítics amb representació al Consell, ha deixat clara evidència de que no era així. Ara, en la recta final abans de les eleccions i per "calmar" les veus que s'hi oposen, es manté el discurs de revisar, minimitzar, replantejar... però la realitat és que el projecte segueix la seva tramitació i que aquesta estratègia política que s'ha encetat ens pot dur a un "maquillatge" del projecte però que no signifiqui un replantejament real de la infrastructura i s'allunyi encara més d'una justificació tècnica des del punt de vista de la mobilitat.

EL PROJECTE ES INNEGOCIABLE I S'HA DE RETIRAR
En definitiva el Consell ha seguit apostant per un model de transport que no resol els problemes reals dels ciutadans. Qualsevol observador pot apreciar que les infrastructures cares i desproporcionades, com la Via Connectora, no fan més que fomentar l´ús del cotxe privat i el caos circulatori.

No ens cansarem de dir-ho. El projecte de via connectora no es pot "retocar", maquillar ni "minimitzar" per tal d'evitar la contestació social. El paper del PSOE del Consell ha estat i és realment lamentable tant alhora de plantejar la infrastructura, com en la seva presentació i tramitació. Un projecte ple de despropòsits i irregularitats que S'HA DE RETIRAR.
El projecte de via connectora no és pot renegociar amb arguments polítics: volem els arguments tècnics que justifiquin la solució que s'adopti a la problemàtica dels accessos a Palma.

100km/h pel PSOE o 80km/h pel Bloc?
ni un ni l'altre, senzillament només allò que sigui estrictament necessari des del punt de vista tècnic d'una mobilitat sostenible i que no condicioni negativament el futur de la mobilitat ni el territori.

El projecte de via connectora només té una solució: RETIRAR-SE i que es faci l'estudi de mobilitat necessari per a plantejar solucions a la problemàtica dels accessos a Palma sense comprometre ni condemnar la mobilitat a tota l'illa de Mallorca.

 

Llegir 1131 vegades Darrera modificació el Dilluns, 13 Juliol 2015 18:33

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.