Transport i infrastructures

20/07/2011 Intervenció del GOB al Ple de l’Ajuntament de Palma per diferents temes de mobilitat.

28/07/2011 Intervenció del GOB al Ple de l’Ajuntament de Palma per diferents temes de mobilitat. Durant molts anys, massa, coincidint amb legislatures en mans del Partit Popular Palma s’havien vengut impulsant una política de mobilitat absolutament contrària a criteris de sostenibilitat.
______________________________________________________________________

 

 

 

 

Dimecres, 28 de juliol de 2011

Intervenció del GOB al Ple de l’Ajuntament de Palma per diferents temes de mobilitat.

______________________________________________________________________

Durant molts anys, massa, coincidint amb legislatures en mans del Partit Popular Palma s’havien vengut impulsant una política de mobilitat absolutament contrària a criteris de sostenibilitat. Recordem algunes de les actuacions o propostes més desafortunades impulsades en els darrers anys de govern municipal popular:

  • Construcció d’aparcaments subterranis, amb un important impuls d’aquests al centre de la ciutat;
  • Creació de carrils-bici perifèrics, que no “molestassin” als cotxes;
  • Proposta de construir una carreterea de 4 carrils damunt les antigues vies del tren;
  • La gran aposta per a les grans autopistes…

La política conservadora, contrasta amb la impulsada durant aquests darrers anys, emmarcada dins una nova concepció de la Ciutat amb l’objectiu d’alliberar-la de la supremacia que el cotxe havia anat consolidant en les darreres dècades. Això, al marge dels colors polítics que ho impulsin, es tradueix en un canvi de mobilitat necessari per a la ciutat, demanadat per molts col·lectius, entitats i persones des de fa molts anys, les veus dels quals han quedat ofegades durant massa anys pels renous i fums dels cotxes que han esdevengut el principal protagonista, generador de fums i renous, principal consumidor energètic i ocupador d’espai a aquesta ciutat,  a mercè del qual s’impulsaven les accions polítiques que determinen la mobilitat d’una ciutat i que afecten directament a la qualitat de vida d’aquesta.

Per tant i insistim que, independentment del color polític de l’Ajuntament de torn, és imprescindible, donar continuïtat a aquest canvi tan urgent i necessari de la manera de moure’ns per la Ciutat i no fer passes enrera com la que està fent al C/Blanquerna o amb el desmantellament del carril bici d’Avingudes. A què responen aquestes decisions? quina política de mobilitat i model de ciutat les justifiquen? Com a mínim aquestes serien les qüestions bàsiques que ens haurien de respondre. Perquè els ciutadans necessitam saber per a quins objectius treballen des de les institucions que ens representen i necessitam saber que les decissions es prenen amb responsabilitat, responent a una planificació estratègica que considera tots els pros i contres i que planteja un escenari futur per a la ciutat com a objectiu general. I necessitam saber que no es tracta només d’actuacions puntuals fruit de revenges polítiques que costen uns doblers ara sembla que inútils a la ciutadania de Palma i que no tenen cap objectiu futur més enllà del compliment d’algunes promeses electorals fetes per a contentar uns pocs sense analitzar el preu ( no només econòmic, sino social, ambiental i de qualitat de vida) pel conjunt de la ciutat.

És a partir d’una política general de mobilitat i de ciutat, exposada de manera transparent, que els ciutadans podem exercir el nostre dret en els assumptes públics amb coneixement de causa i contrastant arguments quan així ho consideram pertinent i necessari. Els posaré un exemple: la via connectora. Sabem prou bé que des del moment en que es va plantejar aquesta infrastructura, l’oposició social ( i no només dels veins afectats directament) ha estat frontal. I no em refereixo al 2on cinturó del PP, que també, sinó al més recent projecte de via connectora plantejat a les darreries de la passada legislatura. Saben prou bé, que els arguments que s’exposaven contra el projecte tenien en compte aspectes vinculats a la mobilitat a tota l’illa, però també i especialment, a com afectaria la construcció d’aquesta infrastructura a la mobilitat dins de la ciutat i a com  enteníem que la construcció d’aquesta infraastructura era contrària a les polítiques de mobilitat i de ciutat impulsades per l’equip de govern de Cort en la passada legislatura, perquè enteníem que les comprometia i les condicionava molt negativament pel fet de representar una major afluència de cotxes al centre de la ciutat. Un projecte que a més entenem que volen seguir impulsant i pel que l’únic requisit que posen és el consens amb els afectats i aquest no és el criteri que ha de guiar les polítiques de transports i mobilitat, ni tan sols el criteri exclusivament econòmic. Les actuacions han de respondre a estudis rigorosos que han de partir de tenir ben definit l’objectiu al qual volem arribar, i aquest quin és per a vostès? seguir impulsant polítiques que no “molestin” al cotxe, deixant-lo consumir espais, energia, aire i vides?

En tot cas però, insistim que és des de la concepció de la globalitat que podem entrar a discutir les parts. Si no, ens neguen dins de la incertesa de no saber perquè es prenen determinades decissions.

Des del GOB tenim clar que hi ha aspectes claus a tenir en compte alhora d’enfocar les polítiques de mobilitat, molt vinculades a les polítiques d’infrastructures, urbanisme i model de ciutat, a les polítiques de transport públic, a l’estalvi energètic i a la qualitat de vida, i els ho volem donar a conèixer. Ara, que a més reclamen com a Ajuntament, les competències urbanístiques, entenem que definir per quin model de ciutat treballen ha de ser la primera passa per posar damunt de la taula tots aquests elements i fer partíceps a la ciutadania oferint informació clara i transparent que respongui a una estratègia intel·ligent sobre el futur de la nostra ciutat.

Per tot això, els demanam que abans de continuar amb aquesta política de “fer passes enrera” analitzin, avaluin i plantegin conjuntament i de manera integral tots aquests conceptes i hi incloguin la participació ciutadana ( i no només d’aquells que els donen la raó) com a mostra de transparència en l’execució de la vida política i de garantia de futur per a tota la ciutadania.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents