Transport i infrastructures

Comunicat de la Plataforma contra els Megacreuers: Dos anys de negociació: cas omís a les reivindicacions de la ciutadania

El dia d’ahir va tenir lloc una reunió entre el Govern, l’Autoritat Portuària i la patronal d’empreses de creuers CLIA, per anunciar, a bombo i platerets, que estan fent les passes per “establir els mecanismes que permetin dur a terme l’acord tancat el mes passat a Hamburg (Alemanya) per a regular l’arribada de creuers a Palma”.

Des de la Plataforma contra els Megacreuers volem reiterar el nostre rebuig a aquest acord que s’ha pres d’esquena a la ciutadania a un país estranger, fent cas omís a les reivindicacions que la nostra Plataforma (conformada per una trentena d’entitats ecologistes, ciutadanes i veïnals) fa des de fa més de dos anys.

– L’acord recull que es permeten fins a 3 creuers en un mateix dia (tot i que el 2022 hi haurà dies amb 4). Des de la Plataforma consideram que, mentre no hi hagi estudis d’impacte ambiental i social, la ciutat no suporta més d’un creuer al dia.

– L’acord recull que no es podran superar en cap cas els 8.500 creueristes diaris en còmput setmanal a Palma. Nosaltres reivindiquem que el màxim siguin 4.000 persones, per no col·lapsar el centre de la ciutat, saturar els serveis públics i alterar la vida veïnal i generar modificacions significatives al teixit comercial.

 – L’acord entra en vigor des de ja. Aquest 2022 estan previstes 460 escales al Port de Palma. Des de la Plataforma fa dos anys que exigim una moratòria: que no arribi cap creuer fins que no es realitzin els estudis d’impacte mediambiental, de salut pública, econòmic i social d’aquest tipus de turisme de masses. Estudis que han de ser rigorosos i responsabilitat de les institucions, i que no es poden deixar en mans de les navilieres.

 

Ja no és una qüestió de justes reivindicacions ciutadanes, amb un ampli suport social i fonamentades amb arguments de sentit comú… es tracta de fer complir la llei. La mateixa que esgrimeixen per parlar de la impossibilitat de limitar el tràfic de creuers, la Llei 14/2014 de Navegació Marítima, estableix, al seu article 7, que “l’entrada de vaixells en els ports espanyols es podrà prohibir o condicionar per raons d’emergència o riscos específics per a la salut pública (…) o la sostenibilitat ambiental”. Aquest article és el que va servir per aturar el tràfic de creuers durant més d’un any durant la pandèmia, i pensam que encara és totalment vigent el seu ús. Tant en termes de salut pública (hi ha un degoteig constant de brots de Covid a creuers arreu del món, sense anar més lluny, fa uns dies 15 persones amb el virus van ser desembarcades al port de Palma) com de “sostenibilitat ambiental”.

Per tant, el tan publicitat acord, per nosaltres no és motiu de celebració: és l’escenificació del “que canvii tot perquè no canviï res”. L'”històric acord”, vist de prop i amb les dades a la mà, suposarà un nombre molt similar de creuers, de contaminació, de riscos per la salut pública dels que teníem ara fa dos anys (“dos anys de negociacions i contactes constants”, diuen a la nota de premsa del Govern).

Des de la Plataforma contra els Megacreuers continuam exigint que, per prendre mesures informades i coherents, que vetllin realment pel benestar i la salut de la ciutadania, s’estudiïn rigorosament els impactes mediambientals, de salut pública, econòmics i socials dels creuers al Port de Palma. I mentre no tinguem aquestes dades per establir límits, continuarem defensant una moratòria al turisme de creuers.

Tags: contaminació, massificació turística, megacreuers, pressió humana, turisme de creurs

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents