Transport i infrastructures

El retorn del turisme de creuers al Port de Palma s’ha de fer amb garanties sanitàries, econòmiques, ambientals i socials

La Plataforma contra els Megacreuers es pronuncia després del Ple del Parlament d’ahir, a on el PP va presentar una moció sobre la moratòria de creuers

Durant els darreres dies s’estan multiplicant les notícies i els comunicats de les navilieres, el sector empresarial i els debats de les institucions públiques sol·licitant la reactivació de les activitats dels megacreuers.

El dia d’ahir, al Ple del Parlament de les Illes Balears va tenir lloc un debat al voltant de la moratòria actualment vigent, que va ser proposada per aquesta Plataforma, reafirmada i adoptada pel Govern Balear i ratificada finalment ahir al Parlament. A més, de forma unànime, es va aprovar instar al Govern a aprovar i “posar en marxa de forma immediata, inajornable i urgent”, un protocol sanitari COVID-19 per a rebre turisme de creuers entre ports nacionals. Així mateix, es va aprovar instar al Govern a, “encarregar l’elaboració per part d’un organisme independent, dels estudis i informes tècnics, jurídics, mediambientals, econòmics i socials necessaris, on es plantegin els efectes actualitzats que genera el turisme de Creuers a les Illes Balears, a partir dels quals i en base al consens i la negociació amb el sector afectat, poder gestionar de manera objectiva, eficaç i eficient aquesta activitat turística”.

Si bé celebram que es mantingui la moratòria, l’elaboració d’un protocol que garanteixi la seguretat sanitària, i que s’insti al Govern a dur a terme els estudis dels diferents impactes que genera aquest tipus de turisme, reivindicació que fem des de la Plataforma des de fa gairebé dos anys. En qualsevol cas, seguim insistint en la necessitat de comptar amb la veu de la societat civil en aquest debat i no només representada pel gremi dels creuers, ja que la ciutadania de Palma també és “sector afectat”. Volem recordar que la Plataforma contra els Megacreuers està conformada per una trentena d’entitats molt diverses i ens avalen les més de 12.000 persones que van signar el “Manifest contra els Megacreuers”.
En el context actual de crisi sanitària i econòmica, des de la Plataforma contra els Megacreuers veiem amb especial preocupació la gestió que es pugui fer en el futur immediat del turisme de creuers al Port de Palma. Per les seves característiques, en aquests moments el turisme de megacreuers representa un risc enorme en termes sanitaris i socials pels mateixos creueristes i els treballadors i treballadores, tant per al Port com per al conjunt de la ciutat i de tota l’illa de Mallorca.

Pensam que no es poden prendre decisions curtplacistes sinó que ara és més important que mai mantenir la proposta de moratòria, i aprofitar-la per estudiar i analitzar els impactes econòmics, socials i ambientals dels creuers sobre la ciutat i les Balears, per tal de posar límits que a la vegada possibilitin l’activitat turística dels megacreuers.

Mentre no hi hagi una estratègia diferent i consensuada amb la societat civil i els sectors productius, des de la Plataforma seguim insistint en la necessitat de limitar l’activitat a un megacreuer i un màxim de 4.000 turistes diaris al Port de Palma.

Tags: megacreuers, Port de Palma,, transició ecosocial, turisme

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents