Biodiversitat

08/03/2011 El GOB aplaudeix l’acord de l’Ajuntament de Felanitx de no fumigar amb herbicides els camins i carreteres del municipi, i demana al Consell de Mallorca que en prengui exemple

08/03/2011 El GOB aplaudeix l’acord de l’Ajuntament de Felanitx de no fumigar amb herbicides els camins i carreteres del municipi, i demana al Consell de Mallorca que en prengui exemple
Existeixen sistemes no contaminants per controlar el creixement de la vegetació

 


Dimecres, 8 de març de 2011

El GOB aplaudeix l’acord de l’Ajuntament de Felanitx de no fumigar amb herbicides els camins i carreteres del municipi, i demana al Consell de Mallorca que en prengui exemple
Existeixen sistemes no contaminants per controlar el creixement de la vegetació


A proposta del Bloc per Felanitx i amb els vots a favor també de la resta de partits amb representació municipal (PP, PSOE, BLOC i UM) el Ple de l’Ajuntament de Felanitx ha aprovat una moció en la qual s’acorda “replantejar el procediment que fa servir l’Ajuntament de Felanitx per eliminar vegetació no desitjada a carrers i camins substituint els herbicides per pràctiques mecàniques o altres de tradicionals” i també “instar el Consell de Mallorca que es deixi d’utilitzar la fumigació amb herbicides per al control de la vegetació que creix a les voreres de carreteres i camins del municipi de Felanitx, i que en cas de considerar necessari el control del creixement de la vegetació, es faci amb sistemes ambientalment menys impactants, no contaminants i més selectius, com el desbrossat amb maquinària específica.”

Des del GOB aplaudim aquest acord, i esperam que altres ajuntaments i especialment el Consell de Mallorca en prenguin exemple. Fa gairebé un any que el GOB remeté petició formal al Consell de Mallorca per tal que es replantejàs el sistema de control de la vegetació a les vies de la seva competència, sense que s’hagi obtingut cap resposta ni s’hagi apreciat cap intenció de variar el sistema, fins ara fonamentat en la fumigació amb herbicides.

Els productes més habitualment utilitzats en aquestes intervencions són el Roundup [1] i el Garlon [2]. Aquests productes no són gens selectius i són bastant persistents, acumulant-se en el sol durant mesos i essent susceptibles d’arribar als nivells freàtics. A més de l’impacte sobre la vegetació, existeixen estudis que citen efectes negatius sobre animals i els seus sistemes endocrins [3].

La vegetació que creix a les voreres de carreteres i camins juga un paper important, no només estètic durant la floració primaveral, sinó també ecològic, a causa de la seva elevada diversitat biològica i per la producció de recursos tròfics que són aprofitats de forma important per moltes espècies d’invertebrats i d’aucells. Al llarg de les darreres dècades, les poblacions d’aucells lligats als paisatges agrícoles són les que més han minvat a Europa (un 48% en el període 1985-2007) [4], fet que es podria explicar en bona part per un model amb menys diversitat d’espècies i un ús important de pesticides. A les voreres de camins i carreteres hi viuen moltes espècies de flora, fet que ajuda a compensar encara que sigui mínimament la pèrdua de biodiversitat a la resta de l’àmbit agrícola.

Per això des del GOB reiteram la nostra petició al Consell de Mallorca per tal que es deixi d’utilitzar la fumigació amb herbicides per al control de la vegetació que creix a les voreres de carreteres i camins, i que cas de considerar-se necessari el control del creixement de la vegetació existeixen sistemes ambientalment menys impactants i no contaminants, com el desbrossat amb maquinària específica. De fet aquest altre sistema s’utilitza també per part de la Direcció Insular de Carreteres.

Feim igualment extensiva la nostra petició als ajuntaments, ja que tenim constància que molts d’ells utilitzen també la fumigació per al control de la vegetació al viari de competència municipal.

[1]  http://www.monsanto.es/files/Roundup%206-9.rtf

[2]  http://www.dowagro.com/PublishedLiterature/dh_039e/0901b8038039ec66.pdf

[3]  http://ehp.niehs.nih.gov/members/2005/7728/7728.html

[4]  http://www.ebcc.info/index.php?ID=382

Tags: carreteres, Felanitx,, fumigacio de camins

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents