Residus

21/01/2013. Un estudi europeu denuncia el cas de Tirme a Son Reus.

L’estudi realitzat per GAIA(3) i que avui es fa públic, denuncia els casos de sobrecapacitat de incineració arreu d’Europa, adverteix que aquest negoci amenaça el reciclatge i demana a la UE que actui sobre el tema.

 

21/01/2013. Un estudi europeu denuncia el cas de Tirme a Son Reus.

L’estudi realitzat per GAIA(3) i que avui es fa públic, denuncia els casos de sobrecapacitat de incineració arreu d’Europa, adverteix que aquest negoci amenaça el reciclatge i demana a la UE que actui sobre el tema.

_________________________________________________________________________________________

 

Un nou estudi posa de manifest que les incineradores actualment en funcionament a determinats estats de la UE, tenen capacitat per cremar més residus dels no-reciclabes que es generen. Malgrat això, la indústria pressiona per ampliar encara més la capacitat d’incineració a la regió europea.

 

L’estudi conclou que:

1) Alemanya, Suècia, Dinamarca, els Països Baixos i el Regne Unit ja té un excés de capacitat d’incineració;

2) Com a resultat, els trasllats de residus per a incinerar s’ha incrementat a través de les fronteres nacionals, el que contradiu el principi de proximitat 1 i fa innecessàries les emissions de CO2,

3) Tot i que ja crema el 22% de residus de la UE – a Mallorca, l’any 20122 es cremaren el 84% dels residus sòlids urbans generats- la indústria planeja augmentar la capacitat d’incineració europea, soscavant els objectius establerts en la política europea sobre eficiència dels recursos, que obliga a la priorització de la prevenció de residus, la reutilització i el reciclatge 2;

4) L’augment dels trasllats de residus pot posar en perill l’assoliment dels objectius de reciclatge, especialment en aquells països que actualment són més lluny d’aconseguir-ho.

 

“Si la Comissió Europea vol mantenir el seu compromís de limitar la incineració dels residus no reciclables per a l’any 2020, l’estratègia hauria de ser tancar les incineradores i no construir-ne de noves. Els objectius de l’eficiència dels recursos objectius del Full de Ruta i el reciclatge no s’aconseguirà si la Comissió Europea no controla de manera decidida la capacitat d’incineració Europea. ” Diu Joan Marc Simon, coordinador de GAIA3.

 

GAIA colabora amb el GOB, en la seva campanya contra la importació de residus per a incinerar a Son Reus. Segons Joan Marc “Son Reus és el pitjor dels exemples. Una infrastructura sobredimensionada per interessos econòmics privats que hipoteca el futur de Mallorca, i que ara vol importar residus europeus per justificar la inversió”.

 

“Si l’excés de capacitat d’incineració continua i/o s’estén, o bé serà a costa dels contribuents – ja que augmentarà les taxes de residus per compensar la capacitat instal · lada no utilitzada -, o bé implicarà l’anul·lació de les accions de prevenció i reciclatge de residus – ja que no hi haurà prou residus per cremar. La Comissió Europea ha de controlar la capacitat d’incineració en el mercat europeu per garantir que no es posi en perill la prevenció i el reciclatge. També ha d’eliminar tots els incentius econòmics i jurídics que avui fan preferible la crema de residus al reciclatge “, va concloure Simon.

 

Pots consultar l’informe complet, aquí:

http://www.no-burn.org/downloads/Incineration%20overcapacity%20and%20waste%20shipping%20in%20Europe%20the%20end%20of%20the%20proximity%20principle%20-January%202013-1.pdf

Tags: GAIA, Incineració,, Son Reus,, Tirme,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents