Ara estan amb el romaní i les lletreres, més endavant “atacaran” a la ruda etc. Bàsicament els hi agrada llepar les flors, però també es mengen qualque bocí. Són uns bitxos hiperactius i súper enrotllats. Per tal de menjar el que sigui, agafen les postures més divertides.
En el caso del romero, las lagartijas se suelen comer la flor (depende del tamaño de la flor y la boca). En las fotos puedes ver trozos de flor en la boca.
Parecen buscar las flores con más néctar. No se comen todas las flores, solamente algunas (las más dulces).
Fantàstiques imatges Jaume!
Sabeu algú si les sargantanes actuen de polinitzadors? Sembla més bé un robatori de nèctar, però potser poden transportar pol·len amb el morro, no amb la finura dels insectes, però potser també facin la seva contribució.
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Anna Traveset crec que té diversos articles sobre les sargantanes polinitzant Euphorbia, però personalment crec que son poc efectives com a pol·linitzadores, encara que algun gra de pol·len deuen dur sobre el morro o la llengua, però poca cosa.
Per lo que record dels treballs de n'Anna Travesset, el paper de Podarcis lilfordi com a pol·linitzador de Euphorbia dendroides a Cabrera no es res anecdotic. Crec que son de tot manco poc efectives.
Tambe inhibeix la pol·linitzacio de Rosmarinus al menjar flors (aixo es veu benissim a una de les imatges anteriors) i es un actiu dispersor de llavors de Cneorum triccocon. Ho dic de memoria, tal vegada no sigui aixi exactament.
En aquesta imatge es veu el pol·len que duu al morro, que no es poc. Esta feta el 2005.
Gràcies Pep, les teves fotos d'Orchis sí que són realment fantàstiques.
Efectivament Biel, en el cas del Cneorum triccocon, en Valentin Pérez Mellado, el passat juny de 2010, per tal de saber més sobre l’alimentació de les sargantanes a sa Dragonera, va estar analitzant els excrements i sortien quantitats molt importants de consum fruit d’olivella.
Me comentava que l’abundància de Cneorum triccocon, te una relació directa amb la dispersió de les llavors a sa Dragonera.
Podria passar el mateix als illots amb circumstàncies similars.