Excursió Camí des Correu

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Cristina
Member
Entrades: 150
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 1:41 pm
Ubicació: Port de Sóller
Contacta:

Excursió Camí des Correu

Entrada Autor: Cristina »

Hola a tots,
Aquí va una breu crònica de l'excursió per viure in situ el seguiment de les caixes niu. Les fotografies les hauran d'aportar els participants (pliiiss!!) que fórem: n'Andrés, na Nadine, en Tolo, na Margalida, na Rosita, en Jose Luis i jo mateixa.
Començàrem ben prestet amb una breu explicació de que és el projecte de les caixes niu al Camí des Correu, quines dades se'n treuen, maneig de les caixes i els seus ocupants, permisos necessaris, etc.
A continuació enfilàrem el Camí, on a la primera caixa instal·lada poguérem comprovar que els primers pollets de Ferrerico (P. major) de les caixes d'aquesta temporada havien abandonat exitosament el niu.
Enguany la reproducció a les caixes sembla que s'ha avançat una micona respecte a anys anteriors, també les postes no han anat tan sincronitzades com altres anys i ha augmentat l'ocupació per part de P. major. Tot això són les primeres impressions a l'espera de mirar amb detall els resultats.

Anàrem directament a revisar les caixes que coneixíem que tenien indicis d'ocupació. Així poguérem veure més nombre de caixes i per tant gaire bé totes les fases de la reproducció; nius on no s'ha seguit la reproducció, nius amb ous que estan sient covats, tenguérem la gran sort de veure els primers instants de vida d'un P. caeruleus (el primer pollet de 8 germans, els altres encara dins l'ou!), pollets de les dues espècies de diferents edats entre els quals alguns que, aquesta setmana com a tard, ja hauran abandonat el niu.
Per sort o per desgràcia, enguany també hem detectat el primer cas de depredació a una caixa en les 4 primaveres que duim fent el seguiment, segurament obra d'un mostel també amb una família per alimentar.

Poguérem comprovar en directe la versatilitat de sons que són capaços de fer els ferrericos,com per exemple el so imitant a una serp que fan sobretot les femelles de P. major dins la caixa pel tal d'espantar als intrusos. Un cop revisada cada caixa i col·locada de nou al seu lloc fou bastant fàcil observar com els adults anaven tot d'una a comprovar que tot estava bé i seguien amb l'alimentació dels petits.
També localitzàrem un niu natural de P. major dins un forat d'una roca. Anys anteriors aquest mateix forat havia estat ocupat per P. caeruleus.
Gaudírem auditivament i visualment al llarg del recorregut altres espècies com el pìnsà (F. coelebs) del qual poguérem veure algun pollet acabat de botar del niu, passaforadí (T. troglodytes), molts busquerets de capell (S. atricapilla), algun busqueret capnegre (S. melanocephala), Papamosques (M. striata balearica), Reietó cellablanc (R. ignicapillus), Cucui (C. canorus), Tudó (C. palumbus), Mèrlera (T. merula)... I la sorpresa final va ser poder observar durant una estoneta un grupet familiar d'uns 6-7 individus de Senyoreta (A. caudatus), xulíssims com sempre!

El seguiment de les caixes encarà durarà fins al menys mitjan juny per comprovar que tots els joves surten amb èxit de les caixes, estau convidats a acompanyar-mos.

Moltes gràcies als participants i fins la pròxima!

Cristina.
Respon