Son Navata

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Son Navata

Entrada Autor: pepsunyer »

Ahir a la bassa de Son Navata, Felanitx, 4 orvals Nycticorax nycticorax, un d'ells un jove de l'any, a més d'un agró roig Ardea purpurea i un gris A.cinerea en vol direcció S. Supòs que tots són aucells de pas, que han iniciat el moviment postnupcial. També molt de capblau en muda. La colla d'oques blanques (domèstiques) que hi ha fa una temporada sembla que no han criat. Tampoc vaig veure galls favers.
Me va sorprendre la quantitat de carpes de bon tamany que se sentien menjant per les voreres. No sabia que s'hi haguessin introduit. Trobau que contribueixen d'alguna manera a millorar la qualitat d'aquest hàbitat antròpic?
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola

Els Orvals hi són tot l'any fa uns anyets. I els ardèids s'han fet més habituals d'ençà que hi ha carpes. Crec que es van amollar el 2007 si no vaig errat, després d'haver dragat i tornat a omplir les basses. Al poc temps ja eren enormes ferm.
Millora? no ho sé, és tan artificial.

Salut

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Hola Pep. Així com fas la pregunta, crec que la resposta ha de ser un NO rotund. És cert, com diu en Jaume, que la presència de carpes pot afavorir algunes espècies concretes (per exemple alguna ardèida) al ser un recurs alimentici important, però en línies generals una espècie invasora com la carpa contribueix a l'empobriment de la qualitat (i la biodiversitat) de l'ambient aquàtic.

És ben sabut que la introducció d'espècies invasores és ja la segona causa d'amenaça i extinció d'espècies al món (després de la pèrdua d'hàbitats), i precissament la carpa és considerada per la UICN com una de les 100 espècies d'invasores més perilloses.

Moltes zones humides han vist alterat irreversiblament el seu hàbitat amb la introducció d'aquesta espècie. A Mallorca en tenim algun exemple, com s'Albufera. Per tant, tot i que alguna espècie concreta de depredador se'n pugui beneficiar, jo qualificaria la introducció de la carpa als ambients aquàtics com un autèntic disbarat.

Salut!
Maties Rebassa l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. ago. 01, 2011 10:23 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
biel servera
Member
Entrades: 310
Membre des de: dg. març 08, 2009 8:23 pm

Entrada Autor: biel servera »

Hola Maties,
sobre l'impacte d'aquest peix record un dia que en Biel Perello me parlava de la turbidesa de l'aigua i els "danys colaterals" que suposa la seva aparicio.
Quan dius que s'Albufera te alteracions irreversibles exactament de que parles? Acollona un poc.
Pots contar qualque coseta en dues linies o si hi ha cap enllaç que se pugui consultar?

Salut
Biel
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 455
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Aquesta setmana passada, en el darrer tram del Torrent de Canyamel (Capdepera) s'ha produït un cas important d'anòxia a l'aigua. No coneixem els motius exactes, però ens consta que el SEPRONA ha pres mostres d'aigua, tot i que sembla més un problema de proliferació d'algues per excés de nutrients que per un abocament tòxic. La cosa és que la mortalitat provocada ha afectat de forma important a exemplars adults de llises (Mugil), no així els alevins. Malauradament el fet ha servit per constatar la presència de carpes també en aquest lloc, que també han aparegudes mortes.
Salut!
Toni i Cati
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola a tots i a totes.

Biel, demanes alguns efectes de la presència de carpes dins una zona humida.

Jo puc anomenar-te’n algunes:

Les carpes furguen constantment dins del fang i enterboleixen l’aigua. Això fa que el sol no pugui arribar massa endins i les plantes subaquàtiques no poden créixer per manca de llum i per tenir el substrat alterat. Per tant, tota la vida que depèn d’aquestes plantes no existeix perquè és quasi un desert obscur de llot.

Des que hi ha carpes, no hi ha gaires prades de Chara sp, Potamogeton sp, o Myriophyllum sp. Les fotges no tenen tantes àrees per menjar, les anàtides cabussadores (moretons i moretons de puput) han minvat, les libèl.lules i demés insectes carnissers no poden alimentar-se, l’espinós no troba l’ambient adequat, la peixetera no veu els peixos...

A més, amb els sediments alterats, els metalls pesats i el fòsfor (que restaven enterrats) tornen a la superfície mesclant-se amb els adobs (nitrats, fosfats...) i la matèria orgànica dissolta dins l’aigua que ens arriben des de les depuradores i la conca agrícola dels voltants... fent explotar la proliferació d’algues i minvant la quantitat d’oxigen de l’aigua, fent que molts de peixos morin....

En podria dir-te’n més, però crec que ja n’hi ha prou...

Cati, les mortaldats de peixos també són habituals aquest temps a s’Albufera, després d’alguns dies de pluges. Sembla que és per la proliferació d’algues, aigua molt calenta i manca d’oxigen...

Pere
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Eso de las carpas, si parece un problema grave y especialmente en un área, como s'Albufera, donde muchas especies de Baleares mantienen su unico hábitat, algo así como ser considerado "sensible a las alteraciones del hábitat".
Espero que este sea el único problema de s'Albufera, porque si le añadimos la salinización de algunas zonas, la carga de materia orgánica provenientes de algunos torrentes (como comenta Pere Vicens), cambios en el uso del suelo (como el de Son Bosc) que pueden afectar directamente a los acuíferos y algún que otro problemilla más con el agua, una de las zonas más emblemáticas de Baleares, podría sufrir cambios de dificil solución en un tiempo no demasiado extenso.
No es por alarmar, que ni mucho menos es mi intención, pero la realidad se puede ver de forma directa, simplemente visitando la zona o hablando con gente que lleva años dejándose la piel en esta zona de Mallorca.
Ha cambiado un poco y esperemos que no cambie demasiado más, salvo en las medidas de gestion que se han tomado en los últimos años que parecen acertadas.
JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 455
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Gràcies, Pere
La veritat és que he vist "boquejar" peixos tant a s'Albufera com al Torrent de Canyamel, però mai de forma tan massiva. També sabem que s'ha vist afectat un exemplar d'anguila.
Una abraçada.
Cati
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Biel, veig que en Pere ja t'ha respost, i molt bé per cert. Es podrien afegir altres impactes de les carpes, però amb aquests ja n'hi ha una bona mostra. Dir només que les carpes, a més dels efectes que generen "per se", contribueixen a agravar i magnificar els impactes sobre la qualitat de les aigües que es produeixen per altres causes (minves en l'arribada d'aigües dolces, arribada d'aigües contaminades...).

Quan dic que l’impacte de la carpa és irreversible a s’Albufera, vull dir que la seva presència no té volta enrera. Segurament hi ha cents de mils de carpes escampades per canals, llisers, estanys, prim..., i per tant la seva eradicació és una utopia, si bé es pot fer un control permanent sobre els exemplars reproductors més grans, els que més afecten l’ecosistema i menys depredadors tenen.

Salut!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
joan florit sans
Member
Entrades: 52
Membre des de: dt. abr. 06, 2010 10:41 am
Ubicació: maó, menorca
Contacta:

Entrada Autor: joan florit sans »

maties a menorca també hem detectat la presència de carpas, a la llacuna de son saura del nord.......per sort algú més també ho ha descobert, veieu aquestes fotos fetes fa un parell de setmanes:

http://www.flickr.com/photos/65915446@N07/
joan florit sans l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. ago. 02, 2011 11:55 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

No hi ha dubtes que les carpes no hi fan cap bé als ecosistemes naturals mediterranis on s’hi han introduit. Al contrari en els seus ecosistemes d’origen, on supòs que remenen el fons igual, però les altres espècies es varen adaptar, i se segueixen adaptant als seus efectes.
La pregunta anava per el cas concret de Son Navata, una bassa antròpica, fonda, amb aigües eutrofitzades, i sense possibilitat de que els peixos en surtin. Contribueixen les carpes a depurar l’aigua, o més aviat impedeixen que altres organismes ho facin? Supòs que això darrer, però una vegada vaig trobar un pagès que en tenia al safareig per que li mantenien l’aigua neta d’algues...
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Pep, fa temps que no vaig a Son Navata. Quan jo hi anava de tant en tant, hi havia aigua a diferents tanques amb fondàries diferents, no sé ara com ha quedat.

En tot cas, la carpa no contribueix a depurar l'aigua, no és aquest un dels seus efectes. Una altra cosa és que al propietari de un safareig, on no té perquè haver-hi gaire aportacions externes de nutrients, li pugui agradar que el safareig estigui ben lliure d'herbei, i en això la carpa fa bona feina.

Però les plantes, i especialment els macròfits, sí depuren l'aigua en aprofitar els seus nutrients per a nodrir-se i desenvolupar-se. Sobretot si no es deixa que després es podreixin i tornin a dipositar els nutrients a l'aigua (aquesta és, en línies generals, la premisa bàsica del funcionament dels filtres verds, de fet).

Repetesc, no sé si a Son Navata ara hi ha organismes filtradors o captadors de nutrients, si hi són (imagin que sí) no els anirà gens bé la presència de les carpes, això segur. Crec que no és correcte pensar només en els avantatges que pot tenir la presència d'un recurs fàcil per a certes aus, s'ha de tenir en compte tot l'ecososistema i tota la seva biota, si es vol que aquest hàbitat (per molt artificial que sigui i molt antropitzat que estigui) aporti biodiversitat i naturalitat a la zona.

Salut!
Maties Rebassa l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. ago. 03, 2011 5:06 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Cristina
Member
Entrades: 150
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 1:41 pm
Ubicació: Port de Sóller
Contacta:

Entrada Autor: Cristina »

Ep,
un altre exemple del tema de les carpes en aquest cas a Estats Units.
http://www.oregonlive.com/pacific-north ... _lake.html

(Ho explica en el segon apartat de l'escrit)

Cristina.
Respon