Repoblació forestal al Cap de Barbaria

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Folch
New member
Entrades: 6
Membre des de: dl. abr. 09, 2012 11:47 am

Repoblació forestal al Cap de Barbaria

Entrada Autor: Joan Folch »

Hola!

Després de llegir l'escrit d'en Ricard Gutiérrez, que vaig rebre a través de la SOM de Menorca, enviat per David García ( gràcies a tots dos ), vaig cercar un poc més sobre el tema.

Des de l'any 2006 el Govern ha anat repoblant amb pins i savines devers 88 hectàrees en total a la zona de sa Tanca d'allà dins- Pla del rei, al Cap de Barbaria, Formentera.

Tal com comenta preocupat e indignat en Ricard, que visitava uns díes l'illa, la zona ( garriga de romaní ) és un hàbitat molt important per Calandrella brachydactyla i Sylvia balearica, supós que també té molt valor per Burhinus oedicnemus, Anthus campestris, ...

Fa pocs díes vaig ser per allà, la repoblació pens que ha set un poc agressiva, amb obertura de camins i taladrat de roca per fer forat i posar els pins, se pot veure pel google earth, hasta s'aprecien els milers de forats taladrats o excavats.

Cantant sobre aquestes zones, encara 2 ó 3 mascles de Calandrella, que podría desaparèixer de la zona a mesura que el bosc creix, no sé fins a quin punt tolera els arbres joves als seus territoris, se veurà amb els anys.

La Calandrella pareix abundant encara als prats de la Mola i he vist unes poques als cultius abandonats de Can Marroig però me fa por que perdi un dels bastions que té a Formentera.

En principi pareix que s'ha finalitzat la repoblació, però queda terreny per repoblar i tem que se pogués rependre i se seguís perdent hàbitat per aquests aucells i un paisatge únic i màgic amb molt valor naturalístic i estètic però supòs que poc valorat pel públic en general, com passa a les zones estepàries de la península.

Qué sabeu o pensau?

Salutacions a tots
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Si no ho duc errat, la cridanera nuesa de la roca a Barbaria és degut a l'acció de l'home i les seves cabres (ho pot confirmar algú?).
No me pareix malament recuperar un poc de massa forestal. Jo diria que el 70% de Formentera és estepària, així que poc patiran les espècies d'aucells d'hàbitats oberts.
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
Joan Folch
New member
Entrades: 6
Membre des de: dl. abr. 09, 2012 11:47 am

Entrada Autor: Joan Folch »

Hola Pep,

Gràcies per la resposta...pareix que la família Puget, propietària de la tanca, després de sofrir greus pèrdues econòmiques al crack de 1929, va talar les savines per vendre-les al llevant de la península.

Després, durant molts anys, hi va haver cabres amollades pasturant, com bé dius.

Però que es paisatge i hàbitat originat tengui un origen humà pens que no li lleva valor o importància, els Monegros aragonesos fa segles eren un savinar dens que va ser talat per construïr vaixells, d'aquí el nom monegros, montes negros...i ara és una zona estepària amb una avifauna única molt valuosa i en forta regressió al país en general.

La mateixa terrol.la, a Catalunya ( secans de Lleida ), ha tengut una regressió fortíssima que la ha dut a estar en perill, i a Balears me pareix que no és especialment abundant ( no tenc dades o estudis que ho demostrin ).

A Formentera en concret, on pareix que és s'única illa on és abundant ( anuari ornitològic ), sols pareix ser abundant a grans extensions de vegetació baixa natural, com els de la Mola i Es Cap, els minifundis conreats o no, no pareixen ser tan propicis per a ella per nidificar, ja ho indagaré posant atenció a d'altres bandes de l'illa, ara que só tan audibles i visibles.

Queda la part estètica ja molt subjectiva per a cada persona.

En fi, tot són teories i opinions sense un estudi profund, talvegada qualqú sap millor si aquesta repoblació afecta molt o poc aquesta o altres espècies i si és important o no.


Gràcies i Salut
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Bon dia...!

També crec, com molts, que aquestes repoblacions de pins i alzines poc tenen a veure amb una planificada (re)estructuració del paisatge dirigida al manteniment, recuperació o potenciació dels valors ambientals de les zones afectades... Crec que les "plantacions" fetes els anys passats a (per exemple) zones de marina costanera de Son Real, a la marina de Llucmajor o aquestes mateixes del Cap de Barbaria, corresponen a iniciatives amb finalitats estrictament polítiques i propagandístiques.

Pep, aquestes "repoblacions" necessiten d'un informe tècnic que les justifiqui, suposo... o no...?

Pere
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Pere, sense conéixer el tema a fons fa mal xerrar, però la sensació que dona és que, en efecte, la planificació i el manteniment de les actuacions fetes no són el més important... Certament cada projecte deu comptar amb la corresponent memòria tècnica justificativa, per cubrir l'expedient...

El cas de Son Real no és ben bé comparable a Barbaria. A Son Real era innecessari, hi havia taques de regeneració natural del pinar i la pèrdua de sòl no era tan escandalosa. Evidentment, la gestió de la vegetació de Son Real se podria haver plantejat d'una altra manera, potenciant els redols d'alzinar i savinar, fent tretes selectives de pins, i mantenint també redols de garriga baixa, l'hàbitat de Sylvia balearica, Anthus campestris, Galerida theklae... però és el que hi ha.

Sobre Calandrella, a Mallorca no ocupa les àrees de garriga baixa (a Son Real és absent), me sorprèn que s'hi citi a Formentera. Aquí ocupa pradells i conreus de cereal. Una de les zones amb major densitat és el Pla de l'Enzell de Vilafranca (no sé si escric bé el topònim), i no he notat variacions, però tampoc dispòs de números.

Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
jaume bonnín
New member
Entrades: 4
Membre des de: dg. nov. 13, 2011 12:56 pm

Entrada Autor: jaume bonnín »

Bones
Sense entrar en el debat de la repoblació, que en el meu parer va ser una moguda política (es va comprar la finca i s'havia de fer qualque cosa... e invertir a formentera, la gran oblidada per un costat però sempre tant important amb els seus vots...) com ja ha comentat en Pere Vicens. També s'haurà de veure l'èxit de la repoblació...
Pens que un dels grans problemes que sofreix la calandrella és la quantitat de moixos mitg silvestres (en part alimentats per jubilades guiris de bon cor...) que hi ha l'illa, he pogut observar la depredació d'una serie de nius en diferent anys per els moixos a Can Marroig, les galeridas, encara que abundants també deuen ser víctimes de ràtzies que fan els moixos per questes zones obertes...
Salut
Avatar de l’usuari
Joan Folch
New member
Entrades: 6
Membre des de: dl. abr. 09, 2012 11:47 am

Entrada Autor: Joan Folch »

Hola,

Vos envii unes fotos dels habitants des Cap de Barbaria, avui he tornat i m'ha quedat clar la gran abundància de terrol.les que hi ha en aquest hàbitat, diria que per sobre de l'altiplà de la Mola ( que té l'inconvenient que són terrenys privats, conreats o prats naturals, transformables en qualsevol moment ), així que es Cap pens que té una importància crucial tal com està ara ( abans de convertir-se en bosc si tenen èxit les repoblacions ) per a la Calandrella, que hi és, de llarg, l'ocell més abundant.

Tenint en compte que està sofrint una greu regressió a altres comunitats ( ja ho vaig comentar, a Catalunya està en perill, regressió fortíssima ), me preocupa el tema i tenc en consideració el comentari d'en Pere Vicens, de demanar un informe tècnic que justifiqui perqué s'ha fet i si sabien quines espècies de flora i fauna hi ha en aquest hàbitat, d'origen antròpic... sí, ok, però ara en el present molt valuós ( estic segur que desconeixen lo de les terrol.les ) en quant a fauna i en quant a paisatge, únic a Formentera.

Estic per parlar amb el Consell de Formentera o el Govern Balear, per saber si s'han acabat les repoblacions i per avisar de lo que hi ha en joc si és per desconeixement. El mal ja està fet i s'han invertit desenes de milers d'euros ( qualsevol els diu ara de llevar els pins!!!! ) però pens que tenim que avisar.

Moltes gràcies i salutacions a tots!
Avatar de l’usuari
Joan Folch
New member
Entrades: 6
Membre des de: dl. abr. 09, 2012 11:47 am

Entrada Autor: Joan Folch »

Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Molt guapes aquestes espècies.

Al cim del puig de Randa, Algaida, la repoblació que hi van fer sembla no tenir gaire èxit. Mai he sabut per quin motiu es van posar a repoblar un altre mola, aquesta a 400 i pico de metres d'alçada, on sembla que la vegetació "natural" no admet pins. Sembrar arbres (sigui on sigui) es ven políticament i amb facilitat. Podria ser això i el fet que allà hi puja molta gent. En canvi a les zones afectades per l'incendi de fa uns anys no t'hi veu ningú.

Per cert, al Puig de Sant Salvador, Felanitx, hi ha una gran guarda de cabres a lloure. És la primera noticia que en tenc. Si proliferen allà no els hi treu ningú.

Salut

Jaume Adrover
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Hola Joan,
Quin percentatge de la Mola te pareix que representen aquestes 88 ha? Més del 50%? Ara hi he passejat amb el Google Earth (quina meravella de programa!) i no me sembla que hi arribi. I si així fos, crec que no hi hauria mal, si se combina el paisatge estepari amb els bosquets de pins i savines. Sí que a la llarga Calandrella devallarà, però té un marge de 20-30 anys per reubicar-se. I sembla que a Formentera hàbitat no n'hi manca. No sé, no me sembla tan desastrós. En qualsevol cas, un lloc ideal per fer-hi un SAC i registrar els canvis de l'ornitocenosi.
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
Joan Folch
New member
Entrades: 6
Membre des de: dl. abr. 09, 2012 11:47 am

Entrada Autor: Joan Folch »

Hola Pep i Jaume,

Gràcies per les vostres opinions.
Pep, pens que la finca de Barbaria (imagin que te referies a aquesta i no la Mola) té més de 300 hectàrees, comprada pel Govern, calcul que devers una cuarta part seria la repoblada.

És una bona idea fer un seguiment dels ocells i dels canvis que se produesquin amb els anys, a mesura que els pins creixen i canvia una part de l'hàbitat, com vaig comentar, no puc saber quin grau d'afectació tendràn sobre les diferents espècies i si quedarà prou hàbitat per tenir una població nombrosa de terrol.les a Formentera, ja que també a la Mola hi pot haver canvis en els usos del sól.

Segons l'atles d'ocells nidificants de 1995 ( anuari ornitològic 1996 ), es calcula com a probables més de 20 parelles i 2 de segures, que, si fossin xifres reals, tampoc és per tirar coets...

Jo visc normalment a Menorca, però he passat i voldria passar temporades a Formentera i podria fer un poc de seguiment.

A voltes un pot suposar que una espècie és abundant i en pocs anys ha davallat perillosament, per canvis coneguts o no...a Formentera fa dos anys que se dóna per extingit el corb ( primavera 2010,... al fórum avui es parla també de Eivissa, on pot haver desaparegut també ), però aquest tema ja és al fórum per comentar, el que volia dir és que hi ha que anticipar els problemes de la fauna abans d'arribar a l'extrem que necessitin costosos programes de reintroducció...els teulats també éren molt abundants i a qualque països europeus estàn preocupats per la seva davallada...en fi, perdonau tanta reflexió i si m'he desviat del tema original.

Me qued amb s'idea de fer seguiment si és possible.

Salutacions cordials
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Ep Joan, sí, me referia a Barbaria. Si no hi resideixes, serà difícil fer el seguiment...
Tens raó en els comentaris sobre espècies en davallada, quan ho detectam pot ja ser tard.
Quant a Barbaria, no sembla cap desbarat una quarta part repoblada. Esperem que deixin aquestes 3/4 parts d'hàbitat obert.
Salutacions,
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
Joan Folch
New member
Entrades: 6
Membre des de: dl. abr. 09, 2012 11:47 am

Entrada Autor: Joan Folch »

Respon