Bubulcus ibis en el aeropuerto

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Steve
Member
Entrades: 267
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:30 pm
Ubicació: Baleares
Contacta:

Bubulcus ibis en el aeropuerto

Entrada Autor: Steve »

Desde la ventana de trabajo que mira sobre la cabecera de la pista norte de Palma acabo de ver como ha sido abatido un Bubulcus ibis de una bandada de unos 40 que merodeaban por allí. No entiendo este tipo de control. Realmente vale la pena volarle la cabeza a un bicho?? Ayuda a baja la probabilidad de impacto contra una aeronave?? Al mismo tiempo tenían volando a una hembra de peregrino que lograba moverlos de sitio. En la compañía en la que trabajo, hace al menos 6 años que no tenemos impacto de ave en Palma, y los dos últimos que si que recuerdo fueron con aves nocturnas y lejos del aeropuerto. Volamos a sitios muy raros por todo el mundo, los impactos son muy poco frecuentes incluso en sitios propenso a ello y sin control alguno. Todo los impactos que recuerdo menos uno hace poco el el aeropuerto de Dublín (con un Buteo despistado) han sido por encima de los 1000 pies (300metros). Creo que me pierdo algo...

Hace un par de meses encontré a dos gaviotas deambulando por el parking con las alas destrozadas a tiros. Una tuvo la buena de suerte de adentrarse en la carretera donde fue aplastado por un camión y fue muy rápido.

Simplemente quería expresar mi opinión subjetiva sobre el tema (reitero subjetiva). Tienen carta blanca para disparar a cualquier especie?? Abaten bichos así para cumplir con la expediente??? Lo digo mas que nada porque pocos mortales saben lo que pasa dentro del recinto ese lejos en la mayoría de los casos de las miradas ajenas.

Creo que hay maneras mas eficaces de disuasión de aves que el tiro indiscriminado al plato sin mencionar la gestión del entorno aeroportuario (creo que un estanque de agua con carrizo no es lo mas adecuado...)

- Torre de Palma: "Air Berlin 5520 reporta una bandada de 150 garcilla en las cercanías de la cabecera de la pista 24 derecha..."
- Control de bichos " Problema solucionado, hemos conseguido abatir a uno, creemos que era el líder del grupo"

En el tiempo que he tardado en escribir el mensaje, la bandada vuelve a estar donde antes (menos uno) buscando insectos entre la hierba del Serengeti que hay al lado de la calle de rodadura.....

Perdonad el tostón...


Saludos

St
"No es bonito...solo parece bonito"

Mallorca Bird Ringing Blog:
http://birdringing-mallorca.blogspot.com/
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola Steve, de tostón res.

És una vergonya més d'aquest país, no se com dir-ho suament. No puc entendre com el contractista utilitza aquest mètode de forma tan habitual, i molt manco que AENA ho permeti o l'hi sigui indiferent. Hauria de ser un últim recurs, no una norma gairebé habitual. Vull pensar que es pot mantenir l'espai aèri "net" sense haver de ser tan dràstics.

Gràcies per compartir aquesta informació, si tens més notícies explica-les aquí o en privat al GOB. Si es vol modificar aquesta pràctica s'haurà de presionar públicament amb noms i llinatges. No veig altre manera d'aturar-ho.

S'han fet intents (adjunt nota) però com que no ha estat suficient caldrà insistir.

Salut

Jaume

Nota del GOB. Dijous, 2 de setembre de 2010

A l’aeroport, millor manejar l’hàbitat que pegar tirs
Davant la polèmica generada entorn al control d’aus que es fa a l’aeroport de Son Sant Joan, el GOB suggereix avançar en la gestió de l’hàbitat en lloc de matar aucells

El control de l’avifauna a l’aeroport de Palma, per motius de seguretat aèria, s’ha complicat en els darrers anys a causa de l’increment de poblacions d’algunes espècies que utilitzen el recinte aeroportuari per a descansar o dormir. Els esplugabous (Bubulcus ibis) i els tudons (Columba palumbus) són dues espècies en clar increment a Mallorca, per diferents motius, i que també són abundants a l’entorn de l’aeroport.

Per damunt d’això, hem de recordar que l’aeroport s’ubica en un àrea antigament ocupada per una gran zona humida (Es Prat), que malgrat avui en dia està pràcticament dessecada encara conserva determinades condicions que la fan inundar-se parcialment durant alguns períodes de l’any, i que per tant segueix essent una zona d’alta productivitat biològica i un punt d’atracció per moltes espècies d’aus.

Segons ha sabut el GOB, els responsables del control d’avifauna a l’aeroport estan abordant el tema amb diferents mesures, entre les quals es troba la mort de les aus amb dispar d’escopeta. Si bé aquest és un recurs que no s’ha de descartar en determinades circumstàncies, des del GOB consideram que per abordar convenientment el problema és molt més adequat un enfocament més ampli, i la intervenció sobre l’hàbitat.

Per això el GOB suggereix a AENA prendre accions adreçades a modificar certes condicions ambientals, del recinte aeroportuari i de la seva perifèria, que poden estar afavorint la presència de determinades espècies problemàtiques per a la navegació aèria. Entre aquestes mesures podem suggerir:


La modificació de l’estructura vegetal de la bassa que hi ha vora la pista sud. L’existència d’arbres en aquesta zona humida artificial és un atractiu per a l’esplugabous, que els utilitza per a dormir. A mig termini, cal estudiar el trasllat de la bassa a l’exterior del recinte aeroportuari, a una distància suficient per minimitzar el problema. La creació d’aquesta nova bassa desplaçaria el principal punt d’atracció de les aus lluny de les pistes.
La millora en la gestió de la vegetació herbàcia del recinte.
La millora del drenatge del recinte, facilitant l’evacuació d’aigua cap a la síquia de Sant Jordi.
La gestió de la vegetació en les zones arbrades del recinte, a l’àrea de la base militar. La consolidació del pinar en aquesta zona facilita el seu ús com a dormidor per part dels tudons. La fragmentació de la massa arbrada facilitaria l’aplicació de les mesures dissuasòries.
La utilització de sistemes dissuasoris (sistemes acústics i altres) per desmantellar i evitar la nova formació de dormidors d’espècies problemàtiques per a la navegació aèria.
L’aprofundiment en el coneixement dels hàbits de les espècies que siguin realment problemàtiques, per actuar sobre una base de coneixement científic i adoptar mesures realment adequades i proporcionades.
Arribar a acords amb finques de la perifèria per modificar pràctiques agrícoles. Es fa necessari un estudi d’ús del territori perifèric a l’aeroport per part de diferents espècies (esplugabous, tudons, coloms, gavines, ànneres) per tal de determinar quines zones empren i per què ho fan, i amb aquesta informació establir acords amb els propietaris d’aquestes parcel·les per a modificar les pràctiques agrícoles en allò que sigui convenient i possible (règim de reguiu, espècies sembrades, etc.).
Des del GOB s’ha contactat amb AENA per fer-li arribar personalment aquests i altres suggeriments, en la línia de millorar la gestió del control de l’avifauna i evitar al màxim la mort innecessària d’aus.
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Respon