Campionat d'Espanya de Caça Submarina a Pollença

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Biel Perelló
Member
Entrades: 120
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:46 pm
Ubicació: Pollença
Contacta:

Campionat d'Espanya de Caça Submarina a Pollença

Entrada Autor: Biel Perelló »

Ja que no tenim forumpeixos... aquest deu ésser el lloc adequat

NOTA INFORMATIVA DEL GOB

9 de juny de 2008

El GOB demana que no es facin més campionats de
pesca submarina en aigües de Balears.


Des del GOB volem expressar el nostre respecte pels esportistes, per la
pràctica d’aquesta activitat d’una forma recreativa, on es respecti la
normativa vigent de talles mínimes, d’àrees de reserva, de quotes i de
no comercialització de la captura.

Però a la vegada fem un manifest enèrgic per expressar que no és ètic
celebrar campionats de matar peixos (guanya qui mata més peix) quan els
nostres recursos, que són públics, de tots els ciutadans, no es troben
en bon estat. Aquestes competicions són ara per ara penyores del passat,
sense cap sentit en una societat moderna que vetlla i inverteix diners
per la conservació del seu patrimoni natural.

http://www.gobmallorca.com/comuni/com2007/080609.html
Biel Perelló l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. juny 09, 2008 11:05 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Biel J. Perelló i Coll / Pollença - Mallorca / http://www.bielperello.com
--------------------------------------------------------------------------------
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Encara que jo també defens el medi marí, m'agraden molt els peixos i estic convinçut que aquesta activitat s'ha de fer correctament dins la legalitat, no som tan radical.
Per començar dir que les peces capturades a un campionat mai es venen ni se les queden els competidors. Els competidors són autèntics esportistes que per molt que vulguin no poden mai exterminar ni expoliar el fons marí, de fet són els primers interessats en que hi hagi peix.
Capturar un, dos, o tres grans anfosos suposa eliminar exemplars mascles adults que ja s'han reproduit i no fan més que menjar i impedir que els demés vagin creixent. Les peces capturades han de complir les talles mínimes i sempre es pesca a pulmó lliure. A més a més la pesca submarina és la més selectiva de totes.

Amb això vull dir que està molt bé escriure un manifest amb la finalitat de que no es pesqui dins una reserva, etc, però si criticam això també ho hem de fer amb tot allò que fa molt més mal:
les barques de bou (que arrassen tot el que troben i no ho aprofiten), les gamberes amb ganguil que per només capturar gamba maten multitut d'espècies, la venta de talles mínimes (diminuts caprotjos, anfosets, escorballs, serranets) que es veuen contínuament al mercat, la venta de corns i cornets (que està prohibit en alguns casos), l'expoliació i recol·lecció ilegal del corall vermell mediterrani, les embarcacions que entren a platjes i cales estant prohibit, anclar sobre praderies de Posidònia, etc.

No vull fer una gran defensa a la pesca submarina, però m'agradaria que abans d'atacar-la s'atacassin també els factors esmentats.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
joanoliver
Member
Entrades: 37
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:44 pm

Entrada Autor: joanoliver »

Hola Xavi, hi ha espècies que son abundants i difícils de capturar en apnea, com els sards, que no pateixen massa per la pesca submarina, pero altres, que tenen costums de fugida que els perjudican (s'enroquen!), com els escorballs o els anfosos, han desaparescut de les aigues poc profondes. Concretament els anfosos, que son proterogínics, arriben a la maduresa sexual com a femelles als 50 cm i pasen a mascles als 80-90 cm! si la talla mínima de la pesca esportiva dels anfosos es de 45 cm, quans arribaran a la maduresa sexual?

Salut

Joan Oliver
Avatar de l’usuari
Biel Perelló
Member
Entrades: 120
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:46 pm
Ubicació: Pollença
Contacta:

Entrada Autor: Biel Perelló »

Hola Xavier, hola Joan...
Es un debat interessant aquest, vos coment que som ex pescador (caçador) submarí... activitat que vaig practicar fins els 15 anys d'una forma mes o menys indiscriminada... per sort, prest vaig canviar el fusell per la càmera i com mes avançam en el temps mes clar tenc el meu posicionament respecte a la caça submarina en general i sobre els campionats en particular, hi he vist sempre molta demagògia i victimisme per part dels pescadors... Compartesc completament el que s'exposa a la següent notícia que va aparèixer a la web dels nostres companys del GOB Menorca en relació a la "pesca submarina".

http://www.gobmenorca.com/noticies/ntp/ ... 281290818/

Salutacions,
Biel J. Perelló i Coll / Pollença - Mallorca / http://www.bielperello.com
--------------------------------------------------------------------------------
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

L'article de la web del GOB Menorca m'agrada més. Hi estic d'acord en quasi tot. Només matisar una cosa: la caça legal d'elefants (exemplars normalment vells) és precisament el que defensa als mateixos elefants. Amb els diners que paga un caçador es gestionen els parcs naturals, les reserves, etc. Ara bé, això és la teoria lògica, jo personalment odio moltíssim aquestes fotos sanguinàries on hi apareix un animal mort amb el caçador tot content damunt seu, que l'ha abatut amb arma de foc pel simple plaer de matar sense necessitat.
Tornant a la pesca crec que s'haurien de revisar i controlar molt les talles mínimes, les zones de pesca, etc.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Joan »

Penso que el problema de fons és que els criteris de valoració d'una activitat esportiva convencional s'extrapolen directament a la caça, la pesca o altres activitats extractives al medi natural.

Quan parlem de gols, punts, cistelles, etc ens estem movent a una escala fictícia que no té traducció física real directa sobre els recursos. El "nombre de captures" però, té una correlació absoluta amb el consum del recurs.

Jo no vull dir que sigui incorrecta aquesta visió de la caça o la pesca (el món sencer funciona així...), sinó que no estaria malament contemplar altres variables, escales de valoració alternatives, introduir la gestió pesquera o cinegètica com a "plus", etc.

Per posar un exemple, en el cas de la caça de trofeus, per què no es premia més (es valora, i es fa pagar més) per aquell animal (que independent de la dimensió del seu banyam...) s'adequa més a l'ecotip local, té una major qualitat genètica i es troba a un acotat millor gestionat. Es podrien crear medalles (igual si fa... or, plata, bronze, etc) per premiar la gestió dels acotats (com és fa amb la qualitat de l'aigua de les platges) i que això tingués una traducció als animals que allotgen i gestionen.

És una apreciació... s'hauria d'estudiar a fons.
Joan.
Avatar de l’usuari
Pere
Member
Entrades: 23
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:34 pm
Ubicació: Pollença

Entrada Autor: Pere »

Xavi ha escrit:Amb això vull dir que està molt bé escriure un manifest amb la finalitat de que no es pesqui dins una reserva, etc, però si criticam això també ho hem de fer amb tot allò que fa molt més mal:
les barques de bou (que arrassen tot el que troben i no ho aprofiten), les gamberes amb ganguil que per només capturar gamba maten multitut d'espècies, la venta de talles mínimes (diminuts caprotjos, anfosets, escorballs, serranets) que es veuen contínuament al mercat, la venta de corns i cornets (que està prohibit en alguns casos), l'expoliació i recol·lecció ilegal del corall vermell mediterrani, les embarcacions que entren a platjes i cales estant prohibit, anclar sobre praderies de Posidònia, etc..
Ahir era pel centre de Palma i vaig aprofitar fer una volta per la peixateria del mercat de l'Olivar, cosa que m'ha agradat molt des de petit.
Em va sorprendre veure anfossos enormes, sobre tot un que feia mes d'un metre. Vaig demanar a la peixatera si els pescaven amb rossec, i despres de demanar-ho a una altra, em va dir que amb palangres. Realment la resposta em va sorprendre ja que essent un peix de roca, el palangre no deu funcionar massa bé per l'anfós (o m'equivoc?). La meva sospita era -com podeu suposar- que poguessin venir de caça submarina il.legal, però al menys a la banda de dalt dels peixos (la que es veia), no vaig poder apreciar cap ferida d'arpó a cap d'ells (i ni havia uns 8-10 de 60-110 cm en 2 llocs de venda diferents).

D'altra banda, em vaig quedar encara mes de pedra quan vaig veure un caramullet de petits cap-rojos que no feien ni 10 cm (n'hi devia haver uns 30-40). Em vaig fer el beneit i vaig demanar el que eren, i la peixatera (diferent de l'anterior) em digué que eren escòrpores. He mirat les guies de peixos i veig que a lo millor eren captinyós (Scorpaena notata) molt semblant al cap-roig però molt mes petit; sabeu si aquest especie es comercialitza?

Per acabar, gaire bé TOT el peix que es ven a l'Olivar esta marcat com a peix de Mallorca (amb unes pissarretes escrites amb guix i sense les etiquetes estandar), quan per tot veiem que el calamar ve de l'Argentina, les gambes d'Equador o Perú, i altres coses de l'Indic o find i tot de Filipines. Quasi l'unic peix pel que es reconeixia l'origen era la perca del Nil (supos que no els queda mes remei). O bé a l'Olivar es ven quasi tot el peix mallorqui que es pesca o bé aquests peixos "mallorquins" "xerren" totes les llengues menys el català. No sé que pensar...

Salut,

Pere
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Al mercat de l'Olivar no hi ha cap anfós amb arpó. Les cauria un bon paquet i continuament hi van els inspectors. Els anfosos amb arpó les veuràs a restaurants, directament dins la nevera de vidre.
Al mercat s'hi ven un altre anfós parescut al nostre de colors marrons que ve del nord d'Àfrica. Així i tot l'anfós gros professionalment es pesca amb palangre. Aquests animals durant la nit van pere tot.
Efectivament cap roig, escórpora i cap-tinyós són comercials.
Realment es comercializen TOTES les espècies de peixos. Fins i tot tots els taurons es trossejen i es venen com a mussola, la carn de peix lluna també s'aprofita, com també cintes, xavos i d'altres.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Andrés Mas
Member
Entrades: 202
Membre des de: dc. jul. 02, 2008 9:00 pm
Ubicació: sa rápita
Contacta:

Entrada Autor: Andrés Mas »

Soy pescador desde hace años. Creo que uno de los grandes inconvenientes a la hora de que el pescador decida o no coger una pieza
ilegal, es si pude venderlo o no. Los restaurantes compran el mero a partir de 5oo kg. capturarlo es relativamente facil para un pescador del monton. Con lo que si un pescador captura 5 o 7 meros de entre 500 y 1 kg. es una buena suma de dinero. Y hay fechas en los que abundan.
todo es una rueda
Avatar de l’usuari
joanoliver
Member
Entrades: 37
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:44 pm

Entrada Autor: joanoliver »

ningú (de Consum) pot demanar la factura del peix als restaurants? serà de les poques activitats econòmiques en que els intercanvis de bens o serveis per diners están fora de l'abast d'Hisenda? o potser molts polítics son clients habituals d'aquests restaurants de "qualité"?

Joan Oliver
Avatar de l’usuari
Andrés Mas
Member
Entrades: 202
Membre des de: dc. jul. 02, 2008 9:00 pm
Ubicació: sa rápita
Contacta:

Entrada Autor: Andrés Mas »

Hecha la ley, hecha la trampa. ES una pena pero por lo visto así funciona. ejem.. los guardias civiles y supongo que demas, en Cabrera se comen cada mariscada que pa que.
Avatar de l’usuari
Josep María Oliveras
New member
Entrades: 2
Membre des de: dv. set. 12, 2008 10:19 pm

Entrada Autor: Josep María Oliveras »

PER ENDEVANT SENTO NO POGUERTE ESCRIURE EN CORRECTE CATALA, MALLORQUÍ O VALENCIÁ. Jo vaig estudiar en el Temps del GENERALISIMO FRANCO. No cal dir rés més. Peró vull contestarte en la llengua en que tu has escrit la teva carta:

Em refereixo al teu tema de "una societat moderna".

1) Aquesta Societat moderna deixa a un treballador en paro, al cap de un any amb uns ingresos amb els que ningú pot viure, ni el trevallador ni la seva familia. (EN SONT MILLIONS A TOTS I CADA UN DELS PAISOS A EUROPA) I ES UNA SITUACIÓN TERRIBLE !! Jo coneixo molts nois que al quedarse en paro varen comensar a pescar sota el aigua (i també a vells que pesquen amb canya per poguer mentjar una mica) i/o vendre el peix, i aquest esport ó travall que no era de la seva devoció (preferían no perdre el seu trevall) , peró es qu el ser humá i més a més si te una dona, fills i pot esser uns avis, necesitan mentjar cada díe i també pagar el lloger. I no em diguis que a Espanya hi ha una SEGURETAT SI ET QUEDES SENSE TREVALL. A Alemanya per exemple si et quedes sense Trevall el Estat et paga tots els anys que ho necessitis (si estás en paro inclús fins la mort) el lloguer, la llum, el gas, et done una cantitat per poguer mentjar, et paga la seguretat Social i una cantitat per la Renta Mínima. A Espanya se ha somniat en tenir aquesta seguretat per tots els ser humans espanyols! I aixó existeix a Suecia, Fransa i molts paisos Europeos. Solsamente no existeix més que una insuficient adjuta I consti que no es la meva intenció criticar a ningún gobern, sino sencillament aclararte que AIXO QUE HAS ESCRIT DE DIR UNA SOCIETAT MODERNA ES SOMMIAR TRUITES (i perdon-em la exoresió, peró es la crua realitat. La Societat Moderna (LA GLOBALITZAZIO) es un somni inexistent respecte a la segureta de una familia) Lo que el Estat done a un trevallador en PARO mensual a Espanya solsamen serveix per morir de fam! Es molt trist que aixó existeixi. Repeteixo - sento contradiuret peró es que no es pot criticar que es pesqui dient UNA SOCIETAT MODERNA.

2) Als concursos de Pesca Submarina es regalan tot lo pescat (excepte una pesa per pescador a escollir) a Beneficencia, normalment a un Asilo de la Tercera Edat, que son gent molt pobre i no tenen queviures vivin de la caritat de unes Montjes. AIXO ES MOLT NECESSARI EN UNA SOCIETAT MODERNA. Hi han masses pobres vells SENSE ADJUTA ! i la Pesca Submarina es en aquest cas i en cada Concurs UNA OBRA DE BENEFICENCIA PER GENT POBRE; VELLA I QUE NO TENEN RECUROS DE CUALSEVOL CLASE!

3) Si dius que pescar sota el aigua es matar, pense que diariamente els Trawlers i les petites barques profesionals maten (vols dir asesinan?) -MILLIONS DE PEIXOS. NO ES POT GENERALITZAR COM TU HO FAS. Pense en com califiques un fet. Tu ho fas de una manera clara sense més explicacion, per tant si pescar es matar Així una Peixatería es UN CENTRE DE ASSESINOS ó es que els peixos a una Peixatería no están morts? Matar ho será tan a sobre com a sota del aigua i pense que hi han a tots els paísos europeus millons de ASESINS que maten peixos. A Alemania a on visc jo en hi han més de TRES MILLONS DE PESCADORS A CANYA (3.000.000). I els peixos que ells pesquen están ben, peró ben morts quan els porten a casa. Si no els tiran com ja ha passat a Allemanya més de moltes vegades perqué ells no mentjan tan peix com a Espanya.

4) La situació actual financiera amb la GLOBALITZACIO (repelente expresió de paro, fam i miseria actualment) i els MILLIONS I MILLIONS de PARATS a tota Europa es dramática ó sía et prego que no critiquis tan GENERALMENT si quelcun té de pescar a sobre ó a sota del aigua per poguer MENTJAR !! .

5) Lleigeix el meu e-mail al GOB BALEAR i el article en el foro i tendrán més informació de LA MATANSA i DESTRUCCIO de la Fauna y la Flora Marina. Si vols te enviaré alguns dels crims a la Pesca Profesional que ha deixat el Mar com está actualment. TOT VUIT!!

6) Pescar am canya, un am i un esquer, es el esport més antic, normal i mediterrá que existeix. A la Mar lo més normal es pescar. Solsament LA PESCA PROFESIONAL CRIMINAL ACTUAL, el desconeixement dels Politics de la Comunitat Europea (que segon GREENPEACE NO SABE DIFERENCIAR LA CUA DEL CAP DE UN PEIX) i que editan LLEIS I CUPOS DE PESCA que no respecten EN RES DE RES la capacitat EN PEIX de la mar actualment. Al Mar del Nort han baixat els tants per cent DE EXISTENCIES DE PEIXOS COM del bacallá, la caballa, els llenguats i tota una llaga llista de peixos de un 75 per cent COM ERA FA ANYS fins als ANY NORANTA (1990) a un 20 e inclús un 15 per cent. La raó es fácil de entendre si se está BEN INFORMART i no es parle sense coneixer les causas: ELS PEIXOS SON PESCATS A TONELADAS QUAN ENCARA NO HAN ARRIVAT A LA EDAT SEXUAL DE LA REPRODUCCION. A les hores el MAR ES QUEDA VUIT. TAN FACIL ES AIXO DE ENTENDREU SI ES LLEIGEIX I SE ESTA BEN INFORMAT. Els Trawlers Europeos pesquen CINC (5) TONES DE PEIX, escolleixen lo que tenen de cupo que es una tona per exemple i tiran els restants peixos per la borda MORTS JA. A radera d´ells venen els pescadors DINAMARQUESOS 8de Dinamarca) recullan el peix que ha tirat eaquell Trawler i que está ja mort i fabriquen FARINA DE PEIX per ACUARIS, GRANJAS DE PEIXOS MARINAS, PER GOSSOS I GATS, PER BADELLAS, ETC. ETC. Pescar 5 TONES DE PEIX I TIRARNE AL MAR QUATRE ES UN ACTE CRIMINAL PERO ES TAN FRECUENT QUE JA HA SORTIT CRITICAS AL DIARI (NEU PRESSE DE FRANKFURT/MAIN) ja fa molts nays. Coneixes la Pesca amb REDES A LA DERIVA DE 50 i de 100 KIOMETERES DE LLONGITUT ?? Ací moren no solsamente peixos sino AUS MARINAS, BALLENAS (BLAU WALLEN) DOFINS. ETC. que son tornats morts a la mar. Diguem tú que la Pesca Submarina pesca més que aquestos TRAWLERS CRIMINALS (TRAWLER= BARQUES AM ELECTRONICA I MOLT GRANS) i et diré: SI ET PLAU INFORMAT BE!

7) Si els politics de la Comunitat Europea en comptes de pensar en anar a Parties i Festes, guanyant uns sous que no es mereixen y ens costen a tots una fortuna, si en compte - com deia - estudiesin una mica las CUOTES DE PESCA QUE DESIDEIXEN a Bruselles , hi auría PEIX PER LA PESCA A CANYA (3.000.000 a Alemannya), per la Pesca Submarina i perque els peixos es POGUESISN REPRODUIR I ARRIVAR A LA MAJORIA DE EDAT SEXUAL I ES POGUESIN REPRODUIR. Al Mar del Nord deien en un programa de la Televisió alemana que als any 1920/1930 els pescadors navegaban sobre els cos de milés de peixos i a les hores hi habían pescadors de canya. Si els pescadors submarins sont EXACTAMENT 14.000 A ESPANZA (CATORTZE MIL) i a Alemanya en son 3.000.000 (TRES MILLONS EL PESCADORS A CANYA) COM poden els pescadors submarins UNA RELACIO DE 1 (O SIA SOLSAMENT UN) pescador submari per 2.142 DE PESCADORS A CANYA ALEMANYS !!

8) Las captures calculades per investigadors norteamerican ja fa anys anualment son aquestes:

a) PESCA PROFEISONAL:.......................................90 per cent.
b) Pesca amateur amb canya i esquér.................... 9 per cent....i
c) Pesca Submarina (menys de un).......................... 1 per cent.

9) No te en ovlidis de que ELTURISME DEL ESCAFANDRISME DEIXA EL MAR SENSE CORALS, ELS MATA I ELS TRENCA. ELS FOTOGRAFOS SUBMARINS TRENQUEN LAS RAMAS DEL CORAL PER FOTOGRAFIAR UN PEIX DE COLORS que se amaga i es refuigia dintre de i entre les rames del coral. Pots lleigirlo al llibre : (THE GREENPEACE BOOK OF THE CORAL REEFS) i a la página 104 del llibre alemá "MORD AM MEER" (ASESINATO DEL MAR) el Profesor anglés Ken A. Gourlai, fa una crítica terrible del escafandrisme, esport que es tenen cínicament com AMANTES DE LOS PECES. A Safaga (Mar Rojo) hi han les denominades "CALLES DE ESCAFANDRISMO" a ont tot está mort. Els escafabndristas han recollit tots els eritzós,, corals, i tot lo que han pogut arramar i no hi ha rés més. Les rocas netas i vuidas. Peró está MOLT CLAR: ELS ESCAFANDRISTES TURISTES PORTEN MILLONS DE EUROS A ESPANYA. QUI ELS VOL CRITICAR?? ELS BILLETS VERTS NO FAN PUDOR !....PERO MOLT DE MAL!

10) Jo crec que a Espanya no hi ha una INFORMACIO CIENTIFICA NI ES LLEIGEIXEN LLIBRE EN ANGLES I EN ALEMANY i per aixó no es sap rés de rés de LA REALITAT DEL ASESINATO DEL MAR ni de la desaparició del coral. A les Illes MALDIVAS hi ha un 90 per cent (UN NURANTA PER CENT!!!) dels corals ja morts i els turistes alemanys no fan més que obrir noves estacions de escafandrisme. El CONEGUT EXPERTE ALEMANY "HERR PASTORINO" a la revista "UNTERWASSER" declaraba fa anys que CASI CADA DIA ES MORT OFEGAT UN ESCAFANDRISTE peruqé els propietaris de les Estacions Comercials de Escafandrisme no comproben la experiencia dels seus clients i els porten a arrecifes amb un forta corrent marina. Se allunyen del barco nodriza i i no poden tornar i moren ofegats. Qué es més important: LA VIDA DE UN PEIX O LA VIDA DE UN SER HUMA ??? Un TRAGIC EXEMPLE: Tres escafandristes alemanys varen anar a un arrecife a on hi avían fortes corrents a SAFAGA (EGIPTE- MAR ROJO). No varen poguer tornar a la barcassa nodriza i varen estar TRES DIES arrosegats per las fortes corrents, varen tenir que veure la seva ORINA per no deshidratarse. El Propietari de la BARCASSA que els va possar en aquest GRAN PERILL es un alemany (HERR RUDI KNEIPP, que es autotitula "THE NUMBER ONE OF SAFAGA". Miracolosament varen esser vists per un barco i es varen salvar.

Desde 1983 llegeixo i tradueixo diaris, llibres i revistes així como PROGRAMES DE TELEVISIÓ alemanya (jo visc a Allemania). Estic segur de que el Mar es quedará sense peixos SI ELS POLITICS I LA PESCA PROFESSIONAL SEGEUIXEN COM FINS ARA i pots estar ben segur de que NO SERA DEGUT A LA PESCA SUBMARINA SINO A LA CRIMINAL PESCA DE ARRASTREm PESCA CON REDES A LA DERIVA, GAMLER FISCHEREI, PESCA AMB TRAWLERS que porten RADAR, ECOLOT, REDES POSICIONALES, CALCULAN LA VELOCIDAD DE UN ENJAMBRE DE BACALOS, CALCULAN LA VELOCIDAD DE LA CORRIENTE, LA VELOCIDAD DE SUS BARCO (TRAWLER) i un larguísimo etcétera que deuríeu sapiguer per criticar - ho sento no soc del teu paré - a un esport que es LA PESCA MES SELECTIVA QUE EXISTEIX. Al Any 1998 varen volar a les Illes Maldivas 400.00 (QUATRE CENTS MIL) TURISTES MOLTS D´ELLS ESCAFANDRISTES I SEGUEIXEN ANAN HI ENCARA QUE EL 90 PER CENT - SEGON INVESTIGADORS AMERICANS UN 90 PER CENT DELS CORALS ESTA JA MORT. CALCULA LES TONELADES DE CO2 (DIOXIDO DE CARBONO) quie els avions a reacció - VAREN DEIXAR A LA ATMOSFERA - que els varen portar de Europa al Océano Indico i PENSE AL EFECTO DE INVERNADERO QUE HA DEIXAT JA A EUROPA CENTRAL SENSE GLACIARS I ESTACIONS DE HIVERN SENSE NEU I AL POLO NORTE JA ES POT PASSAR EN BARCO PERUQ EL GEL S´HA FOS !!

11) Tinc que demanarte excusas per el meu catalá Peró jo durant el Batxillerat i a la Universitat no vaig tindre le sort de poguer com els estudiants de avui en día, de apendre el catalá, el valenciá ó el mallorquí. Solsament parlo el catalá que vaig parlar amb els meus pares i prou feina em dona que em puguis entendre. Com compensació parlo el anglés, el alemany i el francés i tradueixo molts llibre de aquestos dos primers idiomas. Si vols pots tindre més informació dels destrosos que fan els turistes escafandristes a tot el mon a la nostra página web (http://www.cedemar.info) als LINKS LIBROS DE INTERES Y REVISTAS que trovarás als LINKS DE LA DRETA A LA PRIMERA PAGINA QUE SURT. Em cambiat de SERVER ó sía fes - ho aviat si vols llegir les nostres traduccions del llibre de GREENPEACE "THE GREENPEACE BOOK OF THE CORAL REEFS" y del llivre "MORD AM MEER" (ASESINATO DEL MAR). Ens ha costat moltes hores de somni i de trevall peró ho hem fet amb molt de gust i de ilusió perqué volíem que els nostres compatriotes poguesis esser ben informats:

Sobre tot informeus-os informeus-os, informeus-os....i podreu parlar amb una base i uns criteris més fundats. cREC QUE LA INFORMACIÓ ES AVUI EN DÍA LO MÉS BASIC !!

Josep María Oliveras
Escafandrista desde 1957
Títol Num. 98 de Espanya i
Pescador Submarí desde 1947 a la Cala Gració (San Antoni)
Autor del Llibre (MERCADERES NORDICOS/DEPORTE MEDIETERRANEO
NO HI ANAT MAI A PESCAR SOTA EL AIGUA AMB FUSELL I ESCAFANDRA
Respon