Crocidura a Mallorca?!

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Rafel Mas
Member
Entrades: 643
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 7:39 pm
Contacta:

Crocidura a Mallorca?!

Entrada Autor: Rafel Mas »

Bones,
la primera notícia que tenc de que hi ha rat-grill o rata aranyera a Mallorca ha esta aquesta:
Dia 29 de juliol, en Josep Solivellas i na Victòria Tori trobàven viva a dins d'una piscina de porreres aquest exemplar.
L'amollaren viu però bans li vàren fer unes fotos.

Desconeixia que n'hi hagués a Mallorca. S'haurà d'esbrinar quina espècie és i li haurem de donar un nom comú mallorquí, que falta a l'illa gran, o adoptar el menorquí o l'eivissenc-formenterer, no?

tenc més fotos però aquestes són les millors

Imatge

Imatge

raf
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Aprofitant que has obert el tema. Escriuré el que sé sobre la presència d'aquest animalet a Mallorca.
Com sabeu a Menorca hi viu la rata aranyera Crocidura sauveolens mentres que a Eivissa el rat grill Crocidura russula.
Però què extrany que a l'illa major, Mallorca no n'hi hagi, no?
En Toño (Dr. Josep Antoni Alcover) va citar una mussaranya a Mallorca a partir d'ossos trobats en una egragòpila d'òliba. Evidentment l'òliba hagués pogut venir de Menorca i regurguitar l'egragòpila a Mallorca.
I ara ve lo bò:
Fa 2 anys en el servei de protecció d'espècies va arribar un video realitzat per un particular a la seva terrasa de Llucmajor on es veien clarament dos "ratolinets" corrent d'una banda a l'altre. Eren mussaranyes. No he tornat a saber res d'aquest video.
Després, un conegut naturalista que viu a Bunyola en va capturar 2 exemplars, mentres que una altre persona també estudiosa de la natura en va capturar un altre exemplar a Marratxí.
Personalment propòs fer un estudi de micromamífers, de la mateixa manera com es fa amb les rates-pinyades. Estic segur que ens duriem moltes sorpreses, no tan sols en quant a mussaranyes si no també en quant a varietats i subespècies de ratolins, així com reanudar els estudis dedicats a les rates cellardes. En fi, que hi ha molta feina per fer.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Rafael Xavi i resta de forers,

El tema és molt interessant. ja que, en principi, aquests gènere (Crocidura) no es troba a Mallorca.

Que jo sàpiga, la primera troballa recent es va produir a una petita finca de Llucmajor fa un parell d'anys, com ha comentat en Xavi, un biòleg que va fer feina uns mesos al servei de Protecció d'Espècies, que crec es diu Luque (no recordo el nom), va trobar una a una caseta de la marina de Llucmajor. Va fer fotos i ens les va dur. Immediatament ho vàrem comunicar a n'en Tonyo Alcover. Crec que en Tonyo va fer un trampeig per aquesta finca, però ara no vos sé quin resultats va obtenir. També me va comentar l’importància d’estudiar restes d’egaròpiles d’olibes obtingudes pel voltants.

Aquesta dada de Porrers amb fotos ens confirma que algo hi ha i que, evidentment, seria molt útil fer un estudi bassant-se en en les òlibes.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Juan J. Bazán
Member
Entrades: 1133
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 7:45 pm
Ubicació: Son Rapinya (Palma)

Entrada Autor: Juan J. Bazán »

Es curioso que salga este tema ahora porque este fin de semana mi hermana me dijo que encontró la semana pasada una musaraña ahogada en su safareig en Sant Jordi y yo le dije tan fresco que la musaraña era un bicho nada raro por aquí...qué bruto soy y ¡qué atrevida es la ignorancia!
No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Ei Rafa i companyia;
Fa un any i pico vaig veure unes fotos de "mussaranya" que crec que eren de per el centre de l'illa, a lo millor eren aquestes que contau de Llucmajor. La proxima vegada que trobem alguna d'aquestes ratetes les hi hem de dur a en Tonyo o an Mc Minn perque ens diguin quina espècie es. Per les fotos que has posat no sembla la de Menorca, que es molt mes petita.

Salut
CCardona l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. ago. 05, 2008 9:26 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Segurament és la mussaranya comú (que a Balears és el rat grill d'Eivissa). Ahir dia 5 d'agost un altre exemplar a Marratxí. Trobat mort a la finca d'una amiga.
Introducció recent? Ha passat desapercebuda fins ara? Ni egragòpiles ni res, exemplars vius i morts d'un animalet possiblement més abundant del que sembla.
Més envant podrem parlar del nom comú mallorquí............tema que serà polèmic.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Miguel McMinn
Member
Entrades: 286
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:37 pm
Ubicació: Palma de Mallorca
Contacta:

Entrada Autor: Miguel McMinn »

Hola a todos

Hay algún ejemplar conservado .

La musaraña de Eivissa es Crocidura ichnusae (procedente del Norte de África)

Este hecho nos debe hacer reflexionar sobre la introducción de especies de forma intencionada o accidental.

Una curiosidad ¿ya tiene nombre mallorquí el coatí?

Saludos

Miguel McMinn
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

No, el coatí es coatí no se le traduce. En su momento en el Orden de Vedas pusieron "os rentador" que se utiliza en Cataluña para el mapache. El coatí es simplemente eso "coatí".
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Joan Carles Palerm
Member
Entrades: 93
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 12:14 am

Entrada Autor: Joan Carles Palerm »

Evidentment a Mallorca hi ha ratgrills o com li diguem. La questió es des de quan. Jo, com en Miquell Mac Min pel que diu, pens que segurament introducció recent. Amb l'enfeinada que va fer en Tonyo en el seu temps, es difícil de creure que passas desapercebut.

Ara bé, a Eivissa a pesar de que son molt abundants jo personalment l'he vist molt poques vegades. Crec recordar una viva i una morta. I deuen ser molt abundants perque a qualsevol egagrópila d'olibassa en trobes 2 i 3 cranis. Segurament es el que ha pasat ara a Mallorca. Després de la seva arribada ha anat fent-se més comuna, pero encara i així pasa desapercebuda per la gent que està fent feina de camp.

PD: En Mac també ens va pasar a tots a través d'aquest fòrum un enllaç a una revisió taxonòmica de tota la familia (que ara no trob) on surtia aquesta revisió del rat grill eivissenc inclouent-lo a aquesta espècie del nord africa. Ja veurem si finalment aquesta proposta es generalitza.
Avatar de l’usuari
Albert
New member
Entrades: 1
Membre des de: dl. des. 22, 2008 12:59 am

Entrada Autor: Albert »

Hola, sóc becari de l'Imedea, a Esporles i aquesta setmana passada els companys d'ecologia terrestre van rebre un exemplar de musaranya morta per un moix. En Toni Alcover ha conservat l'exemplar i l'ha classificat com a Suncus etruscus (musaranya menuda).
Sembla que no només hi ha diversitat d'espècies sino de gèneres a les illes.
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Efectivament Albert,

Suncus etruscus és present a Mallorca, però no sabem des de quan, ni quina és la seva distribució.

Tenim cites de quatre exemplars al llarg de 2008. Sobre aquestes trobades sortirà un article a la revista ORSIS núm. 23, que hem firmat amb gent de la Universitat de Barcelona.

I acabam de trobar a una altra localitat diferent. Sembla que està més estesa del que ens pensàvem. Es qüestió de compilar cites i mostres, però tampoc és pla de carregar-se bitxos així com així.

Una aferrada

Sam
Respon