Gametòfits d´Asplenoceterach barrancense, com coletes arrissades.

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Gametòfits d´Asplenoceterach barrancense, com coletes arrissades.

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola Amics:

Avui fa 12 mesos i mig ( 385 díes ) que vaig sembrar espores de la raríssima falguera híbrida natural Asplenoceterach barrancense, alotetraploide, fruit de l´encreuament entre Asplenium majoricum i Ceterach officinarum ssp. officinarum, ambdós tetraploides. Les espores se varen torbar 4 llargs mesos en germinar, només unes poques d´entre milers, ja que aquest híbrid en teoría és estèril. Quan en els esporangis de l´Asplenoceterach es produeix la meiosi per a generar les espores, que normalment son haploides, hi ha una barreja anàrquica de cromossomes d´ambdós progenitors i les espores surten avortades, no poden germinar: per una combinació cromossòmica inviable (per exemple, per no contenir els gens necessaris per a la viablilitat), per un nombre impar de cromossomes que impideix la mitosi ò fins i tot per una absència total de cromossomes, etc... Ara entenc perquè els esporangis de l´Asplenoceterach son transparents, contenen poques espores amb nucli normal, la majoría d´espores son buides o amb poc contingut d´ADN, el que els botànics anomenen espores avortades.

Aquests son uns dels pocs gametofits que han crescut. Semblen coletes arrissades. Després de tant de temps no aconsegueixen generar un esporòfit o falguera vertadera. Els seus gàmetes (espermatozoides i òvuls), encara que es fusionin en una fecundació normal, no produeixen un embrió viable. Mentre els gametòfits o protals visquin tendré paciència i esperaré un miracle.

D´aquest híbrid només en conec un sol exemplar en tota la Serra de Tramuntana. És possible que sigui l´unic que hi ha al mon. Per desgràcia fa un més l´amo del trocet de muntanya on creix aquest petit tresor botànic va tancar la finca amb una barrera de tancament electrònic i ja mai més el podré tornar veure. L´única esperança son aquests petits gametòfits. Menys mal que el vaig poder mostrar a en Joan Rita i li va fer fotos per a tenir-les a l´arxiu de la UIB. (Podeu veure fotos d´aquest híbrid a la meva web).

Imatge

Aquests son els esporangis de sa mare. Fitxau-vos en la seva transparència:

Imatge

I aquests son els esporangis dels seus padrins. Fitxau-vos en el seu color ben negre, que vol dir que estàn plens d´espores viables:

Asplenium majoricum:
Imatge

Ceterach officinarum ssp. officinarum:
Imatge


Si es produeix un miracle, el vos mostraré aquí.

Que passeu un bon día de Nadal: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. des. 25, 2008 11:24 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Respon