Mosquitero común tardío

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Juan J. Bazán
Member
Entrades: 1134
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 7:45 pm
Ubicació: Son Rapinya (Palma)

Mosquitero común tardío

Entrada Autor: Juan J. Bazán »

Hoy en el Puerto de Andratx he tenido a tres metros lo que parecía un Phylloscopus collybita, es decir, un mosquitero común, normal y corriente, que a primera vista no se veía y que lo he visto precisamente porque cantaba muy potente con un canto peculiar que no recordaba haber oido antes. No estaba quieto y no he podido fotografiarlo, pero si grabar el canto con la grabadora que uso para grabar las observaciones del sac, que estaba haciendo precisamente, y que a veces viene bien para grabar cantos, sobre todo en la zona del saluet, donde los carriceros siempre me despistan. Al llegar a casa con la guía de cantos que tengo en cds y después de escuchar todos los mosquiteros y carriceros posibles, no me ha quedado duda alguna, ya que hacía el canto clásico del collybita, vaya, sin hacer cosas raras, pero que yo no conocía. Yo no sé si no lo conozco porque tengo mala memoria o es que en invierno, que es cuando los tenemos por aquí, cantan más bien poco. A ver que os parece. A mi me parece un ejemplar muy tardío ¿no? Mirando las citas de los ultimos tres anuarios, suelen verse los ultimos a finales de abril y es raro que quede alguno en mayo. Ya puestos a imaginar...¿no se habrá quedado este por aquí y se pone a cantar fuerte para encontrar alguno/a de su especie (cosa que tiene dificil)?

Bueno, vaya rollo para un simple mosquitero.
Saludos.
Juanjo.
No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Hola Juanjo i tothom,
En el proper Anuari se publica la primera cita de cria de Phylloscopus collybita a Mallorca, una femella amb placa d'incubació i muda activa, capturada l'agost passat a la font de Son Creus. Les cites de mascles cantant en primavera avançada s'han repetit en els darrers anys. Pot ser que alguns siguin migrants tardans, o exemplars desaparellats, però pareix que alguns crien als boscos de la Serra. Els migrants "normals" se poden sentir cantant durant el març i l'abril (jo els he sentit alguna vegada fins i tot dins Palma), però més envant ja és sospitós.
Salutacions,
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
E. Amengual
Member
Entrades: 126
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 7:58 pm

Entrada Autor: E. Amengual »

Uep amics,
A Cabrera se sentien casi cada dia uns pocs collybitas cantant fins la darrera jornada de campanya (16 de maig)
Edu
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Hola.
Aquesta espècie es troba en expansió poblacional i, possiblement com a conseqüència d'aquest fet, està incrementat la seva amplitud ecològica, fent-se cada cop més comú als alzinars catalans de tipus mediterrani, per exemple (sobretot aquells situats a certa altura, com seria el cas de molts alzinars de la serra de Tramuntana mallorquina).
Enguany podria ser un bon any per a aquesta espècie a Mallorca, donat que molts boscos de muntanya i boscos de ribera es troben més frondosos que altres anys més secs (??). Per ventura aquest mes de juny es podria fer un esforç de prospecció a punts adequats, donat que els mascles en cant són relativament bons de detectar.

Per cert, avui cantava un mascle a s'Albufera.

Salut!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Efectivament, com diu en Maties, cada vegada tenim més possibilitats de que aquesta espècie niï a alzinars de Mallorca. De fet, ja fa uns anys que es senten cants molt avançada la primavera.

El cant d'aquest mosquiter o ull de bou és fàcil de conèixer i és important que tots els que aneu pels alzinars, especialment els de Tramuntana, conegueu el seu cant. Els anglesos li diuen ciffchaff, nom onomatopeic, com podreu adonar-vos si és que funciona l'enllaç que adjunto. Si no va be el copieu i pegueu a la finestreta del cercador.

Salut,

Jordi

http://www.scricciolo.com/eurosongs/Phy ... lybita.wav
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Avui, a les vuit del dematí, he sentit perfectament, dues vegades, a un ull de bou (Phylloscopus collybita) cantant a............
S'Albufera!

Concretament al costat del pont de ferro de son Carbonell, a on hi han oms a la vorera dels canals.

No se si els albuferencs tenen dades d'aquests bitxos cantant a aquestes dates tant tardenques.

Salut,

Jordi
Respon