Cercam abellerols

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Cercam abellerols

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola tots.

Ja fa uns anyets que al GOB hi ha preocupació per una de les espècies més belles de les illes: l’abellerol (Merops apiaster). Sense donar-mos conta sembla que ha anat davallant, respecte als anys 80 i 90, fins a un punt que sembla greu. Algunes colònies albergaven 4, 10, 15, 25 colles fa uns anys i ara són buides o estàn a un pèl d’estar-hi.

Vam decidir dedicar-hi esforços enguany, per intentar comprendre que passa, mirar d’on venim, quina és la situació actual... Fa unes setmanes començàrem un recompte a les colònies conegudes. Visitam les ocupades antigament també, i prenem nota d’un seguit de paràmetres per veure canvis ambientals. Com sabeu cria a zones arenoses amb talussos, dunes fòssils, voreres de torrents i explotacions d’extracció d’arena abandonades o actives.

Aquest correu és realment un S.O.S per que faceu memòria i/o rescateu els vells quaderns de camp, si vos ve de gust, a veure si teniu cap anotació de parelles, exemplars entrant a forats, sospites… qualsevol pista bona serà. Descartau evidentment, totes aquelles observacions d’animals que passen en vol, molt abundants al mesos d’abril i maig.

Hem fet un recull d’informació “històric” i hi ha algunes colònies que ni tan sols localitzam sobre el terreny, com per exemple una colònia andritxola assentada a un talús argilós l’any 1992, una colònia present a Sa Canova (Artà) almanco als 80, una o dues dins la finca de Sa Vall (Santanyí) a finals dels 70 i 80, alguna colla dispersa per Sa Coma (Sta Llorenç-Son Servera), una colònia dins s’Estalella (Llucmajor) a primers dels 90…i alguna altre.

Bono, ja ho sabeu, si voleu fer alguna aportació podeu fer-ho al fòrum mateix o millor al mail jaumeao@gmail.com , al meu telèfon 627733795 o al del GOB 971496060.

Salut a tots!

Jaume Adrover
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Carlota Viada
Member
Entrades: 117
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 12:08 pm

Entrada Autor: Carlota Viada »

Hola Jaume,
Me sembla una molt bona iniciativa.
Per si és d'utilitat, record una colònia al camí d'entrada a Son Fortuny (Andratx), al 1992 o 1993. No vaig contar els exemplars, però eren uns quants entrant i sortint d'un talús devora el camí.
Per desgràcia, hi van passar l'autopista d'Andratx pel damunt, però potser se van treslladar a qualque zona a prop. No he tornat per allà.
Salut,
Carlota
Avatar de l’usuari
Francesca
Member
Entrades: 38
Membre des de: dl. juny 29, 2009 9:55 pm
Contacta:

Entrada Autor: Francesca »

Enguany no els he vist a l'apiari, fa uns anys venien a "berenar" sobre les 12 i tornaven devers les 5 de l'horobaixa. Pel que fa enguany no els he sentit ni vist (m'alegro per les abelles, però sempre és un espectacle poder contemplar-los) En vaig veure un parell fa una mesada a les dunes de Cala Mesquida (Capdepera)
Salut!
Avatar de l’usuari
Gabriel
Member
Entrades: 347
Membre des de: dv. juny 05, 2009 4:50 pm
Ubicació: Calvià Poble
Contacta:

Entrada Autor: Gabriel »

Hola Francesca,

aquest cap de semana dies 12-13 de juny he anat a Cala Mesquida, a un hotel, he anat moltes vegades a les dunes, pero no he vist ni sentit abellerols, això si, vaig veure moltíssimes (Anthus campestris), en castellà "Bisbita campestre", a un petit bassiot de uns 7-10 metres de llargaria he observat 4ex. de Tirulil.lo menut, (Charadrius alexandrinus), y moltíssims també Fringílids, sobretot passerells (Carduelis cannabina), també he pogut veure la
gavina corsa (Larus audouinii).

Prop de les dunes, al pinar hi ha una gran "població" de Tortora comú (Streptopelia turtur).


S. Biel
GRUP D'ORNITOLOGIA DE CALVIÀ

www.goc-calvia.blogspot.com
Respon