Incendis i caça

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 672
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Incendis i caça

Entrada Autor: Joan Vicenç »

A la vostra consideració, salut.


Quan la dificultat en la lluita contra l'incendi de Biniarràs era major, es van declarar dos incendis més a Mallorca: el “clàssic” de Son Doblons, a la marina de Santa Margalida i un altra, inesperat per l'època estacional, a s'Albufera. Al contrari de la negligència en el cas d'Eivissa, és ben clara la intenció, i la tria d'aquell dia, dels criminals que varen provocar els altres dos: els mitjans d'extinció estaven ocupats molt enfora, el vent de ponent era sec, persistent i de moderada velocitat, la calor alta, la humitat baixa, l'hora perillosa.... en saben. El de son Doblons com els de s'Albufera, són dels grans incendis intencionats perillosos i devastadors que es produeixen de manera molt recurrent. L'objectiu dels delinqüents no és altra que la de procurar llocs aclarits de vegetació per a la pràctica de la caça. Sigui per facilitar el trànsit per la marina d'ullastres i mates que ha tornada densa i alta o del canyís a s'Albufera, sigui per a facilitar aliment a les espècies cinegètiques, sobretot conills i perdius. No deixa de ser ben indignant però, la befa que fan aquests valents bergants a la resta de la societat: quan la població està més sensibilitzada i trista pel desastre ecològic de l'incendi d'Eivissa, quan els costos econòmics són més dolorosos, quan el dispositiu d'extinció és més vulnerable, aquests piròmans peguen foc.

Per tot plegat és ben hora i urgent que l'autoritat que ho té encomanat, identifiqui i posi front un jutge aquests subjectes i si no els pot agafar que al manco apliqui la legislació vigent pel que fa als seus particulars interessos. En aquest cas i al meu entendre se'ls hauria d'aplicar com a mínim l'article 62.3.h de la Llei del Patrimoni Natural: “Quan es comprovi que la gestió cinegètica desenvolupada a una finca afecti negativament la renovació o sostenibilitat dels recursos, les Administracions Públiques competents podran suspendre total o parcialment la vigència dels drets de caça.” Sense perjudici que se'ls puguin aplicar penes o sancions majors sigui individualment o de manera col·lectiva, en particular si són jutjats i condemnats com es mereixen.
Joan Vicenç l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. ago. 26, 2010 10:50 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Un tema molt interessant aquest Joan,

entenc que després d’un incendi les espècies cinegètiques queden més a l’abast dels caçadors i en certa manera “desprotegides” ja que se produeix un canvi gran i sobtat de l’habitat, que queda molt obert, per tant seria necessari aplicar una moratòria en l’activitat de la caça a totes aquelles zones que es cremen el temps suficient per recuperar l’espai.

salut

Manolo
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola a tots. Hola Joan i Manolo.

Jo també demanaria que el GOB exigeixi a l'administració que es declarin "zones excloses de caça" mentre l'hàbitat no s'ha regenerat.

A més, s'ha de remarcar que els dos incendis es feren amb molta mala llet i intencions de fer mal, com molt bé apunta en Joan: en dies de forta dificultat d'extinció per tenir la climatologia totalment en contra, els mitjans personals i materials ja ben compromesos i posant en greu perill la seguretat de les persones que els apagaren.

De l'incendi de s'Albufera us mostro aquestes imatges. La primera "en calent".... la segona "en fred".

Imatge
menjant fum i bevent suor...

Imatge
estaven a pocs metres de les persones...


Sobre el de Son Doblons, vull recordar-vos que fa dos anys ja es va cremar una bona part de la zona..., amb un cost molt alt...

Imatge
li mancaren trenta segons... o menys...

De tota manera, al cap de pocs mesos, la natura començava a reeixir. ..

Imatge

Ara es torna a estar, una altra vegada, al punt de partida.

Dos bons amics, quan varen veure aquestes imatges, varen dir la mateixa paraula: cabrons...!!

Pere
Pere Vicens l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. ago. 27, 2010 11:49 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola foreros.

Pere, tus amigos dijeron esas palabras, porque es que no hay otras.
Joan, cuanta razón, claridad y sinceridad se ven en tus palabras.
Manolo, cuanta razón llevas.

Resumen: "los cazadores son los mayores protectores de la naturaleza" fuente de información: Escuchado numerosas veces incluso en personal de la administración copetente, la última vez en el mismisimo Presidente de la Federación de Caza Balear.

Tocate los coj........

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Els Agents de Medi Ambient varen fer una valoració dels danys produïts per l'incendi de Son Doblons (entre Petra i Santa Margalida) a la població de tortuga de terra (Testudo hermanni) que allà hi viu i que és una espècie catalogada d’interès especial. Es varen prospectar un mostra de 3 parcel•les, una de 1 hectàrea (100x100 metres) i dues de un quart d'hectàrea (50x50 metres). Els resultats indiquen que, aproximadament, a les 125 hectàrees de garriga completament calcinada, varen morir unes 1833 tortugues. També es va estimar que varen sobreviure 666 exemplars. Aquestes dades són orientatives (uns 20 exemplars per hectàrea), una aproximació, però segurament s'acosten molt a la realitat.

Avui crec que ha quedat extingit l'incendi de Son Real, a on també s’haurà de fer una valoració de l'afecció a les tortugues de terra.

En cas de que es pugui determinar qui ha estat els causant d'un incendi, el fet de que s'hagi vist afectada una espècie catalogada seria un fet agreujant.

Salut,
Avatar de l’usuari
Cristina
Member
Entrades: 150
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 1:41 pm
Ubicació: Port de Sóller
Contacta:

Entrada Autor: Cristina »

Bufff, quin desastre.

Avui matí per la ràdio deien que a Son Real es calculaven centenars, supòs que eren dades no confirmades però ja n'hi ha...


Cristina.
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola Jordi.

Impresionantes me parecen esos datos de tortuga (aunque desconozco cual es la dinámica poblacional, el censo total de la especie y cual es su afección al grueso de la población).

Han muerto calcinadas TRES CUARTAS PARTES DE LA POBLACIÓN DE ESTA ZONA.

Ojalá tengais la suerte de pillar al/los causantes de este y de incendios parecidos, que aparte de causar un grave daño a la biodiversidad, pueden provocar muertes humanas (que en esta sociedad es lo que más se valora).

Gracias por la información tan explicita Jordi.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola...!

Acab de veure aquest comunicat. Em sembla perfecte. Enhorabona...!!!

"El GOB demana la prohibició de la caça als terrenys incendiats"
Altres comunitats autònomes mediterrànies ja ho regulen, per evitar la sobreexplotació de la fauna
http://www.gobmallorca.com/comuni/com2010/100830.html


Pere
Avatar de l’usuari
Paratge Serra Tramuntana
Member
Entrades: 62
Membre des de: dc. ago. 19, 2009 7:03 am
Contacta:

Entrada Autor: Paratge Serra Tramuntana »

Bones, he vist les dades d'afecció dels incendis sobre la població de Testudo hermanni als incendis de Son Doblons i Son Real que s'han publicat a diferents medis de comunicació.

Personalment considero que s'ha sobredimensionat l'afecció i el meu principal motiu és que: Duc prop de 40 ha. mostrejades pam a pam a Son Doblons i he trobat mortes 171 tortugues, el que representa una mortaldat del 86.80 % de la població existent abans de l'incendi. I no puc dir que no sé cercar tortugues, ....

Això no vol dir que no sigui greu, simplement que no hi ha tantes tortuges allà. Ara bé el que si que és molt greu, però que molt greu, , independentment de les tortugues que hi ha és que més del 85 de la % ha mort calcinada (segons les meves dades a Son Doblons). Amb totes les conseqüències demogràfiques que això implica en el si de la població.

Essent un poc sensacionalista seria un genocidi, si parlèssim d'una població humana i estariem davant un crim contra la humanitat.

Sé que no podem aplicar per igual la mort esser humà i una tortuga mediterrània, però crec que aquesta pràctica (la dels incendis presumptament motivats per causes cinegètiques, així com altres), hauria d'implicar un càstic exemplar.

Bé simplement era una reflexió que m'he fet.

Enhorabona al GOB per el comunicat que en Pere ha enllaçat. Esperem que pugui esser una realitat.

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
Paratge Serra Tramuntana
Member
Entrades: 62
Membre des de: dc. ago. 19, 2009 7:03 am
Contacta:

Entrada Autor: Paratge Serra Tramuntana »

M'he oblidat d'adjuntar-ho.

El dissabte dia 28/08 i el 31/08 vaig veure 6 Upupa epops en grup dins la zona incendiada. Es veu que cercaven menjar.
Per altra banda el dia 30/08 vaig veure 5 sebel·lins .

Ahir 31/08 i havia un eriçó que cercava menjar, probablement les tortugues cuites, així com restes de caragols i llagosts. Per cert en relació als llagosts, vaig veure bastants Steropleurus balearicus rostits (mascles i femelles), ara és l'època.

Una aferrada

Sam
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola Samu y demás foreros.


Pues sí, por desgracia pienso que no eres ningún novato buscando tortugas y eso me apena.

Esperaba que la mortalidad de tortugas no fuera importante para la población ....pero un 86%, es mucho más de lo que uno puede soportar.

Yo también animo al GOB a seguir en esa petición.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola Sam, hola Jordi, hola a tots.

Són interessant els vostres comentaris sobre les densitats, perquè a l'incendi de Son Doblons de setembre del 2008 vaig trobar 7 exemplars morts dins un rodol d'una tercera part d'una hectàrea, més o menys... i sense cercar massa.

Suposo (espero...) que la població de tortugues de terra NO està repartida de manera homogènia..., però ho desconec... De tota manera, aquesta xifra: trobats 7 animals morts en 3500 metres quadrats és enooorme.

Us pas una altra imatge de llavors.

Imatge


Pere
Pere Vicens l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. set. 01, 2010 8:06 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Paratge Serra Tramuntana
Member
Entrades: 62
Membre des de: dc. ago. 19, 2009 7:03 am
Contacta:

Entrada Autor: Paratge Serra Tramuntana »

Com be dius Pere les tortugues no es distribueixen per igual al llarg de l'espai.

Hi ha zones que són més apropiades que d'altres, en funció de l'època de l'any, depenent de les condicions que hi hagi i de les espècies presents (per questió de menjar).

A Son Doblons (2010, per diferenciar-ho del de 2008), es veia molt clar que els juvenils estaven localitzats a uns llocs concrets de la parcel·la (parlo de juvenils d'individus de menys de 80 mm de closca).

Per altra banda hi ha zones a on no veus gairebé tortugues, llevat de qualque individu dispers. Per al contrari a la zona que fa partió de les dues parcel·les incendiades hi havia una depresió a on es formava una bassa temporal, es podia veure molt bé els crulls de la terra, i allà es concentraven moltes tortugues (esteim parlant de prop de 35 tortugues en un redol de poc més d'una ha.)

El que vull dir amb això és que les tortugues no són éssers inmòbils que tenen el seu redolet i ja està, estudis a altres bandes de la seva àrea de distribució mostren moviments importants en el seu domini vital, depenent de l'estació.

Respecte a l'incendi de Son Doblons 2008, vaig poder cobrir la totalitat de la superficie cremada (prop de 15 ha.) i el resultat foren 152 tortugues mortes i 32 supervivents.

Independentment de l'incendi el grup més afectat són les femelles adultes, per dos motius, perquè la sex-ratio es troba desviada al seu favor (i per tant hi ha major probabilitat de que morin més femelles que mascles) i per altra banda que moltes femelles grans no poden refugiar-se als caus i forats existents (malgrat hi hagi moltíssims) perquè són més grans que els forats i queden amb la part posterior de la closca exposada al foc, ...

En qualsevol cas, està clar que és un drama, el que no tinc massa clar és quan de temps una població pot resistir atemptats a la seva estructura, amb la intensitat que es produeix a aquella zona.

I sobre les densitats, les que es poden veure a Son Doblons, són de les més elevades que hi ha a Mallorca, però no tan elevades com altres indrets de la seva àrea de distribució (E.g. a Menorca, on s'han registrat densitats de prop de 50 ind/ha, si bé de forma puntual). En qualsevol cas, ja n'hi ha. Ja els hi agradaria a l'Albera (Catalunya) tenir les densitats de Mallorca, on la població es troba en forta regresió, entre d'altres motius per els incendis històrics que hi ha hagut a la zona.

Bé això és tot.

Una aferrada

Sam
Paratge Serra Tramuntana l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. set. 02, 2010 7:13 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 672
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Deixant de banda, essent positiva i necessària, la possibilitat d'acotar la zona per a protegir-la de la pràctica de la caça durant un termini determinat, cinc anys com proposa el gob, no trobau que hi manca una sol·licitud també igualment expressa, positiva i necessària pel que fa a que s'investiguin criminalment els fets de l'incendi d'enguany de son Doblons? Pensau que s'ha d'exigir,a la Conselleria de Medi Ambient i a la Delegació del Govern les actuacions pertinents per tal d'identificar els culpables? Pensau, com crec jo, que la conclusió d'informes de la pròpia conselleria de M.A. o del Seprona que puguin apuntar a la intencionalitat per raons cinegètiques haurien de bastar per aplicar l'article que esmentava en el primer escrit: 62.3.h de la Llei del Patrimoni Natural: “Quan es comprovi que la gestió cinegètica desenvolupada a una finca afecti negativament la renovació o sostenibilitat dels recursos, les Administracions Públiques competents podran suspendre total o parcialment la vigència dels drets de caça. O ens hem xuplar el dit mirant enlaire el fum del proper incendi intencionat pels mateixos actors?
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola Joan.

De nuevo tienes toda la razón. Ojalá algún día se ponga en marcha eso de "la responsabilidad subsidiaria" en materia de medio ambiente como se hace en otros campos o actuaciones de la justicia. ¿es que acaso en los incendios, el veneno, la contaminación de acuíferos, playas y torrentes e incluso el uso de armas de fuego, no hay riesgo para las personas?

Que se lo pregunten a los bomberos que han muerto y sin ir más lejos a los que atendieron los recientes fuegos en Mallorca y Eivissa, según me han contado pasaron bastante miedo. Sin hablar por supuesto del daño a la biodiversidad y de los intereses privados.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

A la vista de les dades d'en Samuel, sembla que la valoració que vàrem fer de les tortugues mortes a l'incendi d'enguany de son Doblons, que repeteixo és una estimació, va ser una sobrevaloració. Però Samuel, dius que l'any 2008 sortiren 152 tortugues a 15 hectàrees a son Doblons, que és una xifra molt elevada. Si tinguessin una distribució uniforme a la garriga, cosa que sembla no és així, amb aquesta dada a les 125 hectàrees cremades enguany sortirien 1267 tortugues mortes, que ja sé que és una xifra segurament incorrecta. Bé, la conclusió és que han mort una barbaritat de tortugues.

Ahir, cinc agents de Medi Ambient varen fer un cens a la zona cremada a Son Real, agafant 4 diferents parcel•les amb un total de 1,09 hectàrees. Sembla que aquí al densitat és molt més baixa que a son Doblons ja que vàrem trobar 10 tortugues, 6 mortes i 4 vives. En aquest incendi és impossible fer una extrapolació, o molt complicat, donat que el foc va anar molt ràpid i no va cremar tot, deixant clapes de vegetació verda o mal cremada. També el substrat és molt més pedregós. Però, igualment, moltes tortugues hauran mort.

En quant al tema del vedat de caça, la meva opinió, vista la foto aèria d'aquest vedat, és que el sector que es crema reiteradament, a lèst de la carretera de ses comunes,no ha estat "treballat" pels caçadors fent carreranys en els que s'ha llevat la vegetació per facilitar la caça, com s'ha fet a la part molt més gran d'aquest vedat a la zona est de l'esmentada carretera, i que sembla que l'opció més còmoda és donar foc a aquesta part occidental. Haurien de tenir coratge el que manen i prendre una dràstica decisió basant-se en la legislació existent que ja ha comentat en Joan Lillo.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Eduard Cuadrado
Member
Entrades: 29
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 10:09 pm

Entrada Autor: Eduard Cuadrado »

Bones tardes (o males en aquet cas)

M'acaben d'informar que avui s'ha tornat a cremar la finca de Son Doblons a Petra, la mateixa que es va cremar fa dos anys.

Aquell any 2008 vaig participar al voluntariat per anar al recompte de tortugues i realment era escarrifós trobar tantes tortugues cremades en tan poc espai.

És una pena ja que totes les finques d'aquella zona són d'alt valor ecològic i estètic.

Bona nit!


Eduard Cuadrado
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Vaya que casualidad, otra vez Son Doblons...tienen mala suerte esta "gente".

Una pregunta jurídica.
¿Todos los incendios forestales se investigan por procedimiento?¿Quién es la autoridad que los investiga?¿Se pueden investigar incendios forestales de oficio?


UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 672
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Sempre s'investiguen les causes dels incendis forestals. El mal és que sovint queda en això, en una investigació que de manera certa o suposada determina les causes d'un incendi i prou. És possible que en alguns casos la Guàrdia Civil vagi un poc més enllà, però jo encara he de veure que la Conselleria de Medi Ambient ordeni a agents de medi ambient crear un equip d'investigació i posar-lo a les ordres de la Fiscalia corresponent. La lluita per fer efectives i reals les prerrogatives que declaren que l'agent de medi ambient te el caràcter d'agent de l'autoritat i de policia judicial en matèries pròpies de medi ambient, no s'han posat mai en pràctica. Per motius i interessos polítics. La Llei 43/2003 i Llei 10/2006 de Monts diu: "Agente forestal: Funcionario que ostenta la condición de agente de la autoridad perteneciente a las Administraciones Públicas que, de acuerdo con su propia normativa y con independencia de la denominación corporativa específica, tiene encomendadas, entre otras funciones, las de policía y custodia de los bienes jurídicos de naturaleza forestal y la de policía judicial en sentido genérico tal como establece el apartado 6 del artículo 283 de la Ley de Enjuiciamiento Criminal."

Amb tot jo no puc perdre el temps a criticar el PP o UM per no fer servir, millorar o potenciar les funcions dels agents de medi ambient, ho entenc: aniria en contra dels seus interessos. Ara bé sí que vull deixar clara la meva queixa a la poca valentia del gob o de la Conselleria de Medi Ambient en demanar o dotar de força necessària als agents de medi ambient i en aquest cas concret a dotar-los de força judicial per investigar i fer a prop als causants de tants perjudicis pel medi en els incendis de son Doblons. N'hi prou en fer una ullada al comunicat del gob al respecte: http://www.gobmallorca.com/comuni/com2010/100830.html . On és que demana a les autoritats competents la màxima diligència en investigar i detenir als culpables? I la Conselleria de Medi Ambient, ha posat en marxa un equip d'investigació en col·laboració amb el seprona per posar en marxa els mecanismes d'investigació que portin a detenir els culpables o al manco a bufar-los al clatell? Ha fet públic algun comunicat immediat als fets explicant el que s'hi perd en aquest incendi i les mesures de rehabilitació que de manera urgent s'hi han d'aplicar? I tot això perquè? A qui o a què es tem? O és simplement un pur sotmetiment a certs poders fàctics on la única resposta és un vocabulari políticament correcte i absolutament impotent? Fa por tanta deixadesa en les pròpies responsabilitats. I això té conseqüències.

http://dbalears.cat/actualitat/Balears/ ... serra.html
Joan Vicenç l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. set. 08, 2010 7:03 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Hola Joan,

amb tots els meus respectes, me resulta sorprenent la teva girada de truita. Realment amb el teu escrit queda demostrat que quan un vol dir una cosa troba els arguments d’una manera o d’altre, sigui com sigui. Al final resultarà que el GOB té la culpa que es cremi son Doblons......i al tanto que potser té també la culpa de que es posi verí o de que hi hagi tantes cabres a la serra de Tramuntana.....
El GOB no funciona a base de comunicats. Els fa, es clar, per denunciar determinades coses, però a més hi ha molta feina de cridades, reunions, informes, propostes...
El GOB se banya continuament en tots els temes i tu l’acuses de poca valentia per no demanar que els agents de medi ambient tenguin més funcions. És el GOB que ha de dir a la policia que investigui? no és aquesta la seva funció? Tot això que dius que s’ha d’investigar és la vostra feina, no del GOB. No se, però si tu com a AMA consideres que a la vostra feina posau denuncies que després no van enlloc en certa manera estàs dient que hi ha un bloqueig per part dels teus superiors, perquè no ho denuncies això? però no a un forum, sinó als jutjats. No serà que en molts casos no hi ha proves suficients per demostrar les coses i per això no se tira endavant? Una cosa és voler i una altra és poder. No teniu representants sindicals els AMA? Això que exposes és un sentiment teu personal o és tot el col·lectiu que pensa igual? heu pensat en pressionar voltros mateixos d’alguna manera per millorar les coses o únicament estàs esperant que el GOB ho faci?
Conec molts AMA, alguns bons amics, els hi tenc un gran respecte i admiració perquè se que fan una feinada que a més és molt complicada i que tant ells com noltros tiram del carro en el mateix sentit, i així ha de ser. Segur que se pot millorar el que fa el GOB, aquí no som infal·libles, en fem moltes de cagades, però si trobes que podríem ajudar en alguna cosa vine i ens ho contes. Després si podem i ens pareix bé ho farem, però imagino que tenim tot el dret a no està d’acord amb tu o amb qui sigui sense que per això se’ns acusi de tenir por o d’estar sotmesos a poders fàctics. Dic jo.

Salut

Manolo
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 672
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Res de girada de truita. El que dic és que el gob al seu comunicat es limita a demanar que no es deixi caçar a aquests terrenys incendiats sense fer cap esment al delicte contra el medi ambient que hi és inclòs i a la demanda i necessitat de reclamar l'esclariment dels fets. Res més. No m'agrada que diguis coses que jo no he dit com que per exemple que jo dic que el gob té la culpa de no sé quantes coses. Res d'això. Jo no demano al gob que demani que els agents de medi ambient tenguin més funcions o que els doni suport. Res d'això, encara que no estaria de més. Només m'he limitat a contestar l'escrit den José Luis pel que fa als responsables de la investigació. El meu escrit no vol ser gens corporativista. Repeteixo literalment que del gob només he dit que: "on és que demana a les autoritats competents la màxima diligència en investigar i detenir als culpables?" Em sap greu que ho hagis tergiversat d'aquesta manera. I jo només parlo de manera ben personal i no en nom de ningú ni de cap col·lectiu. Però sí, som agent de medi ambient i parlo d'aquest tema en primera persona.

Pel que fa al tema de les cabres sí que considero que el gob es troba molt passiu pel que fa a aquest problema i ho he fet saber ben clarament i avui és la primera vegada que algú s'hi ha sentit al·ludit. Clar que no és culpa del gob que hi hagi tantes cabres a la serra, però sí que hi podria fer molt més que no fa per a fer present aquest problema de primer ordre. Com suggereixes que parli amb vosaltres, ja ho vaig fer, vaig venir a parlar per exemple d'aquest problema i va resultar ser una pèrdua de temps vista la manca absoluta d'acció per part vostra.

Potser estau poc avesats a les crítiques. Pel que fa al meu compromís personal i professional, no passis ànsia, el duc amb pas ferm i no des d'ara encara que no m'hagi significat rebre floretes precisament. Cal emmascarar-se més encara que no agradi i no posar tan esment en el famós prestigi que al capdavall no és res més que això, prestigi. Aquesta girada de truita vostra potser sí que queda fora de lloc a aquest fòrum, jo al capdavall m'he limitat a parlar d'un problema molt concret i des d'un punt de vista tècnic en referència a la seva solució. Vosaltres vos heu ficat molt en contra meva de manera personal.

Potser també la indignació pel fet de son Doblons m'ha fet emprar a primeres hores del dia unes expressions molt dures o no ben concretades, especialment pel que fa a la deixadesa de les responsabilitats. En demano disculpes a qui, lluitant en el mateix bàndol, s'hagi sentit ofès, especialment a la gent del gob.


Salut.
Joan Vicenç l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. set. 08, 2010 10:42 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Hola de nou Joan,

no hi ha cap intenció de ficar-me amb tu, jo només, també a títol personal, he contestar al teu missatge anterior ja que jo si he vist acusacions de passivitat i de “mirar cap un altre costat”.
Potser és que no he entès el teu missatge, a vegades passa amb els missatges escrits. De totes formes te demano disculpes sinceres si t’has sentit molest o has vist un atac personal que, repito, en cap cas era la meva intenció fer.

salut

Manolo
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Entrada Autor: joem »

Joan, Manolo,

Jo crec que el problema ve d'aquesta frase que Joan escrivia:
Joan Vicenç ha escrit:I tot això perquè? A qui o a què es tem? O és simplement un pur sotmetiment a certs poders fàctics on la única resposta és un vocabulari políticament correcte i absolutament impotent? Fa por tanta deixadesa en les pròpies responsabilitats. I això té conseqüències.
I que no queda gens clar a qui et referies, si a la conselleria, si al GOB, si al GOB i la conselleria o a tots els que no demanam la investigació.

Joan crec que t'equivoques en una cosa, tu parles i dones per suposar que hi ha delicte i aixó es una imputació que es pot dir entre amics o a un foro, pero per denunciar que algu ha comes un delicte fan falta proves i per desgracia no les tenim en aquest cas ni d'altres com enverinaments o similars.

Entenc la teva rabia i impotència però en un comunicat s'han de medir les paraules sobre tot abans d'imputar delictes a persones o entitats.

Salut
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hey chicos (especialmente Joan y Manolo).

Mi intención con las preguntas de tipo jurídico, era solo conocer el procedimiento. No sabía si las investigaciones se llevaban a cabo siempre por el SEPRONA o si dependía del "riesgo para las personas o los Bienes".
Por supuesto no prentendía crear ningún tipo de polémica en este caso (ya hay bastante con los propios incendios), sino aprender un poco más como funciona este hecho de los incendios forestales y sus consecuencias.

La cuestión era muy simple y si me lo permitís os la explico:
Hace poco (solo 4 días) hablaba con un bombero forestal de otra provincia y me contaba como se vive desde dentro un incendio forestal y en un acto casi de rabia me decía:"....Riesgo para las personas? pero.....¿que somos los bomberos, guardia civil, protección civil, guardas forestales, vecinos de la zona incendiada, pilotos de aeronaves contra-incendios o policia local? que somos perros?. ¿porque se investigan los grandes incendios de forma concienzuda y los medianos o pequeños no?"

La verdad es que me dejó un poco helado y no sabía que contestarle y no como calmarle.....me sentí, por una vez más, UN IGNORANTE.

Era solo eso.

Siento haber creado esta polémica un tanto absurda, porque la solución, una vez más, las tienen las autoridades competentes que para eso se suponen que están ahí. Sino ¿para que coños están?.

UN ABRAZO y mis más sinceros ánimos a los agentes de medio ambiente y al GOB, a cada uno por su trabajo.

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Joan Vicenç,

tot i el respecte personal i la molt bona valoració que en tenc de tu com a professional, no puc evitar intervenir en aquest debat amb el risc que t'ho prenguis malament. Esper que no sigui així.

Tu bé saps que sovint es diu més amb l'estil de dir les coses o amb insinuacions despersonalitzades, que amb les pròpies paraules textuals. Aprecio molt que ens facis arribar les teves inquietuts sobre la problemàtica ambiental, i que reclamis l'actuació del GOB. Personalment consider que aquest no és el canal per fer-ho, ja que pens que és molt millor i més "elegant" la comunicació directa sense utilitzar el fòrum com a palanca, però repetesc que aqueixa és la meva opinió personal i per tant fes-ho si tu trobes que ho has de fer així. En canvi crec que són inacceptables les insinuacions que algunes vegades has amollat a arrel de diversos temes, deixant caure que si el GOB no actúa en el sentit que tu reclames és per covardia davant pressumptes pressions de poders fàctics. Això és fals, ridícul, i a més a més és un insult que de cap manera ens mereixem. I personalment tampoc crec que ajudi a reforçar els teus arguments davant la resta de persones.

Joan, les entitats (ONGs, sindicats, partits, ...) mai podrem respondre totalment i en tot moment a les reclamacions i espectatives de tots i cada un dels nostres membres. És una tasca impossible. Allò que per a tu hauria des ser la prioritat número 1, per aquell altre pot ser és la que està en vuitè lloc. I això fa que a més d'impossible, sovint la nostra tasca sigui ingrata, incompresa o fins i tot durament criticada per persones que ens són properes. Ho tenim ben assumit, cap problema. Ens sap greu, però no hi podem fer gaire.

Només et puc dir que, amb el risc de cometre errors, seguirem fent com sempre, lo millor que podem. I en aquesta tasca esperam comptar amb la teva informació i apreciacions, que personalment tenc ben presents i que sense dubte ens ajudaran molt.

Una abraçada

Toni

Pd: avui hem emès aquest altre comunicat, tot i que evidentment la nostra actuació en aquest tema va bastant més enllà
http://www.gobmallorca.com/comuni/com2010/100908.html

Salut
Respon