Consum d'aucells marins a Mallorca a la posguerra

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Consum d'aucells marins a Mallorca a la posguerra

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola de nou

A finals d'agost, amb la plataforma Quinportvolem? de Portocolom vam convidar al periodista David Oliver a presentar un llibre en el que treballava fa anys: La mar quotidiana. Cartes d'un pescador. El llibre es nodreix de la relació entre el periodista i un mariner (Bartomeu Vera Mas 1926-2005). Aquest darrer tenia el bon costum d'escriure a un diari personal, com era la vida quotidiana al barri de Santa Catalina de Palma. Molts d'anys després va fer arribar els seus manuscrits a en David, amb qui establí una estreta relació. El llibre és una joia, crònica d'uns temps durs, retrat d'una barriada de Palma, marinera fins al moll de l'òs, plena de personatges senzills que visquèren com van poder uns temps difícils. Conté alguns apunts naturalístics, aquí i allà, força interessants.

A un dels capítols Bartomeu Vera explica com la fam de la posguerra, va empènyer al consum d'aucells marins: "Durant els anys de la fam vam haver de menjar corb marins, virots i baldritjes. Amb les gavines no ho provavem perquè són carronyaires i mos feia mania, però en menjavem els ous...".

Conta que els corbs marins (capturats a les Illes Malgrats) s'havien d'escorxar i tirar el primer brou. Els cuinaven amb moniatos.
Dels virots diu que tenien la mida d'un colom, (Puffinus mauretanicus, idò) només ponen un ou, entren a dormir a les coves de nit i quan clareja ja tornen pescar. Creu que sols cova l'ou la femella (potser cert?) mentre el mascle porta menjar. A l'entrada d'un cova en Tomeu i el seu pare n'omplien un sac en unes hores. Els torraven. Diu que: "Era tanta la gana que hi havia que aquells que no podien caçar-los, en volien comprar, tot i que mai els cobràrem res. Abans dels anys de la fam, eren molts els qui deien que mai menjarien aquests aucells, però arribà la gana i la majoria canvià de parer."

És sols un apunt ornític que constata com aquestes espècies, nidificants a les Illes Malgrats, eren consumides. No se si hi són totes actualment. Sols havia conegut una persona que menjàs virots o virotells a Mallorca, un mariner de Cala Rajada que va pescar amb mon pare als anys 80. Era natural d'Almeria o Murcia, no ho recordo bé.

En tot cas, la guerra civil sembla que va tenir conseqüències sobre algunes poblacions d'aucells, almanco localment.
Vos recoman el llibre, molt, molt. L'editor és Miquel Font i almanco el tenen a Llibres Mallorca (Palma) i Ca Na Massot (Portocolom) .

Salut

Jaume Adrover
jaume adrover l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. oct. 10, 2010 7:11 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Guiem
Member
Entrades: 21
Membre des de: dj. abr. 01, 2010 7:57 pm

Entrada Autor: Guiem »

El meu padri des Molinar tambe m'explica que ''durant el temps de sa fam'' els corbs marins es menjaven en canvi les gavines no perque eren brutes per dintre.
Avatar de l’usuari
Miguel McMinn
Member
Entrades: 286
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:37 pm
Ubicació: Palma de Mallorca
Contacta:

Entrada Autor: Miguel McMinn »

En una de las cuevas de Malgrats aún quedan los restos de una escalera: un tronco con muescas para unos escalones. Un testimonio de tiempos pasados. Posiblemente David podría estar interesado en este detalle; le puedo proporcionar una foto.

Hoy sabemos que el macho y hembra (del virot petit) se turnan durante la incubación. Los cambio se realizan cada 4-5 días (incluso pueden pasar 7 días). En esta época del año hay adultos que pasan todo el día en la cueva, a veces durmiendo plácidamente en su madriguera.

Saludos

Miguel
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola tots

Miguel: seria interessant veure alguna imatge d'aquesta cova de Ses Illes Malgrats i les restes de les escales, podria comentar-l'hi a en David Oliver, potser ell tengui una versió més extensa als manuscrits de'n Tomeu (el meu mail és jaumeao@gmail.com, no tenc ara el de'n David).

El fet que els virots es turnin cada 5-7 dies per covar, degué fer pensar als mariners que sols era cosa de la femella, veure un canvi devia ser complicat.

Salut

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Miguel McMinn
Member
Entrades: 286
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:37 pm
Ubicació: Palma de Mallorca
Contacta:

Entrada Autor: Miguel McMinn »

Nos ponemos en contacto.

Saludos
Respon