Avui vos vull mostrar el miracle que s´ha produït després de dos llarguissims anys de cultiu d´espores de la petita i rara falguera híbrida, suposadament estèril, Asplenoceterach barrancense, fruit de la hibridació natural entre l´Asplenium majoricum, alotetraploide i el Ceterach officinarum ssp. officinarum, autotetraploide. Teòricament un hibrid tan extrany entre dues especies tan distanciades genèticament i a més a més tetraploides ha de ser forçosament estèril. Però vetaquí que una entre milers d´espores ha resultat tenir una combinació cromossòmica viable i la vella falguera, que tal vegada fa més de trenta anys que viu dins una encletxa d´una roca al llit d´un torrent de la Vall de Sóller, a la fí Déu s´ha apiatat d´ella i ha tengut una filleta dins un bres de plàstic. L´embaraç ha estat molt llarg, tan llarg com el de les elefantes: 22 mesos. La petita falguerona té germanetes, però son totes baldadetes, no aconsegueixen treure braços i creixen com si fossin hepàtiques:
Vetaquí la fiambrera als 23 mesos i mig de la sembra de les espores:

I aquí teniu el petitó que té pàlees com sa mare al raquis i al revers de les pinnes ( es veuen mirant-lo amb una lupa de rellotger):

I aquí podeu veure com eren els protals que no acaben de treure un esporòfit ara fa un any. No n´hi ha cap d´igual, segurament perque cap té el mateix nombre de cromossomes.

I aquí podeu veure el protal que està a la part inferior de la foto anterior, que després d´un any ha crescut com si fós una hepàtica. Fitxau-vos que del centre de cada sub-protal, en lloc d´un esporòfit, sembla sortir un nou protal identic, com si l´oòsfera fos partenogenètica i generàs sub-protals clònics identics. Es veuen dues "fulletes d´heura" com corets invertits, que podríen ser esporòfits???? :

I per a acabar aquí teniu la vella falguera híbrida, la Sarah estèril que ha tingut un fill a la seva senectud. A la mateixa encletxa hi creix un dels seus progenitors, un Ceterach officinarum i també un Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens:

Bona nit a tots: Joan