Testudo graeca

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
pep
New member
Entrades: 1
Membre des de: dl. feb. 16, 2009 12:11 pm

Testudo graeca

Entrada Autor: pep »

Hola, hem posso en contacte amb aquest forum per si algu hem pot ajudar en aquesta questio.
Fa un mes vaig trobar les restes de una tortuga, que crec es Testudo graeca per el dibuix de la closca, al bosc de la Mola de Formentera, en un lloc de dificil acces a causa de la vegetacio molt tupida. De color verdos, debut a l'humitat, es confonia amb la molsa. Tenia encare les potes del devant i el crani a la seva posicio normal i part de la closca estaba erosionada pel darrere. El que hem va sorprendre es que les restes pesen molt poc (60gr) doncs es molt fina, debut a la degradacio suposo bacteriana, al llac del temps. Les mides son 13cm llargada, 10cm ample, 6cm alt.
Es pensa que la poblacio esta estingida a l'illa, malgrat hi han dues cites al any 2000
http://www.mma.es/portal/secciones/biod ... ptil_3.pdf
El que m'agradaria saber es quants anys aproximadament porten alli els restes i encare que segurament es imposible.

Gracies per la vostra atencio.

(Provo de penjar la fotografia pero no ho se fer, copiant i pegant no va)
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Hola Pep, en Samuel segurament te pot informar molt millor.
Primer s'hauria de descartar que no sigui una altre espècie. Per altre banda pensa que no necessariament ha de ser silvestre. Molta gent té tortugues o les duen del nord d'Àfrica com a souvenir.
En quant a la degradació depèn del grau d'humitat més que del temps. Pot ser que en mig any estigui així.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Pep,

Aquesta dada podria ser molt interessant si fos de tortuga mora ja que està extingida a Formentera, a on va ser introduïda per l'home.

Jo et proposo que facis arribar els restes a Joan Oliver, del servei de Protecció d'Espècies (Conselleria de Medi Ambient), per tal de poder confirmar que es tracta d'aquesta espècie. Està catalogada com vulnerable i, actualment, el seu pla de conservació està pendent de sortir publicat al BOIB. Crec recordar que aquest Pla preveu recuperar-la a Formentera, a on el clima i l'hàbitat són molt bons per a la tortuga mora.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Hola Pep

És molt interessant la troballa que has fet a la Mola de Formentera. Precissament d'allà són algunes de les darreres cites de la espècie a l'illa.

Respecte a la closca veig que es tracta d'un individu no molt gran per les característiques de la espècie. Estaría molt be poder-li donar una ullada a la estructura i tipus de creixement que ha tingut la closca per a determinar a on ha viscut aquest animal (si en captivitat o en llibertat). Per altra banda també seria interessat haver recollit de l'exemplar mort qualque placa còrnia, tot i que amb l'estructura de la closca es pot determinar la espècie i el sexe, si la closa té determinades parts)

Jo des de Mallorca poca cosa puc fer, més que fer suposicions que no porten enlloc, si has enviat les restes al Servei de Protecció d'Espècies i en Joan Oliver hem mostra les restes podrem averiguar més informació sobre l'exemplar en qüestió.

Per altra banda i en referència al Pla de Conservació en fase de publicació al BOIB. Certament com a dit en Jordi, es contempla la seva recuperació a Formentera, si bé les actuacions proposades són:

1) Avaluar la presència històrica i actual a Formentera, per tal de poder confirmar que a Formentera sí hi ha viure en estat silvestre, així com el seu estat actual o data aproximada de la seva extinció.

2) Avaluar i si escau, incrementar l’àrea d’ocupació de l’espècie a l’illa de Formentera. S’avaluarà si procedeix la creació i/o consolidació d’un nucli poblacional a l’illa de Formentera. S’executaran estudis d’avaluació i seguiment dels reforçaments i/o reintroduccions realitzats, mitjançant prospeccions a curt, mig i llarg termini, al llarg de tot el període d’aplicació del pla.

Evidentment aquestes accions no són de màxima prioritat dins del Pla de Conservació de l'Espècie on els majors efectius reproductors es troben a Calvià. I és allà on s'han de desenvolupar el major esforç, així com en els municipis que l'envolten.

Tot i que s'ha de dir que políticament vesteix molt "reintroduir" o "reforçar" de tortuges a una zona. Si bé, quasi nigú llavors paga el seguiment d'aquestes alliberacions i imbècils com jo ho hem de fer perquè estimam aquests animalons i volem saber que pasa amb ells ....

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
Sebastià
Member
Entrades: 44
Membre des de: dj. març 12, 2009 3:23 pm
Ubicació: Pina

Entrada Autor: Sebastià »

Una qüestió al respecte de les tortugues. Si no ho tenc mal entès, les tortugues que habiten per Mallorca són les mores o les mediterrànies, o les dues.. No ho sé, però que es pot fer amb tortugues que es tenen en cautivitat? Quin és el millor lloc per tornar-les al seu medi?

Gràcies i salut!!
Mallorca és sa nostra mare, no sa seva puta!!

Sebastià
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Les dues, Xapi, les dues... però la distribució no és coincident.

El millor que pots fer és portar-les al COFIB. Allà tenen un programa de cria en captivitat i participen amb l'alliberació d'exemplars a zones de repoblació.

http://dgcapea.caib.es/pe/cofib.es.htm

Pere
Avatar de l’usuari
Sebastià
Member
Entrades: 44
Membre des de: dj. març 12, 2009 3:23 pm
Ubicació: Pina

Entrada Autor: Sebastià »

Doncs moltes gràcies!!

A aquest amic meu que les :rolleyes: té ja li diré que passi a deixar-les aquesta setmana, ara que comencen a sortir..

Salutacions!!
Mallorca és sa nostra mare, no sa seva puta!!

Sebastià
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Avui a Son Cifre Nou, Manacor, en una zona d'ullastrar vora uns conreus d'oliveres, m'ha sorprès una gran femella de Testudo graeca, entre moltes d'altres hermanni. Supòs que traslocada allà des del Ponent.
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Respon