Pàgina 1 de 1
Xoriguer petit, Falco naumanni
Publicat: dg. juny 21, 2009 9:34 pm
Autor: Maties Rebassa
Al voltants del Salobrar de Campos, a uns camps de cereals, he pogut veure un mascle preciós de xoriguer petit, Falco naumanni. Estava en companyia d'altres 3 xoriguers (femelles o joves). Intentant fotografiar el mascle, no he pogut comprovar si els altres exemplars eren F.tinnunculus o F.naumanni, ja que la distància era llarga. De totes maneres he fet algunes fotos llunyanes d'aquells individus (de 2 d'ells), un pareix un jove de F.tinnunculus, però l'altre té bona pinta per a ser una femella adulta de F.naumanni. En tot cas, s'haurà de comprovar, ja que per les dates i el lloc, fins i tot podria ser que estessin criant (si es confirma que la femella era de xoriguer petit), ves a saber!! Intentaré tornar-hi qualque dia, ja vos informaré.
Bé, alguns retalls del mascle de xoriguer petit. Al menys amb aquest no hi ha dubtes, és un aucell preciós, les fotos no li fan justícia.
Salut!
Publicat: dl. juny 22, 2009 7:36 am
Autor: Cati
Sensacional! Bona "captura" ´fotogràfica Maties.
Cati
Publicat: dl. juny 22, 2009 8:47 am
Autor: Carlota Viada
Uff! vaja cita, Maties!
Sí que és guapo! qué deu fer per aquí? Hi ha cites dels anys 80 (crec recordar) de cria a Menorca.
A mem si els tenim criant aquí, com tú dius...
Besos,
Carlota
Publicat: dl. juny 22, 2009 9:41 am
Autor: E. Amengual
Maties ets un crack!! No se si coneixes aquesta web amb moltes fotos fantàstiques de l'espècie, potser t'ajudarà amb la femella:
http://www.javiermilla.es/primillas/index.htm
Salut estimats,
Edu
Publicat: dl. juny 22, 2009 11:01 pm
Autor: jordi muntaner
Hola Maties i resta e forers,
Haurem de parar molta atenció no sigui que qualque colla e Xoriguer petit estiguin niant. Tenim una població tan alta de xoriguers que és molt fàcil no mirar-los amb deteniment. Amés, les femelles són francament difícils de diferenciar de les de xoriguer.
Salut,
Jordi
Publicat: dt. juny 23, 2009 11:20 pm
Autor: Juan J. Bazán
Si los meses de abril y mayo son entretenidos por la migración, parece que no podemos bajar la guardia en Junio y Julio ya que cada año se queda una especie diferente: un año aparece un nido de dáuricas…, este año aparecen mosquiteros comunes… y este primilla, verdadera estrella del mes.
Yo no recordaba haber visto nunca un primilla, así que fui ayer martes donde me dijo Maties que estaba el animalico, a ver si podía hacerle unas fotos de recuerdo.
En el camino me encontré un obstáculo que no se movía. De entrada me pareció una cabra o algo así:
Hasta que echó a volar, claro.
Pues eso, una hembra de lagunero.
Y enseguida se dejó ver el primilla:
Estuvo un rato cicleando con esta hembra, de ¿tinnunculus?¿naumanni? A ver si algún entendido nos lo dice, yo mirando el plumaje y demás no soy capaz de distinguir nada, y mira que le he estado mirando las uñas para ver si las tenia negras o pálidas; podía haber sido la chica más coqueta y habernoslas enseñado un poco.
La cuestión es que se han juntado cuatro xoriguers en una palmera de la zona (los mismos que contó Maties, seguramente); uno de ellos era el macho primilla, pero no he distinguido nada más.
Observar en la foto los 4 xoriguers, uno de ellos en el tronco de la palmera.
Uno se acercó lo suficiente para hacerle esta foto, un xoriguer común supongo (que vete a saber…) Si fuera por uñas este comparado con la foto anterior las tiene bien negras, si no es que las tiene negras por alguna otra razón, claro...
Y para acabar unas fotos del primilla de recuerdo, ahí lo he dejado cazando, entretenido a lo suyo.
Gracias Maties por la información; el bicho queda bautizado como “el primilla de Maties”, je, je.
Salut!!
Publicat: dt. juny 23, 2009 11:51 pm
Autor: Juan J. Bazán
Como dice Jordi, prestad atención, sobre todo si veis algo así (je, je):
http://www.fotonatura.org/galerias/aves/288059/
Publicat: dc. juny 24, 2009 10:42 am
Autor: E. Amengual
Hola Juanjo y demás,
El ave que cicleaba con el naumanni me temo que es un macho de tinnunculus. La cola no muestra barrado (lo que indica macho) y la coloración y estructura de las alas indican tinnunculus (la primaria más externa parece demasiado corta para naumanii, el barrado de las primarias es uniforme sin mostrar bases pálidas/blancas etc).
Vamos que para mí ese bicho es un xoriguer vulgaris.
Salut,
Edu
Publicat: dc. juny 24, 2009 4:16 pm
Autor: Maties Rebassa
Hola Juanjo.
Estoy contento que lo vieras y lo fotografiases, muy buenas fotos!
Respecto a los demás cernícalos que has fotografiado, bueno, el primero ya te ha dicho Eduard que es un macho de cernícalo común (per cert Eduard, gràcies per mostrar-nos aquella web amb fantàstiques fotos de naumanni!!), y el otro que se te acercó yo diría que también es un c.común. Tiene la p10 (la primaria más externa) muy corta para un primilla, y también una bigotera y lista ocular oscura detrás de ojo que parecen apuntar a F.tinnunculus.
El lagunero diría que es un ejemplar joven (todas las plumas de la misma generación, muy nuevas), en lugar de una hembra. Interesante en todo caso la observación!
Saludos,
Publicat: dc. juny 24, 2009 7:10 pm
Autor: Juan J. Bazán
Nada hombre, que no me ganaré yo la vida identificando xoriguers ni arpellas, ¡Cachin dena!!
Publicat: dc. juny 24, 2009 9:58 pm
Autor: Pere Vicens
Hola Juanjo, hola a tots...
En Maties te raó. Resulta que l'arpella és un jove d'enguany (el color general xocolate fosc i la tonalitat taronja del cap i de les cobertores alars són característiques, així com també les vores clares terminals de les plomes, ben visibles al darrer retrato).
Crec que és molt interessant aquesta observació perquè podria ser símptoma de cria per la zona del Salobrar.
Ara exposo el meu raonament:
1. Els primers joves de s'Albufera es veren volant l'11 de juny...
2. Durant unes dues setmanes no deixen definitivament la zona del niu. De cada dia els vols de reconeixement són més llargs i agosarats, però queden sempre a la zona, jugant amb els germans i esperant les aportacions del pares... de cada vegada més escasses.
3. Els primers joves de s'Albufera es veren al niu del Cibollar... i ahir encara hi eren, els 3.
4. La resta de nius (d'alguns dies més tardans) també tenen tots els joves a la zona.
5. Encara hi ha nius (pocs... un o dos...) que encara podrien tenir polls sense volar...
Per tant, jo posaria la ma al foc que NO és un jove de s'Albufera... i no crec que tampoc sigui un jove del nord d'Àfrica...
Juanjo... veres alguna altre arpella...? Podria ser que hi hagués més joves... i ara són molt detectables, jugant i fent acrobàcies al vol...
Pere
Publicat: dc. juny 24, 2009 10:43 pm
Autor: Juan J. Bazán
No, Pere, no vi ninguna otra, ni adulta.
Interesante esto.
Saludos. JJ.
Publicat: dj. juny 25, 2009 5:44 pm
Autor: Maties Rebassa
A rel dels comentaris anteriors, algunes reflexions sobre aquestes espècies:
Xoriguer petit: farà cosa d'un mes, més o menys (no record la data, ho sento) en Nick Riddiford em va dir que havia vist el que creia que era un xoriguer petit (amb un 95% de certesa, segons ell), devers Sta. Margalida, anant cap a Maria de la Salut. Com era precissament la zona on anava a controlar les "arpelles cerealístiques", vaig passar algunes estones els horabaixes mirant-me tots els xoriguers que hi havia per la zona, sense trobar-ne cap de petit. Però, clar, la zona és molt gran, i de xoriguers n'hi ha molts!
Ara ha aparegut aquest devers es Salobrar, i se m'ocorren 2 possibilitats. La primera, donada la raresa d'aquesta espècie, és que sigui l'exemplar que va veure en Nick (donant per bona la seva observació). Però clar, quines opcions hi ha que un mateix exemplar es vegi a llocs tan distants, amb un mes de diferència? Jo pens que poques.
L'altra opció, que a mi em sembla més probable, és que hi ha més d'un xoriguer petit per Mallorca, però trobar-los i identificar-los ("camuflats" com deuen estar entre molts centenars de parelles de xoriguers) és força complicat. Això és només una hipòtesi, clar, que pot ser totalment errònia, però qui sap, per ventura hem de dedicar una mica més d'esforç a mirar-nos amb calma els xoriguers que crien a velles casetes a camps de blat o d'ordi.
Arpella: la població d'arpelles reproductores de s'Albufera fa anys que s'ha estabilitzat en el que pens que podria ser el seu sòtil poblacional (és a dir, a s'Albufera no n'hi caben més). Com sigui que les arpelles que crien a s'Albufera solen treure endavant bastants de polls, i donada la gran filopàtria d'aquestes aus, arribarà el moment que moltes aus hauran de cercar altres llocs on criar. On? El més raonable, pens jo, és que vagin a l'Albufereta de Pollença, però per la raó que sigui, no s'hi acaben d'assentar. En canvi, cada any se'n veuen més pel Pla de Mallorca. Què passarà a partir d'ara? No ho sé, però no m'estranyaria gens que aviat trobem alguna colla d'arpella (o més d'una!) criant a alguna zona inesperada.
En definitiva, encara queden moltes preguntes per resoldre. Qui diu que ho sabem tot (o quasi tot) dels nostres aucells?
Publicat: ds. juny 27, 2009 12:03 pm
Autor: Andrés Mas
Bones a tots,
Respecte a la posibilitat de cria de L'arpella al Salobrar. A von son els adults? Potser que venguin de Sa Vall?
Perque pel Salobrar, ya fa un parell de mesos que no se veuen els 8 o 9 exemplars sobrevolant les salicòrnies. que es veuen a algunes temporades. A von són aquests exemplars?
Per aquesta zona de Campos he vist bones concentracions de xoriguers. Com diu en Maties, sa aurien de mirar be aquests grups.
Saluts. Andrés Mas
Publicat: dg. juny 28, 2009 10:54 pm
Autor: Rafel Mas
Bones a tots,
Maties, avui capvespre prop del pla de l'Anzell, na Gemma ha trobat

un dormidor d'arpelles Circus aeruginosus i arpelles cendroses Circus pygargus. Aquestes darreres s'hauria de confirmar ja que les veiem de bastant lluny i no podem dir que no fossin Cyaneus, tot i que em sembla que no és lo lògic.
Hi havia al manco una femella de C.aeruginosus adulta i amb el plomatge fet pols
Fins a 4 C.aeruginosus més, algunes semblaven inmadurs amb plomatge molt destrossat. Un pareixia un mascle inmadur.
I fins a 3 C.pygargus
En total 8 bitxos que s'han tirat al mateix punt.
Això era a la ctra. de Petra-Felanitx a l'alçada de Son Pou Vell.
Hi hem de tornar per mirar-ho més a prim compte.
salut!
Publicat: dj. jul. 02, 2009 8:54 am
Autor: Maties Rebassa
Gemma, Rafel, enhorabona! Quin començament d'estiu més mogut, aquest!
Tornant al xoriguer petit, hi ha més notícies. Ahir horabaixa vaig aturar una estona a la zona i vaig veure un segon mascle, en aquest cas un mascle de segon any calendari (primer estiu). Igualment preciós!
Per altra banda, la femella que vaig veure el primer dia, amb el mascle, pareix que sí que ho és, una femella de naumanni. Així ho considera un expert que s'ha pronunciat sobre el tema, encara que com ell mateix diu, sobre una foto com la que vaig fer (de molt poca qualitat) sempre fa mal pronunciar-se. De moment ho consider una probable femella de naumanni. En tot cas, això té bona pinta, ja no es tracta d'un exemplar solitari, n'hi ha mínim 2, probablement 3, qui sap si més :-))
Salut!
Publicat: dj. jul. 09, 2009 9:37 am
Autor: Andrés Mas
Bones a tots,
Pels capvespres del s'alobrar ja es comence a veure moviment d'Arpelles.
Fins a 4 sobrevolant pels voltants. Si no vaig errat eren dos mascles, un jove i una femella.
Ja feia estona que no veia moviment d'aquests animals per la zona.
Suposo que sa cosa s'anirá animant.
Fins sa próxima.
Publicat: dj. jul. 09, 2009 7:51 pm
Autor: Jordi
Jo no se com vos ho feis pero cada dia em feis al·lucinar mes amb les fotografies, que a damunt son de ocells molt extranys. Maties la segona foto jo he "flipat" totalment.
Juanjo, yo cada dia alucino mas con tus magnificas fotografias.
Enhorabona a tots els que han vist Falco naumanni.