orquidea de prat, parlem de biologia

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

orquidea de prat, parlem de biologia

Entrada Autor: Joan Rita »

Hola,
Aquest dies s’ha aprovat el pla de conservació de l’orquídia de prat, que de qualque manera era un tràmit necessari per a poder construir el golf a Son Bosc. El tema ha sigut molt decepcionant, així que per a no insistir-hi amb temes depressius voldria comentar-vos algunes coses que he aprés sobre la planta en qüestió.

- No és una planta oportunista com hem dit tantes vegades. Oportunista en el sentit de que apareix i ocupa ràpidament els llocs buits, aprofitant una pertorbació, per exemple. Aquesta planta viu als marges de les zones humides aprofitant llocs on no té la competència d’altres plantes, té un lloc ecològic ben definit i allà pot viure indefinidament, mentre no quedi ofegada per altres plantes. Donat que és perenne, no hi ha fortes oscil·lacions de la seves poblacions, com poden donar a entendre els censos que es fan cada any. És un problema metodològic, perquè comptam només les plantes en flor però no les que no floreixen. I resulta que no totes floreixen cada any, això depèn de les condicions meteorològiques. Anys bons moltes floreixen, anys dolents ho fan menys. Enguany que ha sigut molt bo, vaig fer un mostreig i havia al voltant d’un 16 % de plantes sense florir, per tant sistemàticament infravaloram el numero de plantes que hi ha (¡I tb a ja on es troben!). Aquesta idea també ve recollida a l’informe den Daniel Goñi Martínez, que la Conselleria va demanar i després no va mostrar.

- D'expansió de l’orquídia a Son Bosc es pot relacionar amb la pujada del nivell d’aigua freàtica a Son Bosc. Efectivament segons dades del pou més proper a Son Bosc, a prop de les Salines, des des dels anys ’90 fins ara el nivell de l’aigua a pujat uns 10 cm. D’un mínim al voltant de +40 fins a un mínim de +50 sobre el nivell del mar. Caldria que la gent que es dedica al tema ens aportés més informació sobre l’assumpte, que jo d’això no em dedico.

- Problemes amb la pol·linització. No sabem qui pol·linitza aquesta planta. És un problema conegut des de molt antic, referit a les Orchis i altres gèneres propers. Aquesta, com moltes altres orquídies, no ofereix nèctar ni sembla tenir aromes sexual atractius per als insectes com les Ophrys. Llavors, per a què tenen que anar els insectes? He llegit una explicació que no me sembla molt convincent. Ve a dir que la flor imita a altres flors que sí donen recompensa, i els insectes joves e immadurs es confonen (després aprenen). En fi… me agradaria veure això perquè no ho veig gens clar. Orchis fragans sí ofereix nèctar i sembla que és molt visitada per les abelles. Però pel que hem vist l’orquídia de prat no és gens popular entre els insectes (o pot ser els insectes mallorquins neixen ensenyats!!! jajaja).

- L’hibrid de l’O. robusta amb l’O. fragans, tampoc ofereix nèctar; no està clar que pugui arribar a fer llavors viables però no es descarta que ho faci amb proporcions molt baixes, perquè he vist qualcuna llavor que semblava tenir embrió.

- L’Orquídia de prat, sembla que pateix una micosi que afecta a les inflorescències, en algunes zones fins al 100% de les inflorescències queden destruïdes. Aquesta patologia caldria confirmar-la amb cultius, tb per a identificar el patogen.

L’any proper més… si me donen permís per fer-hi feina, clar ¡¡Que ara està protegida!!

Salut!

Joan
Respon