Cabres y lletreres

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
joanoliver
Member
Entrades: 37
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:44 pm

Cabres y lletreres

Entrada Autor: joanoliver »

A Muleta totes les lletreres (Euphorbia dendriodes) estan pràcticament sensa fulla, com si fosim a l'estiu, completament menjades per les cabres. Avui, al camí que va vora el mar, n'he vist un ramat dedicat a rossegar les fulletes de les lletreres, deixant les plantes pelades. Desgraciadament també es veuen savines joves amb el tronc i branques pelades. Per cert, que les cabres eren ben ximples i de tots colors, només en faltaven de verdes i de blaves!
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Vaja! tenim unes cabres que tenen panxa de cuiro. No he vist mai lletreres menjades, es veu que caldrà fixar-se millor. Aquestes besties no deixeràn ni els liquens.
Joan Rita l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. gen. 29, 2008 8:34 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

A rel del missatge den Joan Oliver veim com les cabres tenen un impacte brutal a sobre de la vegetació. Ni tan sols les plantes millor defensades es lliuren de les cabres. El paisatge de les muntanyes, i d'altres bandes com són els illots (Es Vedrà, per ex.) s'ha transformat de tal manera que penso no podem ni imaginar com serien originalment. Els ullastres deformats, hiperramificats, amb "microfulles", que trobam tantes vegades a la Serra, a Artà, ens podem servir d'indicador. Personalment crec que les cabres són el mes gran impacte que pateix la vegetació i el paisatge de la Serra, comparable a la urbanització del litoral. Pot ser ho trobareu exagerat, però una carritxera on tenia que haver un bosc d'alzines és un canvi en el paisatge i ¡en les condicions microclimàtiques! de primera magnitut. A més és un canvi irreversible a escala humana. Les carritxeres de la Serra, d'Arta, de la Victoria, són llocs desertificats, irrecuperables. Els arguments de que les cabres fan el que feia Myotragus no es poden creure. Ara tenim un clima mediterràni amb estiu molt llarg llarg i sec, res a veure amb el clima de quan vivia Myotragus (basta veure les anàlisi pol·liniques publicades), en qualsevol cas en aquell moment tampoc hi havia l'home calan foc, col·laborant en definitiva amb les cabres per mantenir el paisatge de carritxeres. Pero... les noticies són que, mentre s'inauguren llocs de caça de cabra "pata negra mallorquina", també ens anuncien que plantaràn millions d'arbres. ¡No sé quina de les dues coses me fa mes por!
Salutacions!
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Joan estic bastant dacord amb tú. Segons una conversa imformal que varem tenir amb el conseller i alguns directors generals, el que crec que passa és que el "loby" de caçadors de cabres es molt fort (encara no se bé perquè tenen tant poder) el conseller entenia que s'havien d'eliminar totes!!! però no ho podria dir, ni fer perque els caçadors se li tirarien a sobre.
No estic d'acord en que les carritxeres siguin totalment irrecuperables, jo crec que si no es permetes cremar i s'eliminassin les cabres la recuperació seria sorprenentment ràpida, sobre tot amb ullastres que com dius estan revells i ben menjats (la Serra, a Artà..)
Hem de fer una campaña de descabrització de Mallorca, i també de Menorca, que no se si saps que a la Mola de Fornells la varen fer perque les cabres es menjaven l'herba del camp de golf de Son parc i van cercar voluntaris per anar a caçar-les (jajajaj, quina paradoxa).

Acabem amb les cabres!!!


Carles Matacabres
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Hola Carles i tots,

Però el conseller, que sembla que entén molt bé el problema, també entén molt bé quantes llicencies hi ha de caça; per això es fa una foto a un coto on hi ha la "pura cabra mallorquina" (de memòria penso que a la Victoria).

Jo no som tan optimista sobre la capacitat de recuperació de les carritxeres. Crec que a escala humana, vull dir, els que estem lletgint aquest forum, els nostres fills, els nostres nets, ... seguirant veient les carritxeres com ara. Segurament els ullastres podran anar creixent, però les llavors tenen que arribar i les rebasses del carritx són ben poderoses.
Podeu imaginar la diferència de radiació que rep la terra ara, amb una carritxera, que quan hi havia un alzinar, o fins i tot un pinar. Però... no donem idees perquè pot ser acabaran entrant la maquinaria per la muntanya per a plantar mils d'arbres...cridar als periodistes...fer la foto...sortir als diaris... ¡millor començar per les cabres abans de plantar arbres!

Bona nit!

Imatge
Joan Rita l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. gen. 30, 2008 12:47 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Jo crec que el que passa es que des de l'administració no hi ha intenció de recuperar les carritxeres en formacions forestals més desenvolupades.
Si, pens que pot esser un procés llarg, però de totes formes el mes passat vaig anar a sa Duaia i entre les carritxeres hi havia un munt de Pinus, Pistacea, Olea germinant entre el carritx, això si, també hi havia les vaques de l'Albufera que s'ho menjaven tot. I tens molta raó amb això de les màquines, no se si heu anat a Randa fa relativament poc, varen passar les màquines per "preparar el terreny" i poder plantar, i es van carregar més plantes de les que despres van plantar, però no hi ha forma de que ho entenguin per molt que els ho expliquis.
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Homo, Cardona..., que les vaques de s'Albufera s'ho mengin TOT és una miiiiica exagerat... no...?

Crec que és veritat que l'administració va leeeeeeenta i, moltes vegades, en una direcció obligatòria (per allò dels vots), però cal que constantment es presentin propostes per intentar canviar aquest inèrcia.

Sobre les vaques de s'Albufera he de dir que aquesta és una proposta per evitar utilitzar la màquinària pesant a l'hora de crear franges no combustibles que poden minimitzar els efectes del foc. Són franges d'eliminació de càrritx i fanasset de manera lenta i progressiva.

Una altra cosa és que no es facin les rotacions adequades per no sobrepasturar la zona... perquè no hi ha prou zones prèviament adequades (tancats o similars) ni persones adequades (dotació de personal al Parc) com per poder fer aquestes rotacions.

Estic segur que amb una millor adequació de personal a sa Duaia i a Aubarca, amb unes directrius clares per part d'algunes institucions enteses en gestió forestal destinada a recuperar la coberta forestal adequada a cada lloc es podrien fer passes en la direcció correcta.

Pens i crec, vaja...

Pere.
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Pere, jo crec que el major problema que tenim es que les plantes (sobre tot els arbres) tarden més de 4 anys en creixer i per tant no formen part de la dinàmica de la "direcció obligatòria" que dius tu. Aquest es el problema, tenim els tècnics de conselleries Ibanat, etc etc.. enfeinadissims en coses de resultats més ràpids i deixant de banda (no perque ells no vulguin) totes aquestes coses a llarg plaç que no son rentables en quant a vots.
No ho se, hem d'intentar canviar de filosofia, i definir d'una vegada per totes quin paisatge volem i no anar canviant de direcció cada 4 anys per no arribar enlloc.
I bé a lo millor no mengen de tot les vaques a la Duaia, pero vaig veure fins i tot garballons menjats.

Per cert Pere he de parlar amb tu per mor dels tamarells de s'albufera, ahir varem venir amb la gent del viver de Menut i no hi eres. Però bé tenc pensat tornar per determinar els peus i marcar-los, però ja en xarrerem.

salut
Respon