Bitxos marins i jocs ajudant

Estudi i conservació de la fauna invertebrada a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 57
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Bitxos marins i jocs ajudant

Entrada Autor: Tord blau »

Oci educatiu esclafant pagellides a pedrades?
🤨 I un corn!

Observacions, alguna reflexió i fotos,
per a inspirar.


Alguns visitants a ses voreres marines de roques i cocons hi van a jugar a pescar i marisquejar. Els serveix com a deport, esbarjo i evasió, o també com a forma d'aprendre i practicar habilitats per adaptar-se a es medi, o educar-se, i conèixer costums antigues.
I prous persones hi juguen, van a agafar animalons durant ses vacances o es dies festius. Es mouen caminant entre ses roques amb gambaners i poals, i banyant-se o nedant amb careta i tub.
Amb aquests entreteniments de marisquejar o pescar a mà o amb gambaners i poals per ses voreres sovint es va "a agafar" varietat d'animalons.
Es capturen crancs i peixets, gambetes, cornets, eriçons, ortigues, estrelles, cranquets ermitans que viuen dins closques, pagellides, dàtils, copinyetes variades i més mol·luscs... Sípies i pops i tot.
I a vegades es compagina recollint o reorganitzant es fons de pedres...


Practicants d'aquests jocs per ses voreres a pics també remouen mooooltes de pedres des fons. I les apilen i en fan munts, construccions, fites simbòliques o figures com dibuixos. O els serveix per a crear tanques i cocons submergits. O senzillament es juga a 'netejar' de pedres sa platja, a treure pedres des llocs de pas a s'arena submergida.

Normalment només agafen uns pocs animals i els estotgen una estona dins de poals, cocons, o tanques fetes amb pedres dins de forats a la vista. Així poden continuar jugant i observar animalons, com a entreteniment, o fer-ne fotos.
O hi ha qui s'ho emporta per a cuinar a casa o alguna cuina. I ajuda a fer atractiva sa seva gastronomia, decorar es plats o donar un toc refinat a es brous.


Hi ha qui esclafa cranquets ermitans que viuen dins de closques de caragols marins, per a ús com a esquer per a pesca amb canya, directament o fent una "pasteta". Algun pic he vist acumular i emportar-se una bossa ben plena, de varis quilograms de closques de caragols o cornets amb cranquets ermitans.

Molts practicants son turistes i gent diferent que practica puntualment. O hi ha qui ho repeteix més, per exemple qui ve de visita a ses segones residències es dies festius.

Imatge
Una exemple:  Aquí recollia fems com a deport nedant. I una nina gran era banyant-se amb careta i tub, i un gambaner molt gros, tal com molts altres nins aquells dies.
I vet aquí que sa nina va començar a esclafar aquest grup de pagellides aferrades, amb una pedra grossota rodonenca.😬 I segons ella no pescava, perquè després alliberava viu tot el que recollia... 🙄 Ehem...


Aquestes pràctiques pescant manualment o marisquejant per ses voreres aquí ha sigut una práctica molt habitual o quotidiana en s'estiu. I succeeix de primavera, estiu i tardor prou continuadament, i bastant bastant a es mateixos llocs, encara que cadascun potser alterna a on juga i ses diades. Es podé veure fàcil d'estiu aprop Cala Rajada, devers ses roques baixes de Cala Agulla, o per ses voreres des passeig entre es port i Cala Gat o Son Moll. Que és sa vorera que s'anomena com a "zona d'aigües exteriors" o "estatal" de sa reserva marina.
(ULL! Aquí es terme "Aigües exteriors" a vegades és diferent del que es podria pensar si no es coneix com s'han acordat ses línies de llindars entre puntes de sa costa. Pot confondre a qui no s'hi fixa. Per exemple pot ser "exterior" aigua de sa vorera!)
Imatge

Sa reserva marina de llevant de Mallorca a aquestes voreres de Capdepera s'inclou a una zona dita com "zona estatal" o també "zona d'aigües exteriors", i que va des de Cap des Freus cap a es sud fins a Sa Pedruscada.
Inclou més o menys, anant vorejant de nord a sud, ses voreres conegudes amb sos topònims de Cala Moltó, s'Agulló, Cala Agulla, S'Entrador, Sa Regata Blava, Cala Lliteres, S'Olla, Cala Gat, Cala Rajada, Es Coconar, Na Ferradura, Son Moll, Caló de Marbella...
I aquí segons què, o com, no es permet capturar o pescar de forma recreativa des de terra. I per mi que encara menys nedant o en apnea o busseig...
Si ho he interpretat bé i excepte errors, i dit mooolt resumit, a aquesta
zona de voreres de Capdepera
estatal, des de terra
:
 • -NO es permet pescar amb
  • -salabre/gambaner
   -fitora (*)
   -esquer viu
   -més d'una canya o fil
   -potera (*)

  -NO es permet capturar...
  • -crustacis.
               P. ex. cranquets ermitants a dins de closques de caragols, crancs, gambetes...

   -mol·luscs.
               P. ex. caragols de mar/cornets, pagellides, pades, compinyes, nacres, dàtils, musclos...

   -eriçons de mar (*)
   -ortigues de mar (*)
(si no ho he interpretat amb error, que ja pot ser ja. En es punts marcats amb (*)dubt una mica de detalls...
Jo no en sé gaire perquè jo no hi pesc ni marisqueig)


Respecte a pescar pops i sípies, supòs que es permet amb modalitats desde terra amb fil i paupant, tatant directe amb ses mans. Però no sa seva pesca submergint-se, ni amb fitora o gambaner.
Si algú hi té curiositat en tot això, millor consultar-ho a qui ho sàpiga millor. A més poden existir canvis o vedes extra, com una de pop d'agost de 2022.

Es pot llegir millor també explicat a cartells a punts d'accés, o consultar normativa i publicacions, en es menú de sa web de s'enllaç:
https://www.caib.es/sites/reservesmarin ... ats_0_0_0/

Imatge

És diferent a sa zona de voreres més en es nord cap a Artà, entre devers Cala Mesquida fins a Betlem, i que s'anomena com a "zona autonòmica" o "d'aigües interiors".Quan es marisqueja o pesca no sempre es té es millor criteri per a reconèixer s'espècie, o es seus punts dèbils, el que la pot detorbar. I per mi quentampoc es sap gaire de sa normativa... Potser jo soc es primer que no conec suficientment sa norma de pesca, però es que jo no hi pesc!


I hi ha qui defensa aferrissadament aquestes pràctiques de pesca i marisqueig. I per a gaudir més sol anar rebé percebre, entendre i sentir-ho emotivament, com a una evasió de sa vida quotidiana i civilització a un lloc mooolt natural, poc visitat, poc pescat. Un lloc on es pot practicar jugar a rememorar pràctiques ancestrals o records d'infantesa, per a saber superar mancances, de supervivència... Ses expectatives i sa imaginació, sa despesa i s'esforç invertit en arribar, influeixen mooolt. A vegades hi ha gran interès i desig de recrear-sé o distrure's així, unes hores o un bon cap de setmana o festa.
Quan hi ha molt de desig i molta gent variada jugant-hi, pot aparèixer i copiar-se més algun mal biaix, o copiar alguna mala pràctica. Es podria mal emprar tècniques de pesca. Per exemple, a vegades es veuen pares i nins pescant crancs ferint-los, gratant i copejant amb garrots a dins de forats. I no convé veure únicament a aquest entorn i animalets com a juguetes, instruments o eines de joc d'un sol us.

Aquí un altre exemple:
Imatge
Un cornet observat en una mala situació, a lloc afectable, a Capdepera a principi d'octubre de 2022.
Era desferrat, "panxa" enlaire, com a un cocó submergit a molt poc fons, ballant amb ses ones i xocant amb ses roques. En un punt de pas poc fondo, just per on molts de peus de banyistes trepitgen i accedeixen a la mar. A una rampa d'un antic escar per a embarcacions. Allà sa roca és llisa i amb alga fina, i patina, i en aquests punts sa pedra és mes polida, fent com esglaons amb ses marques de ses trepitjades dia a dia.
Per mi que algú uns minuts abans havia jugat i llençat aquest caragol allà, just a un lloc de pas i d'ones. Aprop hi estaven prenent es sol bastants de banyistes. I entraven i sortien de s'aigua aprop d'aquests cocons i rampes, trepitjant o patinant sense voler. I hi nedaven o botaven de ses roques, i jugaven explorant es racons o fotografiant.
Tenia s'opercle gairebé tancat, però el movia, reaccionava ràpid, es mol·lusc era ben viu.
Fotografiat fent equilibris a sobre d'un guà i un sac boia surant, on jo hi recollia fems nedant, amb sa càmera dins d'una bossa transparent.
Finalment vaig deixar es caragol a uns pocs metres, on em semblà que hi havia més fons, i on es solen veure algun de tant en tant, amb manco peus de gent que el podria tombar d'una trepitjada, o capturar per a jugar-hí o destorbar-hó.

Imatge
Quin caragol és? Pot ser guapo aprendre una mica a reconèixer millor aquests caragols, perquè varis corns son pareguts i es poden confondre. I no tenc gaire idea de ses claus per a diferenciar caragols marins, però sí alguna curiositat...
Sa closca li mesurava uns 5 cm. o un poc més de llarg, a ull...
Seria un corn blau, Trunculariopsis trunculus? Des que s'empren per a cuinar i gastronomia. I que antigament s'empraven per fer es tint de sa porpra, i tenyir roba per a gent distingida.
Supòs que no seria un altre caragol parescut, també emprat per a sa porpra, es Purpura haemostoma. Ni es corn que torna més grossot, ja escàs, i que era emprat com a instrument de vent, de bufar i fer senyals, com una botzina, es Charonia nodifera/Charonia lampas...Aquest entorn de roques baixes tan especial ha estat bastant pescat ja, consumint es seus recursos durant anys, gairebé com sa resta de llocs.
Aquesta pràctica i visita tan repetida ha afectat es medi, a espècies o llocs protegits o dins de reserva marina, poc comuns, delicats, afectables, vulnerables... Aquests racons de voreres han estat massa destorbats, sobretot es dies festius.
I sense voler, mentrestant es fan munts o remouen tant ses pedres, s'afecta a animals que hi viuen a s'arena o a davall. Normalment els era un refugi, un lloc mooolt estable, on hi creixien a davall ous i animalons nutritius. I hi eren protegits diferent de ses ones. I també després ses ones actuen diferent i s'erosió. Quan es va jugant tant i tants, n'arriben a moure moltes de pedres i fent munts lluny, cobrint altres roques i forats.
Tot junt suma moltes d'afectacions petites en aquests llocs arrecerats de ses ones, de pedres, roques i cocons amb animals especials i sensibles a ser manipulats.
Ets animalons i sa roca a zona d'ones noten molt es destorb, queden afectats quan s'haurien de reproduir, o queden trepitjats, ferits, estressats, morts...🤔


Imatge
Part d'una possible infracció per captura furtiva d'una dona que mariscava en Es Coconar/Na Ferradura fa anys. Crec que m'indicà que empraria aquests animals per a recurs educatiu dins peixeres d'un centre escolar. Pentura ella mariscava furtivament, i em va voler confondre?
Em semblaren una ofïura, dita estrella de mar de potes brunes (Ophioderma longicauda?) i dos sastres (Galathea strigosa?) i que sa dona gratant amb so garrot de pesca danyà sa mordala d'un.
És diferent pets animalons si es va a jugar amb una mica més de cura i responsabilitat, quan s'aprecia que no cal o no convé destorbar tant a sa vida marina.
Per exemple, millor si es pot emprar esquer per a pescar diferent, sense matar aquests animals.O es pot variar una mica més de lloc. Es pot anar amb més cura on és delicat i hi ha taaantes de visites en dies festius.

O es pot canviar es jocs aprop dets animals...
Es pot jugar i relacionar-se diferent amb sos animals, sense tocar o moure a on son aferrats, ni ses pedres a on reposen.
Ni convé tampoc que ses captures alliberades quedin sempre a llocs a la vista. No convé facilitar que pateixin molèsties d'altra gent, que els vegi més i els destorbi després de nou.

Aquests animalets en aquest medi a vegades son molt a la vista, i algun dia pot semblar que abunden... Però hi calen en un nombre gros. Ajuden a sa neteja des medi contaminat filtrant-hó. Son clau per a sa salut de s'aigua de ses platges, per a sa recuperació i sa resiliència d'humans i animals en equilibri i per a gaudir. I sa reserva marina és gairebé com un des llocs més útils per a recuperar sa resta d'illa.

Qui practica pesca o marisqueig espontani pot seguir més es cartells amb sa informació de ses normes que hi ha en ets accessos de ses platges i des passeigs. Això evitaria crear afectacions, un ambient d'actituds de permissivitat. No convé afavorir altres pràctiques furtives...


Ànims per a què es crein i trobin alternatives, i llocs on gaudir de molts d'entreteniment i de curiositats diferents!

Per exemple, es pot practicar un poc de lleure només observant sa vida sense destorbar capturant, tocant o desplaçant cada poc a ets animalons. I es pot practicar en cercar i emprar guies naturalistes gratuïtes o aplicacions i fòrums a internet per a identificar i saber d'aquests animalons. Inclús es pot practicar esbarjo col·laborant observant, fotografiant, i informant a científics... Sa curiositat naturalista pot ser ben rica i engrescadora!


Aqui un exemple amb tres fotos d'un conjunt de detalls:
Imatge
😉És una calavera pirata!? 💀

Imatge
🐏 És un animal banyut coronat? 🐐Uuuuiii... Serà cosa des déu Bes, famós a Eivissa a s'antiguitat?☺🎭

Imatge
Closca de caragol de porcellana (Erosaria spurca / Naria spurca) i un cranquet ermità acomodat. 🎭 I és ben suggerent es dibuix en es dors des cranquet ermità! ☺😉

Imatge
Foto d'una curiositat, diferent, però com qualsevol altra que pot estimular i il·lustrar, i que es pot gaudir observant ses voreres. És sa part interior d'una closca depredada de cranc blau, forani i a vegades invassorObservacions així poden enriquir converses naturalistes, es criteri i noves dubtes o motivar actituds de curiositats.

Per exemple, han sobreviscut més a sa pesca es crancs amb dibuixos de cares ferotges?

"...) se puede votar a favor o en contra de la teoría de la selección artificial de los cangrejos heike. Y los resultados, por cierto, asombran: si un 31% se muestra a favor y un 38% en contra, hay también un 15% que considera falsas las fotografías, un 6% que manifiesta que los pescadores tallan los caparazones… ¡y un 10% que cree que los heike son realmente espíritus reencarnados de los samuráis! (..." Richard Dawkins segons https://www.labrujulaverde.com/2022/03/ ... de-samurai 😯
Què votaries tu? Jo votaria pentura sa segona opció. O una mica de sa primera opció...
I fa pensar també en si existí una llarguíssima selecció natural, abans dets humans. De fet nedant amb peixos diria que hi ha moltes situacions on ells es fixen en es tamany des cos, que pot variar segons es tamany des cap o sa 'cara'. I que es peixos es fixen en sa dominància, en sa fermesa de sa mirada, en cap a on es mira, o en es gests d'ulls fugaços.


.
Imatge
🐲 Ooooo, és com un drac marí que em mira de front! Ah, però sembla simpàtic! 🤔"-Ep, ets tu en Puff, es drac màgic!? "
😉És broma! Només era una closca depredada de cranc blau.
Es cranc blau és forani, i a vegades podria ser invassor, i segons on tornar com una plaga.
Per a variar a activitats menys consumistes de s'entorn, inclús es pot practicar esbarjo educatiu cuidant directament es medi i intentant interactuar netejant. Ajudant a restaurar-ho, reforçant sa resiliència i minvant afectacions que desequilibren hàbitats, o alterarien sa salubritat i es riscs de seguretats, o es paisatge:


Imatge
Femsukí de nedar vorejant s'horabaixa de 20 octubre 2022. Quan fa bo, a ses hores més centrals des dia s'hi agrupen centenars de banyistes en octubre.

Aquests darrers anys es passa gust observant gents variades que s'engrescaven de forma natural i improvisada a cercar fems, residus artificials contaminants. Alguns exemples de fa poc, una mica deportistes netejadors, jugant observant o cercant fems:
 • En V. de Capdepera, un nin amb sensibilitat i molts coneixements naturalístics, i bon ull per a recollir trossets de botelles i per a sa creativitat jugant. O n'A. una nina d'Artà, més jove, però també amb una gran ment lúdica, ben divertida i dramatitzada, que torna es fems com a tresors dramàtics, els transforma en mil i un sentits. O en M. d'Artà, un nin que ha sigut un gran cercador de fems àgil, molt entusiasta i constant.
  Es veien visitants i turistes amb idiomes diferents curiosejant "tresors" 😉 de fems per tooot! 😊 I també s'engresquen adults, per exemple pares fent banys amb infants. O alguna empresa i gent variada en taules de surf a rem anaren per dins de grutes gegants recollint fems.
  O es veu a qui fa exercici d'esbarjo netejant tot l'any seguint ses línies que es formen de fems amb ses ones, ses corretges de mar a ses platges. I passen un bon gust passejant i recollint centenars i milers de trossets de fems així descoberts per a sobre de s'arena!


🐳♻️🤹‍♂️🏊‍♀️


Imatge
Femsukí de nedar tira-tira de Na Ferradura a Son Moll, Capdepera, ds 29 oct 2022


..
Imatge
Recomanacions musicals durant sa lectura
Es tema "Desperta" d'Alanaire, clicant a https://youtu.be/UlttH6e6gsE 😊

O també per exemple aquest vídeo d'educació ambientalista emotiu:
"If you see a piece of litter pick it up!" d'UK
a: https://www.youtube.com/watch?v=lp7yppOAyPw Quina allau d'art i brusqueta vital!! 😃

🐳♻️🤹‍♂️🏊‍♀️

Imatge
Imatge


Salut, i mooolts i bons capficos educatius, curiosos i deportius!  🙂


Missatge editat per darrera vegada:  dt 22 nov 2022 ~04:21 hora local UTC+1 h.
Tord blau l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. nov. 22, 2022 4:20 am, en total s’ha editat 12 vegades.
Tord blau
Member
Entrades: 57
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

🥰 Amor discret i bavoses (humor, metàfora/ficció...)

Entrada Autor: Tord blau »🐌🐚
Uns 'caragolets' es tragueren sa 'caseta' fa uns estius, i ha quedat aquí😉🎭
Imatge

S'hi movien com bavoses ❤ sense closca! 🤗

Com aquestes bavoses marines delicades que havia vistes a una roca aprop.

Imatge

🐴A qualcú els semblen 🦓 cavallets de mar acolorits! 🦄 🤔🤗

I quin enfiloi d'ous més llarg que ponen!
Son fràgils!

Els podrien afectar ets objectes i pedaços, amb sos xocs, o si s'hi enganxen, perquè es mouen de forma poc natural amb ses ones i ho arrabassarien.
És una vorera especial per accedir-hi, inaccessible a peu, cal grimpar, i és a un racó de mar bella.

Imatge

Convendria cuidar-ho millor abans de què passin molts més hiverns i temporals, i s'espanyi massa!
Sinó després costa més, o massa, com ara...
❤ Actuar avui per ajudar sa vida i es panorama demà 🙂💚🎵🎶 Suggeriments musicals durant sa lectura

Jacmelina cantant
Cavalets de fusta / Qualque jorn lo temps vendra / Cançon per Puig-Antich a https://youtu.be/Ws1RhrYRylY 

Imatge
Póster de festes d'arts, expressions i sons occitans. S'hi solen recordar a Jacmelina.
Bones arts en viu o renovant-se! Com ara n'Alidé Sans que es pot veure arreu, p. ex. a https://youtu.be/m17nFOeOtbk 🙂

🐳♻️💚🏊‍♀️🤹‍♂️


Bons capficos i deports
observant i cuidant s'entorn!

🙂


Imatge


Missatge editat per darrera vegada: ds 19 nov 2022 ~05:03 hora local UTC+1 h.
Tord blau
Member
Entrades: 57
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Nacres perdudes o mortes ("Pinna rudis?")

Entrada Autor: Tord blau »


🐚
🐌
Nacres perdudes o mortes ("Pinna rudis?")
A fotos antigues des fòrum eren vives, i ara no.
Les anava observant de tant en tant, perquè son a uns racons de pas habitual, a menys de tres metres de fondària.🏊‍♀️

.
Imatge
Ses dues nacres que es veuen fotografiades mortes en aquest missatge, apareixien vives en es fòrum a:
viewtopic.php?p=18447&sid=7888720f3cb30 ... dd4#p18447


I una altra nacra que també havia mostrat en es fòrum no apareix en foto aquí, perquè ja no hi és, ha desapareguda! No sé qui l'hi havia fet com una garingola de pedres en primavera, potser com a recer, protegint. Era molt visible, a devers un metre de fondo i de sa vorera, davall d'un passeig peatonal, a una zona de bany popular. Fa uns anys es substrat situat a devers un metre alrededor seu va quedar bastant pelat de tiges de plantes i això la tornaria més afectable. Sa nacra absent apareixia en es fòrum en una foto des missatge a:
viewtopic.php?p=18387&sid=7888720f3cb30 ... dd4#p18387


Em sona que diuen que a ses nacres de roca (Pinna rudis) o a altres de similars a aquesta espècie no les afectà es mateix mal que a sa nacra (Pinna nobilis) que creix mes a s'arena i pot arribar a ser molt més grossa, i que està gairebé extingida a Balears.
Aquests racons eren plens de nacres variades fa pocs anys!
Potser sa pèrdua de densitat de posidònia les afecta?

Imatge

Sa calor d'enguany les pot haver perjudicat més? O es grans temporals que possiblement abunden pes canvi climàtic...
I també rebien qualque xoc de fems gros fent com una apisonadora, o visites de molts més banyistes turistes.
A principi d'estiu aquestes nacres ballaven bastant amb sos vaivens de ses ones, eren com mig desferrades des substrat. I per mi que es substrat alrededor seu perdé densitat de plantes o tiges tot l'any..
Imatge


Ses nacres de roca es reprodueixen i neixen per aquí devora. Ses més noves i joves van apareixent per racons superficials de roca similars, però bastantes no encerten un bon lloc i moren sovint. Aquestes nacres mortes de ses fotos son prou adultes, nasqueren fa bastants anys...


Ara de tardor es novembre sa fulla de posidònia caiguda s'ha decantat bastant, i ses nacres destaquen al màxim, es descobreixen fàcil. 👀 🏊 Inclús nedant i mirant des de sa superfície es poden veure bastantes nacres des llocs més fondos i amb més densitat de mates de posidònia. Sa resta d'any ses de fulles son més llargues i les oculten de sa vista.
.
Imatge

🎵🎶Suggeriment musical per a sa lectura

Plany al mar cantat per Joan Manuel Serrat i Sílvia Pérez-Cruz,
en un vídeo fet per un centre ducatiu, clicant aquí:
https://youtube.com/watch?v=hYFOQ_Q9JK8.

🐳♻️💚🏊‍♀️🤹‍♂️


Salut i bons capficos jugant observant
i cuidant directament la mar 🥰


.
Imatge
Es residus també poden afectar directament, físicament, creant un obstacle, enganxant, copejant, erosionant, arrabassant...


ImatgeTemes des fòrum similars, p. ex. a:

Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries...
viewtopic.php?t=4769

Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant
viewtopic.php?t=4866

Fems marins recollits jugant grimpant i nedant. Estiu/primavera d'hivern, 2022
viewtopic.php?t=4870
(clicar en es texts blaus d'enllaç directe)


.
Imatge

Imatge

Missatge editat per darrera vegada:  dt 22 nov 2022 ~04:34 hora local UTC+1 h.
Respon