Fems trobats jugant nedant amb sacs boia. Primavera 2023

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 84
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Fems trobats jugant nedant amb sacs boia. Primavera 2023

Entrada Autor: Tord blau »

Mostra parcial del recollit practicant 😉 'deports de basura' i cura 💚 de ses voreres marines 🐙 xopes i agrestes de Capdepera sa primavera astronòmica de 2023.

Imatge
Cala Agulla, s'Agulló


Ses fotos des munts de fems són de baixa resolució, mostren poc es films de plàstic transparents, vidres, hams, fils i restes petitones entremesclades. No s'hi aprecien mooolts de vidres de perfil, as munts retratats a devers un metre i mig lluny.
Ets arxius informàtics de ses fotos tenen noms, dates i hores que no corresponen exactament amb sa captura de sa foto, sinó amb ses seves darreres còpies i edicions.


Imatge
Cala Agulla, s'Entrador, devers sa zona abalisada de bany.


Uns minuts abans de ses fotos, aquests fems estaven descontrolats, surant o submergits a poca fondària (< 3 m) i per devers sa vorera. Sovint entremig de platges d'arena, aprop de costa de roca, per davall dets acantilats i sa zona d'esquitxos salats.


Imatge
Cala Moltó, platja de Ses Covasses

Són des municipi de Capdepera per devers ses zones, cales i topònims indicats. Arran sa vorera de la mar, dins sa zona dita "estatal o d'aigües exteriors" de sa Reserva Marina de Llevant. Algunes coincideixen també dins es Parc Natural de Llevant.


Imatge
Aproximadament des Caló de s'Escull d'en Patilla, Sa Regata Blava i cap a Cala Agulla.
Imatge
(detall)

Poc o gens del mostrat aquí es cercà o recollí on ja es neteja sovint per part des serveis de neteja professionals habituals. No es cercà a s'arena de ses platges urbanes o es vials des litoral.
On es cercà és a una part des terreny litoral que em sembla com terra o vorera de ningú, en uns recorreguts o travessies nedant, i un poquiu grimpant.



Imatge
Cala Agulla, s'Agulló. Sa sandàlia no era fems!  😊 Hi és com a referència de mida, peu 43/44 UE.


Sa zona on es netejà, que malnom com "terra o vorera de ningú", sovint és una zona de més difícil accés, per a bon calçat, exposada a lesions. De grimpar amb sandàlia resistent, o de nedar entre esculls, sobretot descalç. A pics nedant amb aleta, però no tan grossa com d'snorkel o busseig, sinó una aleta molt petitona, com de natació resistent, àgil, i adaptable a més girs i estils variats. Nedant fins i tot girant vertical o marxa enrera... Idò, i també amb un poquiu de joc i ball aquàtic amb sos estols de peixets simpàtics, hi, hi...


Imatge
Platja de Son Moll i es Caló de Marbella


Aquesta mal dita vorera de ningú, tan específica gairebé no la visita altra gent netejant. És arraconada, d'aigua molt superficial i d'accés més complicat. Habitualment no la neteja altra gent treballant a peu, ni grimpant, ni nedant, bussejant... No la netegen repetit cada temporada, cada gran ploguda o ventada, ni cada setmana... I quan hi han arribat residus d'embarcacions embarrancades triturades, o abocaments grossos, sa gent que hi netejava treballant tampoc hi solia acabar de fer net del tot. Hi quedaven centenars de quilograms, o tones, i algunes hi resten incrustades durant anys.
Però ja vaig trobant més gent que quan visita sa vorera hi neteja jugant per lliure nedant en es redol des capfico breu, sense boia. I algun més, amb una boia fràgil de poca càrrega, de senyalització de natació...


Imatge
Nedant de Cala Lliteres, Caló de s'Escull d'en Patilla, Sa Regata Blava i cap a Cala Agulla.
Imatge
Imatge
(dos detalls)


Algun any altra gent fa neteja grossa d'aquests raconets complicats en una diada de voluntariat organitzat en s'estiu.
Darrerament hi veig, o hi trob indici, de sa recollida de fems per lliure més freqüent, potser setmanalment, i com anònimament. Sobretot gent adulta que neteja a ses passejades quotidianes, fins a inici d'estiu potser, i que recull es fems més petitons i freqüents, no tant es resistents i grossos. I de tant en tant més famílies a ses estones de sortides de temps lliure amb infants.
Excepcionalment s'hi veu algú treballant aquí ben arran d'aigua, perquè s'hi fa més aprop trescant fent equilibris i mig grimpant entre roques, i on potser algun esquitx li banya es genolls. Però normalment sa gent que hi treballa va un poc més terra amunt, caminant. Per devora es caminois sí que hi van més sovint, sobretot explorant i cercant acumulacions de fems.

Imatge
Na Ferradura.
Imatge
(detall)


Aprop de ses voreres s'hi veu més a altra gent treballant que neteja moooolt de fems, però per un poc més amunt, un poc més lluny de s'aigua, per caminois o llocs més amplis i segurs per a poder anar a peu pla, amb més seguretat laboral.
I fan molt de bé treballant així! Perquè així s'evita que tot aquell fems arribi a aquestes voreres tan inaccessibles!

És similar a es fems que és per s'aigua més separada de sa vorera, més oberta i fonda. Allà sí que algun pic s'hi veu netejar a algú per lliure o grups organitzats. Hi van fent busseig amb aire comprimit, alguns apneistes amb ploms i aletes llargues, o es qui van practicant snorkeling, caiac, surf a rem... I en s'estiu ses barques de neteja ja surten i treuen moooolt de fems. I tots ells fan molt de bé, si no després el que treuen de la mar oberta acabaria acumulat en aquests racons superficials esmicoladors i complicats de netejar.


Imatge
Cala Agulla, s'Entrador


Es fems de ses fotos s'ha recollit aprofitant trucs, com un bon sistema de desplaçament, observació, agrupació, transport, com ara ses bosses o sacs boia.
I sa freqüència de s'activitat és important. Convé modular-la, atendre a ses oportunitats de ses dinàmiques de la mar i des residus. I a es descans i sa recuperació... Per exemple cercant es lloc més senzill de netejar o més contaminant i que es desfà abans. A quan s'acumula es fems amb ones de vent de diversos dies a una vessant. I anant abans a cercar es fems que s'espenya abans. O quan ha fet mar de fons i es fems resistent, gros, antic i incrustat s'allibera durant unes hores...


Imatge
Sa Regata Blava


I bastant d'aquest fems és de per racons que fan molts entrants i sortints en pocs metres, amb estretors, poca fondària, amagatalls o enfonyalls. Són esculls, tenasses i encletxes poc adequades per a desplaçar-se amb aletes llargues de busseig, apnea, snorkel, o enreda massa es pas i controlar embarcacions.
Moure's i netejar entre roques i voreres molt poc fondes requereix una agilitat i dedicació diferent que sa navegació o es busseig, tant per a sa recerca com per sa captura.


Imatge
Cala Moltó, Ses Covasses


Aquests fems surant o submergits són poc visibles des de fora de sa superfície, i es veuen millor nedant.


Imatge
Font de sa Cala (capfico nedant, excepció de sa mostra, per ser fora de sa Reserva Marina de Llevant)


Aquestes zones de neteja i "de ningú" són arrecerades, poc visibles des de sa costa caminant. De lloc discret i nom a pics desconegut, sense un topònim comú o popular, que costa de delimitar i de referenciar. O semblen llocs menys valorats, descuidats, però part des paisatges apreciats.
🤔Potser es fems hi queden perquè ens semblen invisibles?😉


Imatge
Platja de Son Moll, fems de devers 0'5-1 m de fondària.


És fems de per davall de camins de racons discrets o enmig d'enlloc, amb menys control social formal. On apareixen comportaments d'alliberament i catarsi, que poden semblar més exposats o de risc. Però també és on sorgeixen de forma discreta, anònima o impune alguns comportaments de descontrol. A pics com 'fora corda', més temeraris, imprudents, abusius... O inclús d'excessos, clandestins, amb deixadesa o intenció incívica, gamberrades...


Imatge
Devers Na Ferradura, nedant cap a Son Moll


Bastants des fems probablement es llancen o cauen de dalt de ses roques i acantilats just sullà, des de punts arrecerats i discrets des vials. O es fems descuidats i descontrolats són empesos per ses escorrenties cauen per ses baixants i ses pluvials, o hi volen amb ses ventades.
I altres fems que suren i s'hi acumulen provenen de la mar oberta. Ens arriben de més lluny, amb ses ones, ses corrents i es vents marins, i queden acumulats en ets entrants a recer.


Imatge
Caló de Marbella.
Imatge
(detall)


Es fems que estan aferrats per sa vorera i en remull en ets entrants agrests i alts hi queden més. Es fems no van tant cap a mar enllà perquè queden arrecerats des vents sortints des de terra.

Es fems queden acumulats a ses rompents a suquí, on sol ser mar poc fondo, més calent i il·luminat que el desfà. I es van erosionant, desgastant més, i es trituren més amb sos xocs i vaivens fins a quedar ben esmicolats. I també es van poblant de plaques de microvida incrustada que els omple d'olors mengívoles.
Tornen com pols de residus amb olors atractives per a sa vida marina, plena de productes tòxics o d'efectes incerts. I amb patògens resistents, adaptats a aquesta brutor nova i diferent que afecta a sa vida de s'hàbitat marí.
I tota aquesta contaminació com de pols també va aire amunt, a dins dets esquitxos i dets aerosols marins, sa pluja i tot el món. I es seus additius poden ser persistents a s'aigua i ses cadenes tròfiques, també ens torna a través de sa pesca que menjam o es nostro entorn.
Ja feim bé de caçar aquests fems! 😊


Imatge
Des Caló de s'Escull d'en Patilla a Cala Agulla.
Imatge
(detall)


Imatge
Zona abalisada de bany, Son Moll.


Imatge
S'Entrador


Imatge
Cala Gat


Imatge
Na Ferradura cap a Son Moll



Valoració subjectiva des fems observat i de jugar femsukinant sa vorera nedant i grimpant (Primavera 2023)
Comparant altres primaveres sembla un volum mitjà-baix de fems. Pentura perquè no hi han hagut noves embarcacions embarrancades esmicolant-se. Ni tampoc grans torrentades, ni contenidors o papereres llençades a la mar, fent vandalisme, fems descontrolats de festes de "botellons", gamberrades...
Ha anat apujant es volum de visitants, però per mi que es nota s'efecte positiu de serveis de sensibilització, educatius, de control o de seguretat... I de gent que neteja per lliure, anònimament, de tant en tant o a ses passejades.
I any a any per mi que ha millorat sa neteja de platges o vials aprop des litoral, torrents, carrers, la mar... Ha variat més, amb gent per lliure, voluntariat, professionals o becats de Serveis Socials, Medi Ambient, Residus...

Ses darreres setmanes ja es veu prou brutor descontrolada d'incivisme, des grups més esvalotats des viatges juvenils de fi d'estudis o de sa vorera més massificada... I alguna colla de nins locals amb berenars i pica-pica un poc massa embrutadors, hi, hi... I amb més visites va apareixent visitants jugant malament amb gambaners, destorbant o ferint animals com crancs, gambes, estrelles de mar, removent i fent munts pedres, perdent fils i hams de pescar on s'està nedant... I més cap a s'estiu ja alguna barca que fa itineraris o s'apropa a sa costa, a platges i gent nedant, motos d'aigua o submarines i taules de surf a motor, fent girs... En general però, no tant com abans de sa pandèmia.

I sa temperatura de la mar és major! I es nota mooolt, i a més fondària!
🤔Per mi que apareixen abans es colors groguencs i verdosos/blauosos de microalgues, o no sé si plaques de bacteris per s'arena. O que floreixen i dissolen segons tandes de pluja i detrits. Però no sé si és un biaix meu, si és perquè m'hi he fixat més...
🐟Es nota mooolt que prous peixos estan anant cap a mar avall abans de s'estiu. Potser seria per sa temperatura de s'aigua que és més elevada? O pes retorn des renou i masses després d'uns anys de ses calmes de sa pandèmia? 🚤Sa vida marina de final d'hivern i inici de sa primavera ha baixat prest en avançar sa primavera. Com si s'avancés es pas cap a s'estiu ben ràpid!
I també s'observen més espècies oportunistes de mar càlida 🏖 pasturant es brots de posidònia, com fan ses salpes. I continua astorant veure com sa població des crancs aranya forans va escampant-se a gust, i semblen ben calentons a més raconets...👽

Imatge
De Na Ferradura a Son Moll

Imatge
Cala Gat



Imatge
Cala Agulla, s'Entrador. Aquesta bandera devia fer anys que s'anava enterrant i desenterrant, perquè era de s'anterior empresa de socorrisme. Però, així i tot, es conservà com nova!


♻️🎁🏊‍♂️🤹‍♂️💚
Anteriors històries a...
💌Olives de mar/fruits, llavors i curiositats de sa posidòniaviewtopic.php?t=4900
💌Temperatura marina, fauna i capficos jugant cuidant voreresviewtopic.php?t=4871
💌Bitxos marins i esbarjo cuidant es litoral nedant i grimpantviewtopic.php?t=4872
💌Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries...viewtopic.php?t=4769


💚😃

Bons desitjos pes
capficos i jocs movent-se
cuidant ses voreres!

Imatge
Cala Agulla, s'Entrador, aprop o dins sa zona abalisada de bany.



Nota: Ses dades informàtiques dets arxius de ses imatges corresponen a sa seva darrera edició o còpia. Potser no coincideixen exactament amb sa imatge original (data i hora de captura, nom d'arxiu...)
Respon