Fems (escombraries) trobats jugant nedant amb sacs boia. Primavera 2023

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 87
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Fems (escombraries) trobats jugant nedant amb sacs boia. Primavera 2023

Entrada Autor: Tord blau »

Mostra parcial de fems (escombraria, residu) recollit practicant deport (esbarjo) tenint cura 💚 de ses voreres 🐙 (ribes, vores, costa) marines xopes i agrestes, devers es Parc Natural de la Península de Llevant, i a sa seva zona marina d'ús limitat. O inclús a una zona aquàtica un poc més àmplia, sa de sa reserva marina de pesca de Llevant, a sa vessant de Capdepera, sa primavera astronòmica de 2023.

Imatge
Cala Agulla, s'Agulló

Uns minuts abans de ses fotos, aquests fems (deixalles, escombraries, residus artificials) estaven descontrolats, surant o submergits a poca fondària (< 3 m) i per devers sa vorera, sa riba, vora marina. Sovint entremig i lluny de platges d'arena, però aprop de sa costa de roca i esculls, per davall dets acantilats i sa zona d'esquitxos salats.

Imatge
Cala Agulla, s'Entrador, devers sa zona abalisada de bany.

Són des municipi de Capdepera per devers ses zones, cales i topònims indicats. Dins sa zona dita "estatal o d'aigües exteriors" de sa Reserva Marina de Llevant o dins sa zona marina i aquàtica des Parc Natural de Llevant.

Imatge
Cala Moltó, platja de Ses Covasses


Ses fotos des munts de fems són de baixa resolució, i a més d'un metre lluny mostren poc es films de plàstic transparents, vidres, hams, fils i restes petitones entremesclades.


Imatge
Aproximadament des Caló de s'Escull d'en Patilla, Sa Regata Blava i cap a Cala Agulla.
Imatge
(detall)

Poc o gens del mostrat aquí es cercà o recollí on ja es neteja sovint per part des serveis de neteja professionals habituals. No es cercà a s'arena de ses platges urbanes o es vials des litoral.
On es cercà és a una part des terreny litoral que em sembla com terra o vorera de ningú, en uns recorreguts o travessies nedant, i un poquiu grimpant.


Imatge
Cala Agulla, s'Agulló. Sa sandàlia no era fems!  😊 Hi és com a referència de mida, peu 43/44 UE.


Sa zona on es netejà, que malnom com "terra o vorera de ningú", sovint és una zona de més difícil accés, per a bon calçat, exposada a lesions. De grimpar amb sandàlia resistent, o de nedar entre esculls, sobretot descalç.
Quan nedava a pics emprava aleta de natació reforçada. No és tan grossa com ses típiques d'snorkel ni de busseig.
Nedar sense aleta, o amb una petita, ajuda a adaptar-se a nedar àgil, a poder fer més girs i estils variats, com girant vertical, enjòlit, inclús marxa enrera... I també va bé per a un poquiu de joc i ball aquàtic, potser esporàdicament amb sos estols de peixets simpàtics as qui no afectem amb un mal hàbit. Per a reaprendre a jugar o comunicar-se amb sos peixos. Amb so fi d'aprendre a destorbar menys a peixos afectables durant sa neteja.


Imatge
Platja de Son Moll i es Caló de Marbella


A aquesta vorera (vora, riba) de ningú tan específica gairebé no la visita altra gent netejant. És arraconada, d'aigua molt superficial i d'accés més complicat. Habitualment no la neteja altra gent treballant a peu, ni grimpant, ni nedant, bussejant... No la netegen repetit cada temporada, cada gran ploguda o ventada, ni cada setmana... I quan hi han arribat residus d'embarcacions embarrancades triturades, o abocaments grossos, sa gent que hi netejava treballant tampoc hi solia acabar de fer net del tot. Hi quedaven centenars de quilograms, o tones, i algunes hi resten incrustades durant anys.
Però ja vaig trobant alguna gent que quan visita sa vorera hi neteja jugant per lliure nedant en es redol des capfico breu, sense boia. I algun més, amb una boia fràgil de poca càrrega de fems, comuna de senyalització de natació.


Imatge
Nedant de Cala Lliteres, Caló de s'Escull d'en Patilla, Sa Regata Blava i cap a Cala Agulla.
Imatge
Imatge
(dos detalls)


Algun any altra gent fa neteja grossa d'aquests raconets complicats en una diada de voluntariat organitzat en s'estiu.
Darrerament hi veig, o hi trob indici, de sa recollida de fems per lliure més freqüent, potser setmanalment, i com anònimament. Sobretot gent adulta que neteja a ses passejades quotidianes, fins a inici d'estiu potser. Gent que recull es fems més petitons i freqüents, a llocs més accessibles, s'arena... No recullen tant es fems més resistents i grossos. I de tant en tant més famílies a ses estones de sortides de temps lliure amb infants.
Excepcionalment s'hi veu algú treballant aquí ben arran d'aigua, perquè s'hi fa més aprop trescant fent equilibris i mig grimpant entre roques, i on potser algun esquitx li banya es genolls. Però normalment qui hi treballa va un poc més terra amunt. Caminant per devora es caminois sí que hi van més sovint, sobretot explorant i cercant acumulacions de fems.

Imatge
Na Ferradura.
Imatge
(detall)

Aprop de ses voreres sobretot s'hi veu altra gent treballant que neteja moooolt de fems, però per un poc més amunt. Un poc més lluny de s'aigua, per caminois o llocs més amplis i segurs per a poder anar a peu pla, amb més seguretat laboral.
I fan molt de bé treballant així! Perquè així s'evita que tot aquell fems arribi a aquestes voreres tan inaccessibles!

És similar a es fems que és per s'aigua més separada de sa vorera, més oberta i fonda, on jo nedant hi netej poc o gens. Allà sí que algun pic s'hi veu netejar a algú per lliure o grups organitzats. Hi van fent busseig amb aire comprimit, alguns apneistes amb ploms i aletes llargues, o es qui van practicant snorkeling, caiac, surf a rem... I en s'estiu ses barques de neteja ja surten i treuen moooolt de fems. I tots ells fan molt de bé, si no després el que treuen de la mar oberta acabaria acumulat en aquests racons superficials esmicoladors i complicats de netejar.


Imatge
Cala Agulla, s'Entrador


Es fems de ses fotos s'ha recollit aprofitant trucs, com un bon sistema de desplaçament nedant i per a observació. O per a s'agrupació i es transport utilitzant ses bosses o sacs boia surant a sa superfície, a on ficar o penjar es fems mentre es neda en itineraris.
I sa freqüència de s'activitat és important. Convé modular-la, atendre a ses oportunitats de ses dinàmiques de la mar i des residus. I as descans i sa recuperació... Per exemple cercant es lloc més senzill de netejar, o es més contaminant i es fems que es desfà abans. O on s'acumula es fems amb ones de vent durant diversos dies a una vessant. I anant abans a cercar es fems que s'espenya i dispresa, enterra.... O quan ha fet mar de fons i es fems resistent, gros, antic i incrustat s'allibera durant unes hores.


Imatge
Sa Regata Blava


I bastant d'aquest fems és de per racons que fan molts entrants i sortints en pocs metres, amb estretors, poca fondària, amagatalls o enfonyalls. Són esculls, tenasses i encletxes poc adequades per a desplaçar-se amb aletes llargues de busseig, apnea, snorkel, on s'enreda massa es pas i controlar embarcacions.
Moure's i netejar entre roques i voreres molt poc fondes requereix una agilitat i dedicació nedant diferent que sa navegació o es busseig, tant per a sa recerca com per sa captura.


Imatge
Cala Moltó, Ses Covasses


Es fems surant o submergits a poca fondària són poc visibles des de fora de sa superfície, i sovint es veuen millor nedant!


Imatge
Font de sa Cala (capfico nedant, excepció de sa mostra, per ser fora de sa Reserva Marina de Llevant, en es seu sud)


Aquestes zones de neteja i "terra de ningú" són agrestes, formen racons a recer, amb relleus, poc visibles des de sa costa caminant. De lloc discret i nom a pics desconegut, sense un topònim comú o popular, que costa de delimitar i de referenciar. O semblen llocs com menys identificats, coneguts, valorats, descuidats. Però sí que són part des paisatges apreciats!
🤔Potser es fems hi queden perquè ens hi semblen invisibles?😉


Imatge
Platja de Son Moll, fems de devers 0'5-1 m de fondària.


És fems d'enlloc, de per davall de camins de racons discrets o enmig d'enlloc, amb menys control social formal. On apareixen comportaments d'alliberament i catarsi, que poden semblar més exposats o de risc. Però també és on sorgeixen de forma discreta, anònima o impune alguns comportaments de descontrol, es tiren fems com qui fa punteria o encistella una pilota de lluny... A pics tornen com 'fora corda', més temeraris, imprudents, abusius cap a animals o nedadors que confonen... O inclús d'excessos, clandestins, amb deixadesa o intenció incívica, pintades, gamberrades...


Imatge
Devers Na Ferradura, nedant cap a Son Moll


Bastants des fems probablement es llancen o cauen de dalt de ses roques i acantilats just a sullà, des de punts arrecerats i discrets des vials. O es fems descuidats i descontrolats també són empesos per ses escorrenties, cauen per ses baixants i ses pluvials, o hi volen amb ses ventades.
I altres fems que suren i s'hi acumulen provenen de la mar oberta. Ens arriben de més lluny o de dies abans d'una torrentada, i s'atraquen de nou amb ses ones, ses corrents i es vents marins cap a terra, i queden acumulats en ets entrants a recer.


Imatge
Caló de Marbella.
Imatge
(detall)


Es fems queden més aquí, estan aferrats per sa vorera i en remull en ets entrants agrests i alts. No van tant cap a mar enllà perquè queden arrecerats des vents sortints des de terra.

Es fems aquí fan una gran pausa, acumulats a ses rompents i ses voreres amb entrants, on sol ser mar poc fondo, més calent i il·luminat que la mar oberta. Això els va erosionant, desgastant i es trituren amb sos xocs i vaivens fins a quedar ben esmicolats i es desfan més amb s'aire i llum, calor... I també es van poblant d'altre mena de plaques de microvida, resistent i incrustada en es fems envellit, que els omple d'olors mengívoles.
En es final tornen com pols de residus amb olors atractives per a sa vida marina. Una pols plena de productes tòxics o d'efectes incerts. I amb patògens resistents, adaptats a aquesta brutor urbana, nova i diferent, i que afecta a sa vida de s'hàbitat marí.
I tota aquesta contaminació torna com de pols ben resistent, durant anys!
I també va aire amunt, a dins dets esquitxos i dets aerosols marins, a terra amunt i endins, a sa pluja i tot el món.
A més, és la repera, es seus contaminants adherits, o es seus additius tòxics, poden ser persistents a s'aigua i ses cadenes tròfiques! També ens torna a través de sa pesca que menjam, o es nostro entorn, i per dins des nostro cos, òrgans i teixits!
Ja feim bé de caçar aquests fems! 😊


Imatge
Des Caló de s'Escull d'en Patilla a Cala Agulla.
Imatge
(detall)


Imatge
Zona abalisada de bany, Son Moll.


Imatge
S'Entrador


Imatge
Cala Gat


Imatge
Na Ferradura cap a Son MollValoració subjectiva des fems observat i de jugar femsukinant sa vorera nedant i grimpant.
(Primavera 2023)

(NOTA: Recoman fullejar s'altra entrada de model, igual a aquesta, però des fems d'estiu, a ➡️ viewtopic.php?t=4870)

Comparant altres primaveres sembla un volum mitjà-baix de fems. Pentura perquè no hi han hagut noves embarcacions embarrancades esmicolant-se. Ni tampoc tantes grans torrentades, ni contenidors o papereres llençades a la mar, fent vandalisme, fems descontrolats de festes de "botellons", gamberrades...
Ha anat apujant es volum de visitants, però per mi que es nota s'efecte positiu des serveis de sensibilització, educatius, de control o de seguretat... I de gent que neteja per lliure, anònimament, de tant en tant o a ses passejades.
I any a any per mi que ha millorat sa neteja de platges o vials aprop des litoral, torrents, carrers, la mar... Ha variat més, amb gent per lliure, voluntariat, professionals o becats de Serveis Socials, Medi Ambient, Residus...

Però uep, durant ses darreres setmanes de primavera, com es darrers anys, ja es veu més gent, més brutor descontrolada d'incivisme, des grups més esvalotats des viatges juvenils de fi d'estudis o de sa vorera més massificada... I alguna colla de nins locals amb berenars i pica-pica un poc massa embrutadors, hi, hi...
I amb més visites va apareixent més visitants jugant malament amb gambaners, destorbant o ferint animals com crancs, gambes, estrelles de mar... I removent i fent munts pedres... O perdent fils i hams de pescar on no toca, o s'està nedant...
Més cap a s'estiu es veu alguna barca que fa itineraris o s'apropa massa a sa costa, a platges i gent nedant. O motos d'aigua o submarines i taules de surf a motor, fent girs una mica temeraris...
En general, no tant fems i destorbs com just abans de sa pandèmia. Sa calma social de sa pandèmia tornà cívica la mar. No coincidesc amb gaire o gens de fusellers o furtius agressius! I encara és poca, però bastanta més gent es mostra propera a sa neteja, o ajuda a cuidar la mar! 😃

Però això sí, sa temperatura de la mar enguany és molt major! I es nota mooolt, i a més fondària!
🤔 Per mi que apareixen abans es colors groguencs, verdosos i blauosos de microalgues per s'arena o remoguts. O no sé si serien plaques de bacteris... Pentura només floreixen i dissolen segons tandes de pluja i detrits. Ara que ja podria ser un biaix meu, perquè m'hi he fixat més.
🐟 Enguany es nota mooolt que prous peixos estan anant cap a mar avall abans de s'estiu. Potser seria per sa temperatura de s'aigua que és més elevada? O pes retorn des renou i masses després d'uns anys de ses calmes de sa pandèmia? 🚤 Sa vida marina de final d'hivern i inici de sa primavera ha baixat prest en avançar sa primavera. Com si s'avancés es pas cap a s'estiu ben ràpid!
I també s'observen bastant més ses espècies oportunistes de mar càlida 🏖 pasturant es brots de posidònia, com fan ses salpes. I continua astorant veure com sa població des crancs aranya forans va escampant-se a gust, i semblen ben calentons a més raconets...👽

Imatge
De Na Ferradura a Son Moll

Imatge
Cala GatImatge
Cala Agulla, s'Entrador. Aquesta bandera devia fer anys que s'anava enterrant i desenterrant, perquè era de s'anterior empresa de socorrisme. Però, així i tot, es conservà com nova!


♻️🎁🏊‍♂️🤹‍♂️💚
Anteriors històries a...
💌Olives de mar/fruits, llavors i curiositats de sa posidòniaviewtopic.php?t=4900
💌Temperatura marina, fauna i capficos jugant cuidant voreresviewtopic.php?t=4871
💌Bitxos marins i esbarjo cuidant es litoral nedant i grimpantviewtopic.php?t=4872
💌Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries...viewtopic.php?t=4769


💚😃

Bons desitjos pes
capficos i jocs movent-se
cuidant ses voreres!

Imatge
Cala Agulla, s'Entrador, aprop o dins sa zona abalisada de bany.Nota: Ses dades informàtiques dets arxius de ses imatges corresponen a sa seva darrera edició o còpia. Potser no coincideixen exactament amb sa imatge original (data i hora de captura, nom d'arxiu...)
Aquest missatge o tema s'aprofita millor si s'és comprensiu i generós llegint. Potser està reeditat aquí mateix, a sobre des que hi començà com un esbós de guió casolà, més difícil d'entendre que un telegrama, hi, hi... Teclejat amb dificultats ergonòmiques, amb un mini teclat virtual tàctil de pantalleta que es penja. En un concert improvisat a dos dits grossos, potser mig coixos, banyats, freds o amb feridetes curant.🤷‍♂️🙂
Els crèdits de text i imatges d'aquests missatges que no són propis s'indiquen al seu peu.
Les imatges i text propis es mostren en obert i públicament aquí amb tots els drets reservats. No es permet copiar-les, estotjar-les, emailar-les, ni en privat, sense permís únic i individual per escrit. Mai a publicacions, xarxes ni missatgeria lucratives privatives. Especialment, mai a Facebook, Meta, Twitter, X, tiktok, Telegram, Signal, Instagram, Whatsapp...
Respon