Dofí caça usant ormeig proper

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Tord blau
Member
Entrades: 99
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Dofí caça usant ormeig proper

Entrada Autor: Tord blau »

Imatge
CC0 steve b https://www.inaturalist.org/observations/155425521 Dofí mular, Tursiops truncatus.

Dofins caçant emprant ormetjos calats arran vorera
Avui horabaixa almenys tres dofins 🐬 espantaven, encerclaven i caçaven peixos aprofitant uns estris de pesca fondejats al llarg i prop de sa vorera de Capdepera. O jugaven així?
Eren de color gris fosc o negre d'uns dos metres i mig, o tres i mig, de mida mal presa a ull i de lluny. Possiblement serien dofí mular. Però sense bones (tele)fotos, i que hi tenc poc ull, m'equivoc fàcil, i més mirant de lluny, parcialment... Vegeu aquí algunes fotos a inaturalist, per a comparar.
No em semblà tant un dofí retxat, que diuen que no es fa tan gros, i té altre patró i colors. Ni es dofí comú de bec curt, que és similar. I ara aquí diuen que solen nedar més lluny, i serien menys confiats.
Tal vegada entremig d'ells hi hagués algun cap d'olla gris? Es cap d’olla negre, diuen que serien menys comuns, i amb menys comportament tan confiat o per es litoral proper a poca fondària.

Imatge
(CC BY NC) mpitt https://www.inaturalist.org/photos/452390327 Dofí retxat, Stenella coeruleoalba.

Imatge
(CC BY NC) RD https://www.inaturalist.org/photos/481107531 Dofí comú de bec curt, Delphinus delphis.

Imatge
(CC BY-NC) markc666 https://www.inaturalist.org/observations/181015793 Cap d'olla gris, Grampus griseus.

Imatge
(CC BY) Vsevolod Rudyi https://www.inaturalist.org/photos/215548393 Cap d'olla negre d'aleta llarga, Globicephala melas.


Els hem vist nedar en una zona entre dues boies, vegeu es mapa ampliat:
Una boia amb bandera lluny en es nord-est, prop de sa Punta de Cala Gat, devers es punt "2" amb coordenades en graus decimals 39.711N, 003.472E.
I s'altra boia amb bandera molt més lluny en es sud-oest. Potser a un mig quilòmetre de sa platgeta de Sa Pedruscada, devers es punt "3" a 39.700N, 003.463E.
Imatge
Adaptat de https://caib.es/sites/espaisnaturalspro ... ant-21675/

Ha començat a s'horabaixa, quan unes barques deixaven calades unes línies d'arts de pesca arran i al llarg de sa costa. Al voltant de mitja dotzena de boies i banderes. ⛳️ Mentrestant apareixien fugaces ses aletes dorsals i es lloms des dofins que anaven i venien, com explorant i esquivant. 🐬
I en haver marxat ses barques, durant devers potser una hora, es dofins semblava que caçaven per sa zona acorralant alrededor dets ormeigs ancorats.
Per exemple, a devora sa boia "3" han botat enlaire molts pics, uau! 😃 I hi han fet voltes i cercles de pressa com encalçant a estones.
Cap es final un dofí ha vengut enfront d'on miràvem, en es passeig de ses Àmfores. Ha mig seguit es traç d'una línia de pesca submergida. Fins i tot s'ha atracat de cara a pocs metres, i es front li feia un meló gros. Després s'ha allunyat unes desenes de metres, en direcció a sa boia des punt "1" aproximadament a 39.710N, 003.468E. I l'ha envoltada similar, assetjant en tandes.


😉 Tot això ja es sabia i s'estudià.
Són gests de lleguatge Dofí, 🔱
que volen dir:

🐬 ᠻιꪀᦓ ꪖ ᥅ꫀꪜꫀꪊ᥅ꫀ,
ᧁ᥅àᥴιꫀᦓ ρꫀ᥅ ꫀᦓ ρꫀι᥊ꪮᦓ !


VÍDEO divertit que ho explica,
clicant a ↪️
https://youtu.be/yDzwWKCFeII ⬅️ 📺🎭🐬
(Inici alternatiu "Guía del autoestopista galáctico", 2005.
Deriva de llibre, i de radiocomèdia "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", 1978)


Imatge
(CC0)steve b https://www.inaturalist.org/observations/155431430 Dofí mular, Tursiops truncatus.

Aquí en s'hivern es dofins neden més a prop de sa vorera. Són més fàcils d'observar durant es dies i llocs amb bona llum i poc onatge. No és rar veure'ls a simple vista un instant mentre es desplacen nedant a uns pocs centenars de metres, o menys.
Els atreu poder menjar més peixets, i la resta de s'any s'allunyen, sobretot si hi ha renou, destorb i incertesa per massa trànsit d'embarcacions, ràpides erràtiques, de temporada turística...

Avui horabaixa aquest entrant i vessant de sa costa protegia una mica de ses ones i vent des nord. Estava ennigulat, sense tantes brillantors ens enlluernàvem menys i ets animals no ens quedaven a contrallum.

Es menuts passejaven a adults 😉 que tornaven com infants passant gust veient i fotografiant es dofins nedar i botar! 😃

🐬🦭🐠🐡
🐟🐳🐙

🦀🪸

🦐


PLUS EXTRA:
Quadern per a acolorir,
clicant a ➡️ https://accobams.org/wp-content/uploads ... elphie.pdf ⬅️ 📗🎨🖍
(Baixa pdf "A day out with Delphie" d'ACCOBAMS)



■○■●■●●■○■■○●■■●●○■○■●●■○■○■○■

PS:
Per davall des passeig hi havia una au marcada amb almanco un anell a sa pota dreta. S'ha fotografiat sense teleobjectiu, i s'anell no es llegia bé. Semblava de PVC verd fosc.
Era com s'au/ses aus de ses fotos abaix, de dues observacions d'anells no llegits a sa zona, fa uns dos anys. Seria de s'espècie gavià fosc, Larus fuscus?
Imatge
Foto de primers d'abril de 2023

Imatge
Imatge
Dues fotos de primers de març de 2023
Respon