
CC0 steve b https://www.inaturalist.org/observations/155425521 Dofí mular, Tursiops truncatus.
Dofins caçant emprant ormetjos calats arran vorera
Avui horabaixa almenys tres dofins
Eren de color gris fosc o negre d'uns dos metres i mig, o tres i mig, de mida mal presa a ull i de lluny. Possiblement serien dofí mular. Però sense bones (tele)fotos, i que hi tenc poc ull, m'equivoc fàcil, i més mirant de lluny, parcialment... Vegeu aquí algunes fotos a inaturalist, per a comparar.
No em semblà tant un dofí retxat, que diuen que no es fa tan gros, i té altre patró i colors. Ni es dofí comú de bec curt, que és similar. I ara aquí diuen que solen nedar més lluny, i serien menys confiats.
Tal vegada entremig d'ells hi hagués algun cap d'olla gris? Es cap d’olla negre, diuen que serien menys comuns, i amb menys comportament tan confiat o per es litoral proper a poca fondària.

(CC BY NC) mpitt https://www.inaturalist.org/photos/452390327 Dofí retxat, Stenella coeruleoalba.

(CC BY NC) RD https://www.inaturalist.org/photos/481107531 Dofí comú de bec curt, Delphinus delphis.

(CC BY-NC) markc666 https://www.inaturalist.org/observations/181015793 Cap d'olla gris, Grampus griseus.

(CC BY) Vsevolod Rudyi https://www.inaturalist.org/photos/215548393 Cap d'olla negre d'aleta llarga, Globicephala melas.
Els hem vist nedar en una zona entre dues boies, vegeu es mapa ampliat:
Una boia amb bandera lluny en es nord-est, prop de sa Punta de Cala Gat, devers es punt "2" amb coordenades en graus decimals 39.711N, 003.472E.
I s'altra boia amb bandera molt més lluny en es sud-oest. Potser a un mig quilòmetre de sa platgeta de Sa Pedruscada, devers es punt "3" a 39.700N, 003.463E.

Adaptat de https://caib.es/sites/espaisnaturalspro ... ant-21675/
Ha començat a s'horabaixa, quan unes barques deixaven calades unes línies d'arts de pesca arran i al llarg de sa costa. Al voltant de mitja dotzena de boies i banderes.
I en haver marxat ses barques, durant devers potser una hora, es dofins semblava que caçaven per sa zona acorralant alrededor dets ormeigs ancorats.
Per exemple, a devora sa boia "3" han botat enlaire molts pics, uau!
Cap es final un dofí ha vengut enfront d'on miràvem, en es passeig de ses Àmfores. Ha mig seguit es traç d'una línia de pesca submergida. Fins i tot s'ha atracat de cara a pocs metres, i es front li feia un meló gros. Després s'ha allunyat unes desenes de metres, en direcció a sa boia des punt "1" aproximadament a 39.710N, 003.468E. I l'ha envoltada similar, assetjant en tandes.
Són gests de lleguatge Dofí,
que volen dir:
ᧁ᥅àᥴιꫀᦓ ρꫀ᥅ ꫀᦓ ρꫀι᥊ꪮᦓ !
VÍDEO divertit que ho explica,
clicant a
(Inici alternatiu "Guía del autoestopista galáctico", 2005.
Deriva de llibre, i de radiocomèdia "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", 1978)

(CC0)steve b https://www.inaturalist.org/observations/155431430 Dofí mular, Tursiops truncatus.
Aquí en s'hivern es dofins neden més a prop de sa vorera. Són més fàcils d'observar durant es dies i llocs amb bona llum i poc onatge. No és rar veure'ls a simple vista un instant mentre es desplacen nedant a uns pocs centenars de metres, o menys.
Els atreu poder menjar més peixets, i la resta de s'any s'allunyen, sobretot si hi ha renou, destorb i incertesa per massa trànsit d'embarcacions, ràpides erràtiques, de temporada turística...
Avui horabaixa aquest entrant i vessant de sa costa protegia una mica de ses ones i vent des nord. Estava ennigulat, sense tantes brillantors ens enlluernàvem menys i ets animals no ens quedaven a contrallum.
Es menuts passejaven a adults
PLUS EXTRA:
Quadern per a acolorir,
clicant a
(Baixa pdf "A day out with Delphie" d'ACCOBAMS)
■○■●■●●■○■■○●■■●●○■○■●●■○■○■○■
PS:
Per davall des passeig hi havia una au marcada amb almanco un anell a sa pota dreta. S'ha fotografiat sense teleobjectiu, i s'anell no es llegia bé. Semblava de PVC verd fosc.
Era com s'au/ses aus de ses fotos abaix, de dues observacions d'anells no llegits a sa zona, fa uns dos anys. Seria de s'espècie gavià fosc, Larus fuscus?

Foto de primers d'abril de 2023


Dues fotos de primers de març de 2023