Recompte voltors 13-14 Novembre

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Juan J. Bazán
Member
Entrades: 1124
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 7:45 pm
Ubicació: Son Rapinya (Palma)

Recompte voltors 13-14 Novembre

Entrada Autor: Juan J. Bazán »

En S,Evangélica nos acompañaron los dos días la niebla, un viento fuerza 700 y el frío, que sobre todo el sábado, no esperábamos, ya que el pronostico era de sol y subida de temperaturas, ( ¿de que árbol hay que colgar a los meteorólogos de este pais?). Hoy el frío y viento aun eran mayores pero hemos subido más preparados. La niebla nos dejó sin ver nada el sábado hasta casi las 11:30, aun así contábamos buitres que aparecían a pocos metros de nosotros, como fantasmas de la niebla, a gran velocidad. (ni fotos ni nada, claro) y hoy domingo la mayor parte del tiempo hemos estado con muy poca visibilidad también sobre todo en dirección al sur hacia la Trapa.
En resumen, el sábado, 9 negros y 7 leonados, y el domingo 12 negros y 5 leonados. La verdad es que nos han tenido bastante entretenidos los buitres porque el tiempo nos ha pasado volando los dos días y a pesar de la meteorología tan dura, hemos disfrutado como niños del lugar que es francamente espectacular, y de la compañía. Aquí unas fotos de mis compañeros, que si no se ven bien, que me lo digan y les quito la foto, je.

Jaume Roca:

Imatge

Imatge


Manolo Cabalga:
Imatge


Imatge


Jordi Amengual:

Imatge




Nuestra posición era una pequeña cima sobre el valle de S’Evangelica a 597 mtrs de altitud. Una pena la niebla + el viento, pero cuando salía el sol y tal, una gozada la vista del lugar, espectacular.
Casi todos los buitres los hemos visto pasar dirección norte o sur por Es Coll des Vent, collado a 559 mtrs que separa la mole del Puig Batiat (en la foto, 644 mtrs) de Sa Cadira des Bisbe (723 mtrs) en la sierra de S’Esclop (928 mtrs), mayor altura de la zona y cuya cima hemos visto bien pocos minutos estos dos días. Por cierto hoy, había 2 valientes en la cima, con este viento (2 masocas, como nosotros). Dos fotos de Es Coll des Vent y es Puig Batiat:

Imatge


Imatge


Y una pareja de negros:

Imatge


Y este individuo que con curiosidad mira fijamente a cámara…un angelito, si, pero que pasaba junto a la cima 3 minutos después de acabáramos de abandonarla, vaya, que si llegamos a aguantar 5 minutos más le damos un beso en los morros de lo cerca que nos hubiera pasado (supongo). Fotografiado desde debajo a unos 20 metros sobre nosotros y a 0 metros de nuestra posición recién abandonada, brrrrr…

Imatge


Imatge


Acabo con 4 fotos de un individuo con 2 marcas alares casi simétricas visto hoy a las 13:05 (lejanía del recorte + niebla= falta de nitidez)

Imatge


Imatge


Imatge


Imatge



Fué muy interesante la conexión mensaje-móvil con nuestros vecinos en La Trapa y Galatzo, que nos tuvo muy entretenidos, para saber que nos estábamos perdiendo bajo la niebla. Por cierto, Jose Luis, Manolo, gracias por enviarnos hoy 8 leonados por Es Coll des Vent, pero aun los estamos esperando, je, je.

Por cierto, con la niebla y el viento no nos hemos dado cuenta de que el sol nos estaba dando y hemos bajado colorados como tomates de los dos días y estamos con el “aftersun”. Veo que por el norte han tenido un dia primaveral, vaya envidia que tenemos, je, je.

Saludos a todos los que andaban hoy por las montañas, espero que hayan disfrutado como nosotros.
Chao.
Juanjo.
No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Uep!

Avui al Coll de Fartàritx no ha anat malament. Molt de vent però bastant de moviment (passarem les dades en poder).

Entre els exemplars que s'han deixat veure "d'aprop", aquest exemplar de voltor anellat. Me sap greu però això és tot lo que dóna la imatge. Meam si serveix d'alguna cosa.

Imatge

Damunt el Tomir també hem tingut núvols orogràfics (com explica en Pep Manchado en el cas d'Alfàbia) però a nosaltres no ens han fet gens de nosa.

Imatge

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Bones,

na Nadine, en Tolo, en Joan, en Enric, en "Pep" i jo hem estat aquest cap de setmana mirant voltors per La Trapa. Tot i que el temps per la zona no ha acompanyat gens, amb molt de vent i molts núvols baixos, hem vist mes voltors dels que esperava. A destacar ahir que al mateix temps vàrem veure 9 lleonats i 2 negres, mes tard 5 negres al mateix temps, avui n'hen vist menys, tot i que hem vist les dues espècies, però al final del dia hem pogut disfrutar de 4 voltors aturats (dos negres i dos lleonats) que hem pogut observar a plaer una bona estona. Segurament han quedat a dormir per allà perque quan ens hem anat encara hi eren i el sol ja s'havia posat feia estona.

Dos dies molt agradables i en bona companyia....be, en Pep ha estat un poc pesat i mes que mirar voltors només pensava en menjar :-P

salut

Manolo
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Lo siento Juanjo pero esos 8 leonados tenían pinta de querer visitaros (iban exactos en la dirección). Mañana subiré de nuevo al comellar y hablaré con ellos, te lo prometo.

De nuevo el viento y la niebla han estado muy muy presentes en Galatzo-s'Esclop, pero Manolo Cabalga, Toni Soler y el que suscribe (bueno a ratos ha estado también Biel Bernat) hemos tenido suerte y hemos podido observar al menos esos 8 leonados (que comenta Juanjo) y hasta 6 negros diferentes (al mismo momento).
Por cierto Juanjo, es posible que ese ejemplar de manchas blancas en las cobertoras mayores lo tengamos observado también posado en las cercanías del Puig des senyor a las 8:30 de la mañana.

Hemos visto un ejemplar de negro que parecía tener una pata rota (parecía que llevaba una rama en las patas pero tras las fotos de Manolo cabalga) hemos visto que es una pata rota (y el ejemplar parecía que no estaba anillado)

Dos leonados hicieron vueltas y agarres de garra. Ojala que eso sea una premonición de la cría en los leonados en Mallorca.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Hola de nou,

comentar que dissabte vàrem veure també el voltor de las marques blancas per La Trapa, va donar una volta i va partir i que avui els dos lleonats que estaven posats al penyal se feien moltes "corantonyes" un a l'altre ;)

salut

Manolo
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Entrada Autor: joem »

Ese voltor negre con la pierna colgando paso ayer sabado sobre las 16.05 por Alfabia (primero lo habian visto en el Coll de Lofra) en dirección sur hacia el Teix/Galera, junto con otros dos, al principio parecia que llevaba una rama, pero luego pudimos ver que era la pierna rota o colgando.
Saludos
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Avatar de l’usuari
Xisco
Member
Entrades: 16
Membre des de: dv. gen. 30, 2009 8:07 am

Entrada Autor: Xisco »

Hola.

Avui diumenge, en Xavi Aramburu i jo hem pujat al Puig Major. Per altra banda, en Jordi Muntaner s'ha situat més avall, entre el Puig de les Vinyes i el Puig Major, per cobrir millor la vessant sud.

Vos pas les dades del cim (Xavi i Xisco)...

Hem fet 16 observacions, amb un total de 13 voltors negres, 9 voltors lleonats i 4 que no hem pogut identificar per la distància o poc temps d'observació. El número màxim de voltors negres junts ha estat de 3 i el de lleonats de 5. El dematí ha estat fluixet, animant-se la cosa l'horabaixa.

La majoria d'observacions han estat cap al sud, amb molt poca activitat cap al nord. La majoria a gran distància, pel que no hem pogut fer fotografies ni observar marques o característiques individuals.

La tònica general del dia ha estat el vent, vent i més vent (S,SW)... fins el punt de que no hem pogut treure el telescopi més de mitja hora i hi ha hagut moments que hem hagut d'observar des de l'interior del cotxe per no sortir volant (quasi literalment). Hem intentat cercar recer però no n'hi havia gaire i la vista ens quedava massa restringida, així que hem optat per no treure el telescopi, exposar-nos al vent i usar els prismàtics amb braços de cer. Per cert, vos he dit que feia vent? :-P

La temperatura ha variat entre 10ºC i 13ºC però hem tengut sol tot lo dia. Al nord hi havia niguls alts llunyans sobre la mar i al sud de Rateta, l'Ofre... un mar de niguls als nostres peus.

Hem variat la nostra posició d'observació, en funció de la força del vent, entre l'heliport, a l'est del cim, i l'estació meteorològica, a l'oest. Al final hem passat més temps devora l'estació meteo, que ens donava una bona visió de les dues vessants (N i S) cap a l'oest, al mateix temps que del Penyal del Migdia.

Ha estat un dia entretingut, però quin vent i quin fred! :-)

Esperam que les dades siguin d'utilitat.

Altres observacions, de memòria... xoriguer, esparver, una milana, corb, coaroja, xàtxero blanc, un falcó (creim), cabot de roca... i un munt de caderneres al cim! Amb aquell vent, ja podeu imaginar com anaven les espècies petites. :-P

Salut!
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Entrada Autor: joem »

Parlant de nuvols orogenics, mirau els nuvols que s'anaven formant sobre el Puig Major i que podiem veure en els curts moments en els que la boira obria i veiem com tota la vall de Sóller estaba plena de sol.

Imatge

Imatge

Voltors no hem vist pero només aquests nuvols, el pinsà mè i trobar una ala gaire bé sencera d'un DC3 que es va estavellar a la serra a l'any 59 ha valgut la pena la fretada.

Aqui vos deixo la foto de l'ala del DC-3 (especialment dedicada a Steve)

Imatge
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Avatar de l’usuari
Steve
Member
Entrades: 267
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:30 pm
Ubicació: Baleares
Contacta:

Entrada Autor: Steve »

Ostras Pep, que bueno. No tenia ni idea de que hubiera un avión allí arriba.
He encontrado algo de info:
http://aviation-safety.net/database/rec ... 19590502-0

Pues buen finde de recuento. Los resultados cuando salgan sin duda serán interesantes.

Saludos!
"No es bonito...solo parece bonito"

Mallorca Bird Ringing Blog:
http://birdringing-mallorca.blogspot.com/
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

He fet un canvi i Tomeu Bosch ha anat al Clot d'Aubarca amb na Viviana i jo he pujat al Puig Major, però vist que la vessant sud no es podia cobrir ni des de dintre del cotxo, he deixat a n'en Xisco Lladó i a Xavi Aramburu i he baixat a baix, per evitar el vent i poder cobrir la vessant sud del Puig Major. M'he situat entre el puig Major i el Puig de ses Vinyes, dominant Turitxant i tota la paret sud del Puig Major.

Relativament poca activitat. En total 15 registres, dels que 8 han estat de negres i 7 de lleonats. Quasi totes les observacions han estat d'exemplars junts.

He pogut passar info a n'en Joan Mayol, que estava amb na Begoña al Pla de Cuber i viceversa.

Amés, un milà, un xoriguer i poca cosa més. El vent m'ha fastidiat bastant, però la feina s'h fet. La majoria del negres han estat identificats individualment.

Hem comentat amb en Joan Mayol que tant de milà per la serra podria estar relacionat amb el tancament del carnatge de Son Reus. Que vos sembla?

Per cert, ahir vaig veure amb el telescopi, a sobre del Puig Roig, un voltor negre que volava alt i enfora de la meva posició. Me va semblar que duia les potes caigudes i vaig comentar als meus acompanyants que, de vegadues, estiren les potes per desplaçar el punt de gravetat i descendre més fàcilment. Però aquest voltor anava en vol directe i ara crec que podia ser el de la pota rompuda. Me sembla que algú més (Carlota) el va veure ahir.

Una vegada acabat el cens, ara haurem de recollir tot el material i intentar treure resultats. Contactarem amb tots voltros per recollir carpetes i emissores.

Gràcies a tots per l'esforç d'aquests dos dies,

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
xaviermas
Member
Entrades: 81
Membre des de: dl. feb. 25, 2008 12:54 pm

Entrada Autor: xaviermas »

Bones,
a diferència dels que estaven baix.. vos he dir qure jo he estat els dos dies al capcurucull de Tossals Verds.. i ha estat molt bé.

Les vistes inmillorables i els niguls de fred (orogràfics que deis) genials, nosaltres els teniem a damunt. Meteorologia.. idò hem hagut d'aguantar el vent els dos dies però no ens hem queixat gens.

Just ahir horabaixa que varem partir un amica més prest.. pq la boira ens havia envait i no hi veim res.

Tb varem trobar el dissabte un grup d'uns dotzena al terra, o damunt una cresta... des del Coll des Coloms cap a la Trona... (que ve a ser la cresta que davalla de la serra del teixos cap a la font des Prat)... al principi ens pensavem que devien fer un tiberi.. pq tb hi verem un corb.. però amb el tele no varem trobar res que es semblas a un cabrit o animal escorxat.. i per tant no podem assegurar que fos un tiberi

Res que molt bé i interessant... ara bé pert una pròxima vegada... recomanam organitzar dos grups al Tossals verds... pq la panoràmica és molt ample i uns poden estar mirant cap un part i els altres cap a l'altre.

Tb volia dir que ahir no varem poder tenir telescopi.. i molts de voltors vists ahir les varem haver de deixar sense especificar quin dels dos eren.

Bé organitzadors... a finals de setmana miararé de passar-vos les dades.

salut
X
Avatar de l’usuari
Cristina
Member
Entrades: 150
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 1:41 pm
Ubicació: Port de Sóller
Contacta:

Entrada Autor: Cristina »

Ep, molt bé.
Molt xulo i interessant el reportatge pels que no poguerem assistir, snif.

Cristina.
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Pues sí, Cristina.

Recuentos, censos, SAC, Atlas de invernantes y/o reproductoras, son muy gratificantes además de arrojar una información muy valiosa.
Esperamos que el año que viene seamos 200 o sea que se lo pongamos más dificil a los organizadores.

La verdad es que ver como los buitres te miran durante sus vuelos pensando "que piel más tierna tiene ese de ahí que mira con los prismáticos" es una experiencia que uno no se cansa de vivir.

Son majestuosos, impresionantes e incluso llegaría a decir que delicados con ese vuelo pausado y meticuloso, escuadriñando cada centimetro del suelo para buscar una buena pitanza.

Estuvimos a punto de poner a Biel como cebo pero al final (cuando lloraba) nos daba un poco de pena.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Cristina
Member
Entrades: 150
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 1:41 pm
Ubicació: Port de Sóller
Contacta:

Entrada Autor: Cristina »

jejeje,
Biel, defensa't.
Avatar de l’usuari
Jaume GDS
Member
Entrades: 89
Membre des de: dl. nov. 09, 2009 7:00 pm

Entrada Autor: Jaume GDS »

Hola a tots/es els forers.

Cap observació des de sa Dragonera.
Els voltors lleonats durant aquest 2010 ens han visitat des del començament de la primavera, fins a la primera meitat de l'estiu. Tindrà que veure amb les tèrmiques? (els experts podríeu opinar).

El dissabte, des de dalt de na Pòpia (252 m), un temps molt emboirat amb clarianes puntuals. El vent (sud d'uns 15 km h), i la temperatura (max 17 graus), se podien suportar perfectament. Tot i que, a es Lladó -me comentà en Manix-, durant tot el dia va estar tot banyat d'humitat.
El diumenge vaig tenir que partir de l'illa al migdia (llebeig augmentant a fort).

Així de guapa es veia la Trapa des de na Pòpia i aquests son els niguls/boira que comentau els que estàveu per aquella zona.
Imatge

Niguls lenticulars, marques dels avions en els seus vols, sembla que va ser un dia particular meteorològicament parlant.
Imatge

Gràcies als organitzadors i voluntaris!
Jaume
Avatar de l’usuari
Gabriel
Member
Entrades: 347
Membre des de: dv. juny 05, 2009 4:50 pm
Ubicació: Calvià Poble
Contacta:

Entrada Autor: Gabriel »

Cristina, en José i jo ja varem tenir una batalla "mortal", (con la hojita del carritx...), però això de plorar i tirar als voltors no es vera eee!!! que no tengo constancia de esos hechos!!!! :P

Ha sigut un fin de semana meravellós desde el Comellar de s'Esclop, amb molt bona companyia, en Toni Soler, en Manolo Cabalga (diumenge) i en José Luís Martínez.

Més tard posaré fotos!

S. Biel
GRUP D'ORNITOLOGIA DE CALVIÀ

www.goc-calvia.blogspot.com
Avatar de l’usuari
Jordi Amengual
Member
Entrades: 151
Membre des de: dt. gen. 15, 2008 11:47 pm

Entrada Autor: Jordi Amengual »

Uei Juanjo, peazo reportaje! en tu linea
Pero lo mejor fue la cervecita de después!

Saludos a tots es buitreros d'aquest cap de setmana, bona feina

Jordi
Avatar de l’usuari
gracar
Member
Entrades: 28
Membre des de: dg. gen. 13, 2008 9:08 pm

Entrada Autor: gracar »

Wep , nosotros en el Puig Gross solo el domingo, bastante niebla y un fuerte viento del sur , bastante frio ,sobre las 12 h. se despejo vimos un total de 4 negros , una pena
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Ahir dissabte 27 nov. 2010 vaig pujar amb un grupet de gent fins a la finca de Miner, a sota del puig des Ca, al nord-est del Tomir, una zona de muntanya molt guapa. Tinguerem un dia fantàstic fins les 14.30 que es va tapar.

Moltíssima activitat de voltors. A les 12.00 un grup de 18 lleonats (Gyps fulvus) i 2 negres (Aegypius monachus) remontant a sobre del puig del Pla de sa Vaca per dirigir-se capa el nord-oest, y un altre lleonat més al sud-est. Total 19 lleonats. Amés, varies colles de negres vistes a plaer i lleonats cada dos per tres.

També tinc un registre de 27 lleonats amb 2 negres a sobre del coll d'Ariant el 15 de setembre d'enguany

Malhauradament, no es va veure cap grup com aquest el dia del cens de voltors.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola Jordi.

A Artà no es va veure cap voltor, ni d'una espècie ni de l'altra... però quants de voltors es veren al cens...?

Ja han passat "un parell" de dies... i no sabem cap dada.

;-((

Pere
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Pere i resta de forers,

Estic acaban de ficar totes les dades en un excel. Me queda molt poc i ha resulta molt laborios. Cada dada ha de dur un comentari afegit amb l'informació de l'observació. Quant estigui tot ficat s'haurà de fer una valoració que espero fer aquesta propera setmana, però soc una mica pesimista ja que per culpa del temps que varem tenir (boira a la meitat sud i molt de vent) l'impressió és que no tots els exemplars es movien i que els grups que més grans que es varen veure eren de menys de 10 lleonats.

Amb els negres, haurem de fer moltes de fitxes individuals, ja que molts d'observadors no les varen omplir, i analitzar les dades amb la gent de la VCF.

No vos preocupeu que tots estareu ben informats dels resultats, siguin els que siguin.

Fins prest,

Jordi
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Aquest passat diumenge 12 de desembre de 2010 varen convocar a tots els participants en el cens de voltors a una reunió a les instal•lacions de Natura Parc per fer una presentació dels resultats dels cens de voltor lleonat (Gyps fulvus). Varen venir unes setanta-cinc persones, si be algunes eren amics de participants. Però, en general, una molt bona representació, una mica més de la meitat, dels quasi cent participants d'aquest cens. Na Carlota Viada i jo varem fer un exposició, explicat que el cens se va fer en 32 punts, dels quals 30 a la serra de Tramuntana, 1 a Artà i 1 a Randa, aquest només un dia i pràcticament sense cobertura per boira. La majoria dels punts es varen cobrir els dos dies de cens (13 i 14 de novembre). Varem explicar breument les condicions meteorològiques de cada dia i, el nombre de participants i, a continuació, com hem analitzat les dades, cercant les coincidències de màxims d'exemplars en les diferents zones. Després varem fer un dinar que molt bo.

El resultat millor s'ha obtingut el dissabte 13 de novembre, amb un xifra d'entre 46 i 59 voltors, que es pot resumir amb la mitja de 53 exemplars.

Així podem assegurar que tenim, com a mínim, 53 voltors lleonats, si bé, i aquesta és una opinió personal, jo crec que es una xifra a la baixa i que, segurament, la població ha de ser una mica més gran. Però ja tenim una quantitat, que era el que volíem.

Ara estem preparant un document per enviar a tots els participants.

Aprofito per donar les gràcies a tots els que ens vareu ajudar en aquest cens, que crec ha estat el que ha tingut una major participació de tots els que s'han fet. També vull donar les gràcies al GOB, a Natura Parc i a la VCF per la participació del seus voluntaris.

Ara a esperar a veure quant es produirà la primera reproducció d'aquesta nova espècie, cosa que podria ocórrer en aquesta pròxima temporada reproductora.

Salut,

Jordi
Respon