xoriguer rescatat a la mar

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Jaume GDS
Member
Entrades: 89
Membre des de: dl. nov. 09, 2009 7:00 pm

xoriguer rescatat a la mar

Entrada Autor: Jaume GDS »

El passat 23 de juliol, ja quasi de nit, varem rescatar de les aigües del moll des Lladó (sa Dragonera) aquest xoriguer.
Gràcies a les magnífiques indicacions, via telefònica, de na Jéssica (de guàrdia al Cofib), poguérem practicar els “primers auxilis” a l’au: eixugar plomatge (la seva temperatura corporal es de 40 graus) etc. i aplicació de suero fisiològic per evitar deshidratació.
Va respondre molt bé al “tractament”. Una vegada eixut i recuperada la seva temperatura corporal, aviat ja va mostrar força amb les seves urpes, però finalment la història no va acabar bé. Al matí següent, quan ja ho teníem a punt d’entregar al Cofib, durant el trajecte en barca fins a Sant Elm, se va morir de pura inanició. Tot i així, la relació amb l’animal durant aquelles hores, guanyant la seva confiança etc. no la canvio per res.

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Ja sabeu que durant aquests mesos d’estiu, al parc rebem la visita de uns 30-40 exemplars de xoriguer joves que, la majoria d’ells, acaben morint debilitats intentant una i altra vegada caçar qualque sargantana. En quatre anys que duc a sa Dragonera només en una ocasió (fa uns dies) he vist com un xoric aconseguia caçar una sargantana, també molt jove.

Ja se que hi han molts d’exemplars a Mallorca etc, però, per si tornam a rescatar viu qualque exemplar més, ja tenim preparada carn crua capolada per si encara som a temps de salvar a un au tan maca com son els xorics. Sap greu però, poca cosa més podem fer.

Salut.
Jaume
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 455
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

L'esforç, per dur que sigui, sempre val la pena.
Gràcies a les indicacions del magnífic personal del COFIB se salven quasi a diari la vida de moltes d'aquestes belles criatures.
Salut!
Cati
Avatar de l’usuari
Cristina
Member
Entrades: 150
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 1:41 pm
Ubicació: Port de Sóller
Contacta:

Entrada Autor: Cristina »

Encara que la cosa no acabàs bé segur que el pobre animal va veure un trosset de cel quan el vareu treure de l'aigua.
Ànims i a seguir.

Cristina.
Avatar de l’usuari
Manolo
Member
Entrades: 140
Membre des de: dc. gen. 23, 2008 7:52 pm

Entrada Autor: Manolo »

Hola Jaume,

molt xula la història, gràcies per compartir-la tot i el final trist.

Pel que dius entenc que enguany tornau a tenir una presència alta de xoriguers a sa Dragonera, no? Com comentes fa anys que s'observa el fet aquest de l'arribada de molts xoriguers però curiosament encara ningú ha trobat important saber perquè passa això, a pesar de la mort posterior de molts dels xoriguers que van a parar allà.
En aquest sentit me sona que com a possible explicació algú va dir que no se on havia llegit (perdonau la meva mala memòria) un estudi segons el qual els xoriguers tenen la capacitat de "veure" el rastre de l'orina dels rosegadors i que això debia ser la causa de que tants xoriguers acabin a sa Dragonera per aquestes dates ja que l'illa estaba plena de rates i ja des de Mallorca devien veure l'illa com un lloc amb molt menjar. De fet això ho he anat sentint alguna vegada tot i que només era una teoria. Però si aquest fenomen de l'arribada de xoriguers se torna a donar enguany, que no hi ha rates després de la desratització, el tema del pixum de rata pareix que no seria la causa d'aquesta petita invasió anual.

salut!

Manolo
Avatar de l’usuari
Juan J. Bazán
Member
Entrades: 1128
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 7:45 pm
Ubicació: Son Rapinya (Palma)

Entrada Autor: Juan J. Bazán »

Manolo, le buscas tres pies al gato con el pixum de rata y demás; la solución está en la cuarta foto, una imágen vale más que mil palabras, ahí está el pobre animalico con la pata bien tiesa después de haber leido las noticias de El Pais. No hace falta pasar de los titulares para morirse del disgusto.

Fantástico el rescate, que penilla que acabara mal.
Un abrazo.
Juanjo.
Juan J. Bazán l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. ago. 11, 2011 7:49 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola Jaume.
Gracias por hacer y mostrarnos con tú crónica como se hace, tener buen corazón, al final eso es lo que importa, porque te hace pensar que la próxima vez lo volveré a hacer y a ver si consigo salvarlo (de echo, ya tenéis hasta carne preparada)....ole ole y muchos ole.
Manolo, es verdad que la memoria te falla mucho . . . o quizás no tanto, hay "picaruelo".
Sobre la mortalidad de cernícalos en Dragonera, no sé si el año pasado o el anterior, 2 compañeras nuestras de este forum (Cristina Fiol y Lupe Suárez), presentaron una beca para el estudio de condición física mediante el análisis de hematocritos (si no voy mal encaminado en este aspecto con la ayuda. . . .como siempre. . .del COFIB), entre diferentes poblaciones de Mallorca y Dragonera, precisamente durante esta época. La beca fue desestimada.
Como dice, por cierto muy habilmente Manolo, ahora ya no hay ratas (bueno eso creo) y esa teoría de "la visión fluorescente de pipi de las ratas" a quedado un poco en entredicho (aunque no sé cuanto dura la flurescencia de este pipi).
Estaría chulo poder ponerlo en marcha de nuevo, aunque es bastante posible que el asunto sea más un tema natural, o sea, jóvenes inexpertos y con poca condición física en un hábitat suboptimo para la especie.
JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Jaume GD Sancho
Member
Entrades: 49
Membre des de: dj. ago. 11, 2011 10:13 pm

Entrada Autor: Jaume GD Sancho »

Moltes gràcies pels vostres ànims, que en realitat no manquen; aquesta illa te carrega d’energia a tope. No són suficients les 24 hores del dia per abastar tot el que t’ensenya amb tota la seva generositat (fons marí, aus, flora...). Ara mateix hi ha una lluna reflexada sobre la mar, que és increïble. Fa unes hores, mentre dinava, un àguila calçada i un falcó peregrí feien voltes intentant caçar qualque tudó dels que tenim a diari. Xorics, falcons marins, dofins mulars i qualque observació més que, avui, han fet en Biel Bernat, Guillem Rius, Arnau Sargatal i en Xavi i na Marina Aramburu. Molt agradable sorpresa la seva visita.

Si Manolo, va ser un científic de la universitat de València que me va explicar aquesta hipòtesi de la vista infrarroja dels xoriguers envers el pixum de les rates, però sembla que la cosa te més a veure amb els adults que, defensant el seu territori a l’illa gran (Mallorca), expulsen als més joves. Tot i que ja aniria bé poder estudiar-ho amb més detall.

Juanjo, ¡eres la leche! Mira que evité poner la contra portada (hablaba de la crisis mundial etc.) pero tú siempre sacando punta al asunto (he reido mucho, gracias).

El Cofib, com sempre, un 10.

Salut!
Jaume
Respon