Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries...

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Tord blau
Member
Entrades: 34
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Re: Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries...

Entrada Autor: Tord blau »

FOTOTEXT REAL/MITE

Nuda neda bella radiant🌈
com musa jove d color amorosa!😉🎭🧚‍♀️
M'assetja!🏊🧜‍♀️
EsRellotge!⌚👀
L'atreia es reflex d'ella mateixa o es des Sol? S'olor, es gust o sa caloreta?
Enfonyà sa boca entre sa meua pell i es metall lluent des rellotge.
I m'hi ponyia, i jo em xapava de riure! 😳🤭

(Exemple d'interacció netejant nedant com a deport, esbarjo)


Moooolt bella! Lluint vuit cintes decorant-hi es cos. Com de fileres, clenxes o trinxes, de pèls mòbils petitons i transparents, amb sa forma d'una pinta fina per pentinar-se. Són bandes fetes de cilis que l'empenyen àgil per la mar, i destaquen mooolt quan neden en es racons foscs, perquè són bioluminescents! 😲 S'encenen seguint uns ritmes capritxosos! I es llumets se desplacen per ses seues fileres com uns trens, van com radiant onades hipnòtiques, astoradores, i de coloraines iridescents! 🌈 😍

Nedava tornejant-se, ràpida i activa. Anava fent espirals i serpentejant per ses voreres, on es fems vell havia arribat flotant, amb qualque grumer ou fregit, altres grumers més típics i moltes nous de mar.
Em voltà per sullà fins jo acabar de nedar i recollir fems i plàstics surant. Tot a recer, acumulat per ses ones que arribaven, pets entrants de ses voreres i des calonets.

Aquí fotos de sa Nuda Beroe, desenfocades i borroses. Però on ja s'aprecia una mica com s'enfonya i puny pes rellotge.😊🤭 I a dues fotos mostra enceses ses cintes de colors, com fileres de pèls que fan onades o trens de llumets encesos de coloraines iridescents! 🌈 😍
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
.
Aquesta Nuda seria una Beroe, un animal des phylum des ctenòfors, de sa classe Nuda, ordre Beroida, i de qualcuna espècie des gènere Beroe. Dit tot seguit, de més a menys troncal a s'arbre de sa vida, seria una Ctenophora Nuda Beroida Beroe sp...  Pets amics, una Nuda o una Beroe, salada i guapa! ;)

Es phylum des ctenòfors, com ella, poden semblar grumers, però són diferents. Excepte qualque ctenòfor molt rar potser, normalment no ens poden picar tot i que ens freguin. O són més complexos, per exemple tenen boca i anus, com un cuc o un llimac, i en canvi es grumers només tenen boca. I per mi es ctenòfors tenen un sistema nerviós ben especial, i un comportament i motricitat que sembla més variat, qualcuns quan festegen fan com balls...


Imatge
Foto: M'agrada això d'aquesta descripció de sa Beroe!
I uep! És de s'any 1756 !!!
Degué ser una de ses primeres publicades impreses a lo gros?
Umm... Interessant!
Fent broma... En es segle XVIII es naturalistes a Jamaica ja nedaven amb careta i 'patos'? No femsukinaven dins boies, o sí? Ja hi havia tant bater de plàstics? ;-)
És a sa pàgina 384 des llibre  "The civil and natural history of Jamaica : in three parts. In three dissertations. The whole illustrated with fifty copper-plates : in which the most curious productions are represented of the natural..."
Autors: Browne, Patrick, 1720?-1790 i Ehret, Georg Dionysius, 1708-1770.
Publicat a Londres pets autors cap es 1756.
Venut per T. Osborne i J. Shipton a Gray's-Inn, 1756.
Holding Institution: Missouri Botanical Garden, Peter H. Raven Library.
Sponsor: Missouri Botanical Garden
Copyright: Public domain. The BHL considers that this work is no longer under copyright protection.
DOI  https://doi.org/10.5962/bhl.title.10826
Segons: https://www.biodiversitylibrary.org/ite ... #page/398/


Aquests dies de final d'estiu arribaven molts altres ctenòfors, sobretot unes nous de mar grosses, de ses típiques amb filaments llargs, uns tentacles. Tots coincideixen ara on hi ha plàstics vells, residus flotant, detritus i fems orgànic.
Ses nous de mar amb tentacles van caçant plàncton, que poden ser ous i larves de crustacis, crancs, gambes, des futurs peixos i altres animals que de grans seran grossos i que ets humans pescam. Però no hem de destorbar ses nous de mar amb tentacles que pesquen es futurs peixos que pescarem, perquè ses Nuda Beroe ja se n'encarreguen. Ses nudes cacen ses nous de mar de tentacles mossegant-lés i ferint-lés a poc a poc. Se'n deuen omplir bé sa panxa!
Qualcunes nous de mar grossotes i de tentacles provenen de la mar més profunda, i segons com, per errors humans, podrien ser invasives a mars propers, com una plaga. Si ses nous de tentacles mengen massa plàncton de larves de peixets i crustacis, poden alterar s'equilibri des medi i de sa pesca. A vegades durant anys! Tal com ja va passar a llocs com es Mar Negre i Caspi, per errors humans. Aleshores per corregi'ns vam dur i alliberar nudes Beroe. I va funcionar! Elles van anar menjant ses nous de mar grosses i de tentacles. I així ses Nudes Beroe corregiren sa plaga, es va reequilibrar es medi i sa pesca retornà.

Potser per casualitat que ses llegendes antigues de mitologia sobre sa nimfa Beroe coincideixen amb sa natura? En qualque punt sembla que es relacionen ficció i natura amb sa Nuda Beroe... Com ella fereix ses nous de mar de ses profunditats, uns éssers grossos, invasors i destructius. O que pot servir per a salvar allò estimat i comú...

Mai se sap amb ses llegendes! 🎭 Per mi uns contaven, diferent de com altres deien que, qui sap si pentura que... ;) Unes llegendes diuen que na Beroe fou una musa 💖 i nimfa aquàtica, 🧚‍♀️🧜‍♀️ i de ses més belles, de confiança, nobles i engrescants! 😘 🥰 Es diu que fins i tot dóna nom a sa ciutat fenícia de Beirut!
I diuen que na Beroe era n'Amymone, una filla de n'Europa i en Danaus, o sigui una nimfa Danaide o danesa. O des rius i des Danubi? O pentura una Danuna de tribus marineres a s'illa Dana, que faria com una muntanya enmig de la mar, també dita Pitusu per un rei babilònic (Neriglissar) o Pithyussa pes grecs o romans?
Quin embolic! Tots són dubtes i incerteses amb ses llegendes de s'aigua!
Deien que Na Beroe (Amymone) fou obligada per n'Aigyptos, un governant d'Aràbia i rei d'Egipte Antic, a casar amb so fill! Unes males peces, que venien de dinasties mig deïficades. Aquest futur marit resultà ser un príncep que nomia -oh, casualitat!?- com un éssser grossot i ben destructiu de ses profunditats! 🌋😲 N'Encèlad! (Enkelados) Un gegant bigalot, que encara avui dia quan alena fa tremolar es fons de Sicília i es seus volcans!
Na Beroe (Amymone) per salvar allò comú o apreciat se casà obligada, però en secret va fer el li digué son pare seu, en Danaus... A sa primera nit de casament, degué afalagar es nou marit, dient-li coses com "Oh, mon bigalot, que n'ets de gros!", i en estar confiat i desprevingut, na Beroe se n'aprofità i el va ferir!
L'eliminà com a marit, però vaja, no va acabar d'anar com preveien... Altres s'hi tornaren, i la van castigar a fer feines per s'aigua durant una eternitat!

Aquest mite dóna nom a s'animal Beroe? Qui ho sap! I com varien ses llegendes de de boca en boca!? Bona part com es joc des missatges i telèfons encadenats, de '-Aquí em van dir...' però '-Aquí dessà jo he dit...' I així van ses llegendes orals encadenant-se amb variacions, i se transmeten ses rondalles de generació en generació!
En conten coses p. ex. a  https://www.theoi.com/Heroine/Amymone.html  on traduït, vendria a dir: "Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 2. 16: "Ses quatre filles de Danaus i Europa, anomenades Automate, Amymone, Agaue i Skaia, van ser assignades en matrimoni a es fills d'Aigyptos i d'Argyphia, en Bousiris, Enkelados, Lykos i Daiphron. Ses Danaides van matar cadascuna a es seu marit sa nit des casament.""

Avui dia, pentura diríem que una Nuda Beroe té s'aspecte dets éssers populars fantàstics, bondadosos i entranyables des dibuixos de Barbapapà? O des juganers de sa peli Flubber !?
😉🤔


.
S'observació i sa interacció amb sa Beroe em coincidí cuidant es medi com a deport, esbarjo. Mentrestant anava netejant fems de la mar trescant, grimpant i nedant estotjant o penjant es fems a sacs boia.
Aquí unes de ses fotos 'porques' ;) de qualque muntet de femsukí properes a aquests dies.
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
.

Sobre aquest deport de femsukinar,
pentura es podria dir amb
😉 humor 🤡 un piu irreverent 🃏 🤸‍♀️
que...
Es darrers aconteixements ⚜  👑
🤔 suggereixen que surt a compte 👍
🚮🪣🚶‍♀️👸
CAÇAR PLÀSTICS,
NO ELEFANTS.
🐘 🔫  🤴

.
Entretenir-se i jugar pes medi 🙆‍♂️ és estimulant! 🙂

Amb sos enclaustraments de sa pandèmia pot servir
pes confi'na'fent i desconfi'na'fent ! 🙂

Per cada grapat d'hores que se surt a distreure's,

👭👬👨‍👩‍👦👩‍👧‍👧🚶🚶‍♀️🚶‍♂️👨‍🦯👨‍🦼🏃‍♀️👨‍🦽🕺🛴🚴🤸‍♂️🤹‍♂️🪁📸🏞🧗‍♀️⛺🤿🏄‍♂️🛶⛵

si es juga uns minuts a cuidar 💖 o netejar es medi, 🧹

després tot es veu millor!
🏞🦠🐙🐠🌻🐌🐞🦋🐸🦎🐢🕊🦭🐬🥰🖼🌃🌦🌊🌍

.

NOTA:
Hi ha modificacions, noves entrades a ses respostes anteriors d'aquest tema.
Són esbossos com aquest, renovant-se a poc a poc amb rectificacions, ampliació d'info, fotos... 🖼 
I tira-tira, com més va sa cosa, va a pitjor ;) Més solen aparèixer nous dubtes i nous errors... Sa 'fe d'errata' seria inabarcable!
Vaig xino-xano, justet rectificant, corregint, sortint a nedar i ampliar infos, amb qualque toc de 'fe de rateta' de biblioteca... ;) 🤸‍♀️😜🤡
Per veure ses ANTERIORS RESPOSTES MODIFICADES AMB NOVES ENTRADES des tema, anar a:
https://www.gobmallorca.com/forum/viewt ... f=2&t=4769 
o a aquesta plana, anar a un des cantons a la dreta, cercar un 1️⃣ i clicar-hí,
o amunt, a es títol principal des tema.
.
Respon