Fems trobats jugant nedant amb sacs boia. Primavera 2023

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 84
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Fems trobats jugant nedant amb sacs boia. Primavera 2023

Entrada Autor: Tord blau »

Mostra parcial del recollit practicant 😉 'deports de basura' i cura 💚 de ses voreres marines 🐙 xopes i agrestes de Capdepera sa primavera astronòmica de 2023.

Imatge
Cala Agulla, s'Agulló


Ses fotos des munts de fems són a baixa resolució, mostren pocs des films de plàstic transparents, vidres, hams, fils i restes petitones entremesclades.
Ets arxius informàtics de ses fotos tenen noms, dates i hores que no corresponen exactament amb sa captura de sa foto, sinó amb ses seves darreres edicions.


Imatge
Cala Agulla, s'Entrador, devers sa zona abalisada de bany.


Uns minuts abans de ses fotos, aquests fems estaven descontrolats, surant o submergits a poca fondària (~< 3 m) i per devers sa vorera. Sovint entremig de platges d'arena, aprop de costa de roca, per davall dets acantilats i sa zona d'esquitxos salats.


Imatge
Cala Moltó, platja de Ses Covasses

Són des municipi de Capdepera i arran sa vorera la mar de sa zona dita "estatal/d'aigües exteriors" de sa Reserva Marina de Llevant i es Parc Natural de Llevant. Per uns recorreguts nedant i grimpant devers ses cales i es topònims indicats.


Imatge
Aproximadament des Caló de s'Escull d'en Patilla, Sa Regata Blava i cap a Cala Agulla.
Imatge
(detall)

Poc o gens del mostrat aquí es cercà o recollí on ja es neteja sovint per part des serveis de neteja professionals habituals. No es cercà a s'arena de ses platges urbanes o es vials des litoral.
On es cercà és a una part des terreny litoral que em sembla com terra o vorera de ningú...


Imatge
Cala Agulla, s'Agulló. Sa sandàlia no era fems!  😊 Hi és com a referència de mida, peu 43/44 UE.


Sa zona on es netejà, que malnom com "terra o vorera de ningú", sovint és una zona de difícil accés, per a bon calçat, exposada a lesions. De grimpar, o de nedar amb sandàlia resistent, o aleta, però no tan grossa com d'snorkel o busseig, sinó una aleta molt petitona, com de natació, però resistent.


Imatge
Platja de Son Moll i es Caló de Marbella


Aquesta mal dita vorera de ningú, tan específica gairebé no la visita altra gent netejant. És arraconada, d'aigua molt superficial i d'accés complicat. Habitualment no la neteja altra gent treballant a peu, ni grimpant, ni nedant, bussejant... No la netegen repetit cada temporada, cada gran ploguda o ventada, ni cada setmana... O quan hi han arribat residus d'embarcacions embarrancades triturades, o abocaments grossos, sa gent que hi netejava treballant tampoc hi sol acabar de fer net del tot. Hi quedaven centenars de quilograms, o tones...



Imatge
Nedant de Cala Lliteres, Caló de s'Escull d'en Patilla, Sa Regata Blava i cap a Cala Agulla.
Imatge
Imatge
(dos detalls)


Algun any altra gent fa neteja grossa d'aquests raconets complicats en una diada de voluntariat organitzat. Però al llarg de ses setmanes, mesos i anys, hi veig o hi trob indici un poc més freqüent sa recollida, agrupació o control de fems per lliure, sobretot des fems més petitons i freqüents, no tan resistents i grossos.
Excepcionalment s'hi veu algú treballant aquí, perquè s'hi fa més aprop trescant fent equilibris i mig grimpant entre roques arran s'aigua, i que es banya es genolls, o es cos si rep un esquitx. Però normalment van un poc més terra amunt, caminant, i ja sí, més sovint, sobretot explorant i cercant acumulacions de fems.



Imatge
Na Ferradura.
Imatge
(detall)


Aprop de ses voreres s'hi veu més a altra gent treballant que neteja moooolt de fems, però per un poc més amunt, un poc més lluny de s'aigua, per caminois o llocs més amplis i segurs per a poder anar a peu pla, amb més seguretat laboral.
I fan molt de bé treballant així! Perquè així s'evita que tot aquell fems arribi a aquestes voreres tan inaccessibles!

És similar a es fems que és per s'aigua més lluny i oberta o fonda. Allà algun pic s'hi veu netejar a algú per lliure o grups organitzats. Alguns en busseig amb aire comprimit, alguns apneistes amb ploms i aletes llargues, o es qui van practicant snorkeling, caiac, surf a rem... I en s'estiu ses barques de neteja ja surten i treuen moooolt de fems. I tots ells fan molt de bé, sinó després el que treuen de la mar obert acabaria acumulat en aquests racons superficials complicats de netejar.


Imatge
Cala Agulla, s'Entrador


Es fems de ses fotos s'ha recollit aprofitant trucs, com un bon sistema de desplaçament, observació, agrupació, transport, com ara ses bosses o sacs boia.
I sa freqüència de s'activitat és important. Convé modular-la, atendre a ses oportunitats de ses dinàmiques de la mar i des residus. I a es descans i sa recuperació... Per exemple cercant es lloc més senzill de netejar. A quan s'acumula es fems amb ones de vent de varis dies a una vessant. I anant abans a cercar es fems que s'espenya abans. O quan ha fet mar de fons i es fems resistent, gros, antic i incrustat s'allibera durant unes hores...


Imatge
Sa Regata Blava


I bastant d'aquest fems és de per racons que fan molts entrants i sortints en pocs metres, amb estretors, poca fondària, amagatalls o enfonyalls. Són esculls, tenasses i encletxes poc adequades per a desplaçar-se amb aletes llargues de busseig, apnea, snorkel, o enreda massa es pas i controlar embarcacions.
Moure's i netejar entre roques i voreres molt poc fondes requereix una agilitat i dedicació diferent que sa navegació o es busseig, tant per a sa recerca com per sa captura.


Imatge
Cala Moltó, Ses Covasses


Aquests fems surant o submergits són poc visibles des de fora de sa superfície, i es veuen millor nedant.


Imatge
Font de sa Cala (capfico nedant, excepció de sa mostra, per ser fora de sa Reserva Marina de Llevant)


Aquestes zones de neteja i "de ningú" són arrecerades, poc visibles des de sa costa caminant. De lloc discret i nom a pics desconegut, sense un topònim comú o popular, que costa de delimitar i de referenciar. O semblen llocs menys valorats, descuidats, però part des paisatges apreciats.
🤔Potser es fems hi queden perquè ens semblen invisibles?😉


Imatge
Platja de Son Moll, fems de devers 0'5-1m de fondària.


És fems de per davall de camins de racons discrets o enmig d'enlloc, amb menys control social formal. On apareixen comportaments d'alliberament i catarsi, que poden semblar més exposats o de risc. Però també és on sorgeixen de forma discreta, anònima o impune alguns comportaments de descontrol i 'fora corda' més temeraris, imprudents, abusius, inclús d'excessos, clandestins, amb deixadesa o intenció incívica, gamberrades...


Imatge
Devers Na Ferradura, nedant cap a Son Moll


Bastants des fems probablement es llancen o cauen de dalt de ses roques i acantilats just sullà, des des punts arrecerats i discrets des vials. O es fems descuidats i descontrolats són empesos per ses escorrenties cauen per ses baixants i ses pluvials, o hi volen amb ses ventades.
I altres fems que suren i s'hi acumulen provenen de la mar oberta. Ens arriben de més lluny, amb ses ones, ses corrents i es vents marins.


Imatge
Caló de Marbella.
Imatge
(detall)


Es fems que estan aferrats per sa vorera i en remull en ets entrants agrests i alts hi queden més, no van tant cap a mar enllà perquè queden arrecerats des vents sortints des de terra.

Es fems queden acumulats a ses rompents a suquí, on sol ser mar poc fondo, més calent i il·luminat. I es van erosionant, desgastant i es trituren més amb sos xocs i vaivens fins a quedar ben esmicolats. I també es van poblant de plaques de microvida incrustada que els omple d'olors mengívoles.
Tornen com pols de residus amb olors atractives per a sa vida marina, plena de productes tòxics o d'efectes incerts. I amb patògens resistents, adaptats a aquesta brutor nova i diferent que afecta a sa vida de s'hàbitat marí.
I tota aquesta contaminació com de pols també va aire amunt, a dins dets esquitxos i dets aerosols marins, sa pluja i tot el món. I es seus additius o bacteris poden ser persistents a s'aigua i ses cadenes tròfiques, també ens torna a través de sa pesca que menjam o es nostro entorn.
Ja feim bé de caçar aquests fems! 😊


Imatge
Des Caló de s'Escull d'en Patilla a Cala Agulla.
Imatge
(detall)


Imatge
Zona abalisada de bany, Son Moll.


Imatge
S'Entrador


Imatge
Cala Gat


Imatge
Na Ferradura cap a Son Moll



Valoració subjectiva des fems observat i de jugar femsukinant sa vorera nedant i grimpant
Comparant altres primaveres sembla un volum mitjà-baix de fems. Pentura perquè no hi han hagut noves embarcacions embarrancades esmicolant-se. Ni tampoc grans torrentades, ni contenidors o papereres llençades a la mar, fent vandalisme, fems descontrolats de festes de "botellons", gamberrades...
Ha anat apujant es volum de visitants, però per mi que es nota s'efecte positiu de serveis de sensibilització, educatius, de control o de seguretat...
I any a any per mi que ha millorat sa neteja de platges o vials aprop des litoral, torrents, carrers, la mar... Ha variat més, amb gent per lliure, voluntariat, professionals o becats de Serveis Socials, Medi Ambient, Residus...
Ses darreres setmanes ja es veu prou brutor descontrolada d'incivisme, des grups més esvalotats des viatges juvenils de fi d'estudis o de sa vorera més massificada...
I sa temperatura de la mar és major! I es nota mooolt!
🤔Per mi que es colors groguencs i verdosos/blauosos de microalgues o plaques de bacteris per s'arena estan apareixent més prest. O potser floreixen a un altre ritme o tandes de pluja, escorrentia de detrits... Però no sé si és un biaix meu, si és perquè m'hi he fixat més.
🐟Prous peixos estan vivint més mar avall. Potser seria per sa temperatura de s'aigua que és més elevada o pes renou...? 🚤Sa vida marina de final d'hivern i inici de sa primavera baixava prest en avançar sa primavera. Com si s'avancés es pas cap a s'estiu ben ràpid!
I també s'observen més espècies oportunistes de mar càlids🏖 pasturant es brots de posidònia, com fan ses salpes. I continua astorant veure com sa població des crancs aranya forans es va escampant-se a gust i calentons a més raconets...👽

Imatge
De Na Ferradura a Son Moll

Imatge
Cala Gat



Imatge
Cala Agulla, s'Entrador. Aquesta bandera devia fer anys que s'anava enterrant i desenterrant, perquè era de s'anterior empresa de socorrisme. Però, així i tot, es conservà com nova!


♻️🎁🏊‍♂️🤹‍♂️💚
Anteriors històries a...
💌Olives de mar/fruits, llavors i curiositats de sa posidòniaviewtopic.php?t=4900
💌Temperatura marina, fauna i capficos jugant cuidant voreresviewtopic.php?t=4871
💌Bitxos marins i esbarjo cuidant es litoral nedant i grimpantviewtopic.php?t=4872
💌Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries...viewtopic.php?t=4769


💚😃

Bons desitjos pes
capficos i jocs movent-se
cuidant ses voreres!

Imatge
Cala Agulla, s'Entrador, aprop o dins sa zona abalisada de bany.



Nota: Ses dades informàtiques dets arxius de ses imatges corresponen a sa seva darrera edició o còpia. Potser no coincideixen exactament amb sa imatge original (data i hora de captura, nom d'arxiu...)
Respon