Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 67
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant

Entrada Autor: Tord blau »

Imatges per inspirar jocs cuidant es litoral. O per a faules, ensenyar/aprendre, sensibilitzar d'éssers afectats, i aixi tenir-né més cura.

Són imatges al·legòriques, de metàfora, ficció:

Imatge


Imatge
Es fems i residus de plàstics i productes amb retardants de flama, i infinitat des seus additius contaminants 'per sempre' s'acumularen durant moltes dècades a qualcuns sediments de rius i voreres o depuradores d'Estats Units. I en aquest període moltes granges han emprat com a adob aquests sediments contaminats!
Aquesta pràctica ha acabat afectant contaminant es camps i es seu entorn, ets estanys i pous, s'aigua per a beure, es cultius i es seus productes, ets animals i ses persones i ses cadenes tròfiques 'per sempre'.
"...) més de 100 milions de persones estan contaminades amb PFAS, i l'Agència de Protecció del Medi Ambient va revelar recentment 120.000 llocs a tot el país que poden exposar la gent als productes químics.https://www.theguardian.com/australia-n ... -wisconsin

Un exemple actual:
"...) l'empresa tèxtil va enganyar els reguladors sobre l'ús de PFAS tòxics (..."
https://www.theguardian.com/environment ... toxic-pfas


.
Imatge
A ses voreres marines amb molts banyistes, navegants i d'abocaments d'aigües residuals mixtes, s'acumulen contaminants que afecten a sa vida aquàtica i humana.
Per exemple residus d'escorrentia urbans i de trànsit, orgànics, i d'orina i cafeïna, tabac, medicaments... O externament, ses cendres o olis de cremes solars i de motors, o d'emprar sabons a ses dutxes a ses platges.
També es perceben es seus efectes a sa vida que hi creix, o en es colors, olors o sabors de s'aigua, i fins i tot en es substrats com ses roques de sa vorera, o en fer un clot jugant a fer castells a s'arena.
I pot ser molt irritant i ràpid. A vegades es perceb i es pateix a sa boca i ulls, o en es plecs íntims de sa pell. I s'acaba nedant esquivant ses plomes dets emissaris submarins mogudes amb ses corrents. Per exemple, ja en ets anys 80s, aprendre windsurf a sa Platja de Palma podia ser un patiment, amb sos ulls i es plecs íntims moooolt irritats pets efectes de sa contaminació d'aquestes plomes d'aigües residuals 🤢.
Imatge
Quantitats immenses de nanoplàstics i des seus additius, alguns a vegades moooolt perjudicials, contaminen s'ambient quotidianament des de fa dècades...
I es nanoplàstics procedents des desgast des pneumàtics de milions de vehicles a vegades porten uns additius amb uns determinats mooolt perjudicials. Ses seves restes microscòpiques decanten enterra, i cap a pluvials, o volen flotant enlaire i lluny com sa pols.
Inclús podira ser IMPORTANT arreu, ja que es diu que alguns contaminants 'per sempre' contaminen prou s'aigua de sa pluja a tot es planeta! :o
"El agua de lluvia ya no es potable en ningún lugar del planeta debido a los agentes químicos tóxicos permanentes (..."
https://www.microsiervos.com/archivo/ec ... xicos.html
Ets aerosols marins i s'evaporació de s'aigua és part des cicle, retornant aquesta contaminació a s'atmósfera. Ho diu més aquesta notícia:
https://www.europapress.es/ciencia/habi ... 64645.html
Es link de sa publicació:
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.2c02765"...) el desgast dels pneumàtics produeix gairebé 2.000 vegades més contaminació per partícules que la que s'extreu dels tubs d'escapament (...
https://www.theguardian.com/environment ... tests-show

Més infos de detalls, a una altra publicació aquí:
https://www.theguardian.com/environment ... ocean-life 
Parla de 6 milions de tonelades anuals d'aquesta pols descontrolada de pneumàtics, que tendria aditius desconeguts públicament, sota secrets comercials, i d'efectes incerts. I amb mooolts estudis, per mi diuen que al final descobriren que un determinat additiu de certs pneumàtics, que és un conservant amb dioxines, provocà mortaldat ràpida i massiva a una població de peixos a on arribà en certa quantitat, per unes pluges.
Inclou links on es pot anar encadenant links a lectures d'estudis més detallats. O també a estudis globals, com per exemple:
https://www.mdpi.com/1660-4601/14/10/1265/htm
Kole PJ, Löhr AJ, Van Belleghem FGAJ, Ragas AMJ. Wear and Tear of Tyres: A Stealthy Source of Microplastics in the Environment. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2017; 14(10):1265.


Mirant es mapes de sa contaminació per sa pols a s'aire, i de diferents tamanys, em sembla que a s'hemisferi nord n'anam un poc més perjudicats.
.
Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatges generades amb una IA, que s'han modificat per a veure aqui.
OpenAI emprada:

Dayma, B., et al. (2021) DALL·E Mini 2021
https://github.com/borisdayma/dalle-mini


I si voleu facilitat i emprar ordres en català:
dalle.cat
Però ull, que per a treballar sa IA internament ho tradueix automàticament des català a anglès, i tanta traducció automàtica pot tornar més complicat encertar...
Aquestes IAs empren un fons d'imatges identificades en anglès per a generar-né de noves, guiades amb sos motius o frases que li podeu escriure en anglès o català.
Potser en es futur aquestes IAs 'gratis' tendran més recursos o menys estereotips i biaixos variats. O podrien cercar entre imatges identificades inicialment en català, sense traduccions.
A vegades trobar frases que funcionen bé per a una IA, té es seu què! 😉 Sembla gairebé una mica com encertar un conjur o encanteri! Uuuuh, hi, hi... 🤖 🎃🎭
Culejar-hí, cercar quins motius una IA 'entén' i troba, i com crear imatges, i destriar-hó... És com un nou deport! 😋
🤖 Quina nova eina aquesta IA! Ben curiosa!

🐳♻️🏊‍♀️🤹‍♂️
Es pot llegir de temes similars en es fòrum, p. ex. a:
Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries...
viewtopic.php?t=4769

Fems marins recollits jugant grimpant i nedant. Estiu/primavera d'hivern, 2022
viewtopic.php?t=4870
🐳♻️🏊‍♀️🤹‍♂️


Salut i bons capficos! 🙂


Aquestes imatges eren en a una plana en es tema sobre
"Cuidar litoral i neteja jugant grimpant i nedant amb sacs boia. Info, trucs, art i expressions, històries..."
a es comentari o missatge:
viewtopic.php?p=18504#p18504
I ses imatges s'han apartat aquí perquè a sa plana dita s'havien acumulat massa bytes d'imatges enllaçades.
Respon