Aigua

11/01/12 Diverses zones humides podrien estar en perill si es modifica el Pla Hidrològic.

11/01/12 Diverses zones humides podrien estar en perill si es modifica el Pla Hidrològic.
El GOB demana al Conseller Company que no cedeixi a la pressió de certs promotors immobiliaris amb interessos a aquests espais

______________________________________________________________________

dimecres 11 de gener de 2012

Diverses zones humides podrien estar en perill si es modifica el Pla Hidrològic.
El GOB demana al Conseller Company que no cedeixi a la pressió de certs promotors immobiliaris amb interessos a aquests espais

______________________________________________________________________

El GOB alerta que algunes zones humides de Mallorca podrien urbanitzar-se si es modifica el l’actual redacció del Pla Hidrològic de les Illes Balears (PHIB). El PHIB va cartografiar una a una les diferents zones humides de les illes Balears, però ara es troba paralitzat per ordre del Conseller Gabriel Company. El GOB tem que aquesta paralització acabi suposant un retall d’algunes d’aquestes zones degut a la pressió de diversos promotors immobiliaris, interessats en edificar dins aquests espais.

El PHIB havia passat els darrers anys per un llarg període d’elaboració (s’inicià el 2004), participació, al·legació (prop de 800), esmena i tramitació. El 14 d’octubre de 2011, quan sols mancava l’aprovació definitiva per part del Ministeri de Medi Ambient Rural i Marí, el Conseller Company, aprofitant que el PSOE es va adormir a Madrid, va sol·licitar la suspensió de la tramitació. Segons el Conseller, s’aturava per passar un nou tràmit d’informació i audiència pública. Es tracta d’una decisió inèdita per mor que el PHIB ja havia superat aquesta fase feia més d’un any.

Ara el PHIB torna estar a exposició pública fins al 31 de gener de 2012 per que s’hi puguin presentar més al·legacions, un tràmit superat fa 1 any. El GOB ha sabut que diversos ajuntaments, com els de Pollença i Santanyí presentaran esmenes relacionades amb les zones humides que podrien suposar retalls significatius i donar lloc a desenvolupaments urbanístics impensables amb la cartografia actual.

Algunes zones humides que es podrien escapçar:

  • Maristany (Alcúdia)
  • L’Ullal (Pollença)
  • Sa Platja de Porto Petro (Santanyí)
  • Ses Fontanelles (Palma)
  • Sa Porrassa (Calvià)

L’aigua i les zones humides han de ser gestionats amb criteris científics i tècnics.

Els darrers anys, els tècnics de la Conselleria de Medi ambient han cartografiat amb detall els diferents aiguamolls de les Illes, delimitant el tipus d’hàbitat, l’origen, l’extensió, les potencialitats, els canvis soferts i multitud de dades relatives a cada un d’ells. El GOB creu que aquests espais s’han de delimitar i gestionar amb criteris tècnics, científics, de seguretat jurídica i humana, mai per interessos immobiliaris o d’altre consideració.  

Tot i que diverses lleis protegeixen les zones humides, com la Llei d’aigües de 1985, el govern ha obert una veda urbanística on sembla que casi tot val. Ara fins i tot també perillen zones sensibles, escasses i d’alt valor ecològic. El GOB demana al Conseller que no substitueixi els criteris tècnics i científics per altres consideracions. L’aigua, les zones humides i la seva gestió són massa importants per ser modificats pels promotors immobiliaris.

No es poden perdre més zones humides

Les zones humides són ecosistemes rics i fràgils. Segons la Convenció de Ramsar, prop del 50% de les zones humides la UE s’han perdut o transformat total o parcialment especialment a les zones costaneres mediterrànies. A Mallorca molts d’aquests espais han estat destrossats les darreres dècades, algunes fins i tot han desaparegut sota urbanitzacions, són espais agraris o han estat reblides amb enderrocs.

El GOB lamenta que el conseller Company utilitzàs, com a excusa per aturar el PHIB, als pagesos. Com a mostra cal recordar que fins i tot ASAJA va votar favorablement el PHIB quan es va votar al Consell Balear de l’Aigua.

Informació interessant sobre zones humides.

Resum metodològic
http://www.caib.es/sacmicrofront/contenido.do?mkey=M0808011112185729323&lang=CA&cont=38400

Cartografia actual zones humides
http://www.caib.es/sacmicrofront/contenido.do?mkey=M0808011112185729323&lang=CA&cont=38400

Tags: l'ullal (pollença), Pla hidrològic, sa platja de porto petro (santanyi), sa porrassa (calvia), ses fontanelles (palma), zones humides

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents