Territori i urbanisme

El GOB considera el projecte Port Mayurca un atemptat territorial.

Representants de l'empresa a les Illes varen voler presentar el projecte al GOB cercant el suport i implicació en el projecte.

El projecte ens sembla un despropòsit per a Palma i per a la illa, on sembla que hi ha inversors que encara la consideren un territori a explotar per a l'oferta d'oci a costa del territori.

35 hectàrees a ocupar a Palma sense voler concretar en quins terrenys estaven especulant d'ocupar. Representants del grup promotor i inversor del nou Port Mayurca volgueren presentar el projecte al GOB. Davant la negativa de donar cap tipus de suport al projecte intentaren plantejar la possible col·laboració a través d'un assessorament pels temes relatius a la «sostenibilitat» del projecte.

La resposta del GOB va ser rotunda: ni suport, ni col·laboració, ans al contrari, una oposició rotunda a aquest tipus de megaprojectes que encara es plantejen, ara amb l'excusa de la diversificació de l'oferta turística, la desestacionalització i el foment de l'oci familiar.

Associació Hotelera de Palma i FEHM donen suport al projecte, també els sindicats UGT i CCOO i les valoracions polítiques – excepte la regidoria d'Urbanisme i model de Ciutat capitanejada per Antoni Noguera – han estat de que «els sembla bé»… «Arenere ha destacado que desde Intu, la compañía responsable de la puesta en marcha del centro han hecho «todo» lo que les han dicho, manteniendo reuniones con la presidenta del Govern, Francina Armengol; el alcalde de Palma, José Hila; el vicepresidente y conseller de Turismo, Biel Barceló; y a todos les ha parecido «bien» la propuesta.» UH 27/07/2016

Ni desestacionalització, ni diversificació turístiques; racionalització, contenció i decreixement turístic.

Davant aquest creixement desbocat dels últims anys, i davant la irresponsable actuació política davant aquesta situació, no es pot concebre un projecte més que vagi amb aquesta mateixa línia que incrementi la hipertròfia turística i la degradació del territori. Cal parlar de diversificació però no del producte turístic sinó d'alternatives econòmiques i descartar la desestacionalització que es reclamava als anys 80. Ara, amb unes illes saturades, sense recursos hídrics, amb les dessaladores funcionant i consumint energia provinent del carbó, amb unes depuradors incapaces d'abastar les necessitats de sanejament d'aigua, amb un parc de vehicles de lloguer desbocat, una incapactitat per controlar l'oferta d'allotjament turístic, etc. cal posar límits i racionalitzar la realitat turística d'una illa abocada al col·lapse i uns inversors que continuen pretenent explotar-la a canvi de prometre llocs de feina, mentre destrueixen llocs de manera directa al petit comerç o comerç tradicional de la ciutat.

Principals impactes que podria generar

 

  • Urbanisme a la carta per canviar els usos del sòl prevists en els terrenys a ocupar
  • 35 hectàrees de sòl artificialitzat
  • Necessitat de construcció de nous accessos
  • Afectació als aqüífers
  • Destrucció de llocs de feina al petit comerç i comerç tradicional
  • Elevat consum energètic

Antecedents: Puerto Mediterraneo (València), Puerto Venecia (Saragossa), Porto Cabral (Galicia)

Els companys ecologistes de Acció Ecologista Agró, ja varen lluitar contra un projecte de la mateixa promotora l’empresa Intu-Eurofund que pretenia un Puerto Mediterraneo i denunciaven que el modus operandi d'aquesta empresa és «construir, posar en funcionament, vendre, repartir dividends i anar a una altra part a fer el mateix. O siga, especular.»

Altres projectes dels mateixos inversors han fet aigües o generen greus prejudicis.


Més informació a:

Puerto Mediterráneo: un altre engany vestit de seda

http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article4837

Puerto Mediterráneo destruirà més ocupació que crearà

http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article4834

El macrocentro comercial de Porto Cabral se le atraganta a Caballero

http://www.abc.es/local-galicia/20130528/abcp-macrocentro-comercial-porto-cabral-20130528.html

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents