Aquest dissabte, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, entitats ciutadanes convoquen una concentració a la Plaça d’Espanya de Palma per expressar les seves demandes a les institucions.
Les entitats reclamaran també que es revisi la nova tarificació del preu dels bitllets de tren per considerar-la insolidària i excessivament complexa, l’augment de freqüències, l’extensió de la línea i l’ampliació de la cobertura horària del servei.
Les organitzacions consideren que Mallorca necessita avançar cap a un model de transport públic socialment just i que alleugi els impactes que l’abús de l’automòbil genera a l’illa.
Demà dissabte, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, Greenpeace, en col·laboració amb l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Mallorca i l’Associació d’usuaris de tren, han convocat una concentració a la Plaça d’Espanya de Palma a les 11 del matí per exigir un transport públic eficient, descarbonitzat i assequible per a tothom.
En un context d’emergència climàtica com l’actual i en què les ciutats representen de l’ordre el 80% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle és urgent reinventar com ens movem. No en va, el sector del transport és el que més contribueix a les emissions a Espanya i molt especialment a les Balears, on un 57% de les emissions de CO2 es deu a aquest sector.
“Com a societat hem considerat la mobilitat com un aspecte individual i vinculat a la llibertat i l’estatus social, i tot gràcies a la indústria de l’automòbil i del petroli, la construcció i el turisme. Però preguntem-nos: On és la llibertat quan depenem d’un cotxe contaminant per accedir als nostres treballs i als serveis que ens queden lluny? On és la llibertat quan els nostres fills i filles no poden jugar al carrer o anar caminant a l’escola perquè és perillós? O quan creixen respirant aire tòxic per la contaminació del trànsit?” Ha declarat Mar Muñoz de Greenpeace.
Durant la concentració que portaran a terme, les entitats exigiran una correcta planificació i una ampliació de les línies ferroviàries a tota l’illa, així com una millora en les freqüències de pas. També demanaran que es revisi el sistema tarifari recentment implantat en el TIB per considerar-ho insolidari i confús, la qual cosa podria acabar generant l’efecte contrari al què es buscava inicialment: una major pèrdua d’usuaris de transport públic.
“Per viatjar als nostres pobles i centres de treball necessitem més transport públic, tren i autobusos, i que resultin més assequibles que el cotxe. La mobilitat és un servei públic, no un negoci, i ha de servir de forma raonable, sostenible i equitativa per a tota la societat”, ha declarat Guillem Ramis de l’Associació d’usuaris del tren.
Una mobilitat neta i assequible per a tothom
Les zones rurals són imprescindibles en la lluita per frenar el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Per a la seva reactivació és imprescindible, segons les entitats convocants, dotar les zones rurals i poblacions mitjanes amb serveis públics de qualitat, amb autobusos interurbans freqüents i coordinats amb una bona xarxa de tren. Tot i que 2021 serà l’any Europeu del Tren, actualment són molt pocs els pobles de l’illa que tenen accés als seus serveis.
Al començament d’any va tenir lloc a Mallorca un polèmic canvi en les tarifes del TIB que ha suposat una pujada de preus en determinats trajectes i, sobretot, una major confusió sobre el preu final de cada viatge que desincentiva el seu ús entre les persones que viatgen ocasionalment. Des de l’Associació d’usuaris de l’tren s’ha demandat a el Govern que revisi els criteris d’aquest sistema perquè resulti realment atractiu i assequible enfront de l’ús de l’automòbil.
Per aconseguir l’objectiu de canviar la mobilitat de tota l’illa apostant pel transport públic, les entitats convocants exigiran una sèrie de demandes a la Generalitat entre les quals figuren:
- Un sistema tarifari més transparent i intuïtiu, que premiï l’ús habitual sense penalitzar en excés als usuaris més ocasionals.
- Una millora del servei i les freqüències que permeti reduir els temps de viatge perquè siguin competitius enfront de l’automòbil.
- Una adequada coordinació entre els modes de transport, especialment entre autobús i tren, per assegurar la intermodalitat i els enllaços, així com facilitar l’ús combinat de la bicicleta i el transport públic.
- Una planificació d’infraestructures que abordi l’ampliació de línies ferroviàries, en contraposició a les nombroses autopistes que s’han estès per tota l’illa.
Les entitats convocants consideren que la recuperació post-Covid és una oportunitat per canviar la forma en què ens movem. En un context on es pretén aplicar el principi de “qui contamina, paga” no té sentit que els mitjans de transport menys contaminants siguin també els més cars i inaccessibles, per la qual cosa cal abordar aquests aspectes per evolucionar cap a un sistema de transport més just social i ambientalment.