Ornitologia

GOB, Endesa i Medi Ambient treballen per la conservació de la milana a Mallorca

La coordinació público-privada està donant molt bons resultats per a la recuperació d’aquesta espècie catalogada en perill d’extinció.

Un any més, la coordinació i col·laboració entre l’administració ambiental, una empresa privada i una entitat conservacionista ha donat resultats ben positius envers la conservació d’una espècie amenaçada.

En el marc del pla de recuperació de la milana (Milvus milvus) dirigit per la Conselleria de Medi Ambient, el GOB amb el suport d’Endesa ha duit a terme a Mallorca el marcatge i seguiment d’una part del exemplars, amb l’objectiu de proporcionar informació científica a la Conselleria per tal que pugui abordar de la forma més fonamentada possible les accions de recuperació i conservació que requereix aquesta espècie.

Així, al llarg de 2021 s’han marcat amb diferents materials de seguiment un total de 24 milanes a Mallorca, de les quals 17 eren polls que s’equiparen al niu i altres 7 varen ser equipades al COFIB després de recuperar-se de problemes diversos.

A 20 dels exemplars se’ls varen col·locar emissors de seguiment GPS, per tal de monitoritzar la seva activitat de forma detallada. Gràcies a aquests dispositius s’ha pogut detectar la mort de 7 dels exemplars equipats enguany, recuperant-se els cadàvers per part dels Agents de Medi Ambient i determinant els tècnics del COFIB la causa de la mort quan ha estat possible. Aquesta és una informació fonamental per poder intervenir sobre els diferents factors de mortalitat que afecten la supervivència d’aquesta espècie, que està catalogada en perill d’extinció a nivell estatal. Igualment es va localitzar un exemplar caigut a un safareig i a punt de morir, que afortunadament es va poder recuperar i alliberar.

A més de la localització de baixes, la monitorització d’exemplars està aportant un volum impressionant d’informació sobre l’ús del territori que realitza aquesta espècie a Mallorca. Així, des de 2015 les milanes monitoritzades pel GOB han remés més de 150.000 ubicacions GPS, indicant així quines són les àrees de Mallorca més importants per a la seva supervivència. Entre elles destaca la Marina de Llucmajor, un espai agroforestal d’altíssima biodiversitat i per al qual fa anys que reclamam la protecció legal sota la figura de Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

Igualment el passat 8 de gener el GOB va realitzar a Mallorca del cens hivernal a dormidors, en coordinació amb el cens europeu que es du a terme en el marc del projecte LIFE Eurokite. Una part molt important de la població d’aquesta espècie es concentra a l’hivern a diversos punts per passar les nits, facilitant així el seu cens. Enguany s’han detectat 17 dormidors, totalitzant 459 exemplars. La localització i cens d’aquests dormidors és una informació molt rellevant per a la conservació de l’espècie. A la localitat més nombrosa es varen recomptar 96 individus. El GOB ha traslladat aquesta informació a la Conselleria per tal que pugui dur a terme les accions d’informació, prevenció i correcció necessàries per garantir les condicions ambientals adequades en aquests enclaus tan importants.

Afortunadament estam assistint a una recuperació molt favorable d’aquesta espècie amenaçada, que a finals del segle XX va arribar al llindar de l’extinció tant a Mallorca com a Menorca. L’esforç coordinat d’administracions, empreses i entitats ha fet possible aquesta exitosa història. Tot i així, davant la gran vulnerabilitat de la milana davant diferents impactes i amenaces, com l’electrocució, l’enverinament o el dispar, resulta imprescindible mantenir la guàrdia i vetllar d’aprop per poder reaccionar ràpidament si es detectassin circumstàncies que poguessin invertir la tendència actual.

Tags: Mallorca, Milana,, ornitologia, perill d'extinció

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents