General

El GOB a l’Escola d’Acció Social Crítica i Transformadora de Coordinació Baladre a Palma: posant la vida al centre.

Aquest diumenge ha acabat la 5a Escola d’Estiu d’Acció Social Crítica i Transformadora de Coordinación Baladre.

L’Elèctrica i l’espai públic de Plaça Quadrado han acollit aquest cap de setmana la 5a Escola d’Estiu d’Acció Social Crítica i Transformadora de Coordinación Baladre https://coordinacionbaladre.org/, una coordinació de col·lectius, iniciatives i persones que actuen des de l’acció social desde fa més de 30 anys per a denunciar la desigualtat, l’empobriment i l’exclusió en qualsevol de les seves formes. 

Amb alguns dels col·lectius que en són part hem treballat el tema de la crítica turística -varen fer unes jornades titulades “No es turismo, es colonialismo” a les que ens hi varen convidar i un company de canàries va venir també al curs d’Economia i Ecologia Política del Turisme (2ona edició) organitzat pel GOB amb Albasud i la Hidra Cooperativa.
També, Manolo S.Bayona va venir per explicar la seva proposta de Renta Basica de las Iguales al Curs de Transició Ecosocial que va sorgir després del llançament del Manifest de propostes per a la transició ecosocial La Vida al Centre.

Per tant, és gent amb la que tenim una bona afinitat, que ens agrada molt la feina que fan també en temes d’acció social crítica i d’intervenció social per a la lluita col·lectiva contra la pobresa i l’exclusió social. Treballen temes de desmilitarització, fronteres, migracions, sobirania alimentària, habitatge, salut mental etc amb una línia d’intervenció social molt potent.

Des del GOB, com entitat que forma part de la Iniciativa La Vida al Centre https://www.lavidaalcentre.org/, que ha inspirat la convocatòria d’aquest any de l’escola d’estiu, ens hem implicat en l’organització, logística i acollida de companyes de col·lectius provinents de Irún, Vigo, València, Logroño i Canàries i hem participat dels tallers de reflexió i construcció col·lectiva que s’han centrat en 3 eixos: qüestions socials i polítiques vinculades a la turistificació dels espais de convivència, de les economies i les vides en espais com les illes Canàries o casa nostra, amb el taller “No vius del turisme, el turisme viu de tu”; les polítiques i eines de control social i repressió de l’estat contra les dissidències, la diversitat i els malestars esdevinguts lluites socials col·lectives, amb el taller “Control social o la vida?“; i l’estigmatització, exclusió i gestió de l’augment de les malalites mentals en una societat malalta per un sistema econòmic suicida i obscenament pervers, amb el taller “El malestar és responsabilitat de totes; les cures també”.

Des del GOB consideram essencial establir aquests ponts amb entitats i col·lectius per ampliar mirades des de diferents perspectives de l’acció social crítica i transformadora per seguir enriquint les propostes i generar alternatives de canvi. 

En aquesta mateixa línia, aquesta setmana, participarem també de l’Escola d’estiu d’Alba Sud: perspectives crítiques en turisme que s’organitza del 4 al 7 de juliol a Barcelona. Una escola d’estiu gratuïta dirigida a estudiants, persones de l’àmbit de la docència i investigació i entitats sobre turisme des de perspectives crítiques. Un espai de trobada i discussió sobre les dinàmiques turístiques actuals en les que el GOB aportarà la perspectiva ambiental/territorial/social d’aquesta anàlisi crítica, enriquida també pels intercanvis d’aquest cap de setmana passat.

Continuam teixint aliances i espais de feina per seguir aportant, des de l’ecologisme social i polític, propostes i alternatives per a la transició ecosocial. 

 

 

Tags: albasud, anàlisi crítica turísme, Coordinació Baladre, ecologisme social, escola d'estiu, transició ecosocial, turisme

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents