Ornitologia

A prop de 24.000 aus aquàtiques al cens hivernal a les Illes Balears

Com cada any, a mitjans de gener se va realitzar el cens d’aus aquàtiques i limícoles a les Illes Balears, un cens que s’emmarca dins el «International Waterbird Census» que coordina Wetlands International (www.wetlands.org)

El cens ens ha donat una xifra de 23.913 aus de 72 espècies diferents que estan passant l’hivern a les zones humides de les Illes. Aquest nombre romp una tendència positiva que se venia donant els darrers anys, si bé el total és similar, baixant a Mallorca, però augmentant a la resta d’illes.
Les localitats amb baixades més grans han estat les zones del nord de Mallorca com s’Albufera, s’Albufereta i Maristany, així com s’Albufera d’Es Grau a Menorca, aquesta darrera amb disminucions del 80% en només 4 anys.
El cens se fa sobre anàtides, agrons i limícoles, així com altres espècies que viuen a les zones humides, com soterins, alguns rapinyaires i algunes espècies de gavines.
Per illes, a Mallorca s’han visitat 36 zones, 15 a Menorca i 16 a les Pitiüses. La zona amb major nombre d’exemplars ha estat el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, amb 8.868 exemplars i 57 espècies, que representen quasi el 80% de les espècies vistes a tot balears. A Mallorca destaquen també el Parc Natural de Es Trenc-Salobrar de Campos amb 2,145 exemplars i la Reserva Natural de s’Albufereta, a Pollença, amb 1.722. A Menorca han estat especialment importants les zones de Lluriac i Es Prat amb 686 i el Parc Natural de s’Albufera d’es Grau, amb 465 aus censades i a Pitiüses les Salines d’es Codolar d’Eivissa, amb 1.019 exemplars i l’Estany Pudent de Formentera amb 228.
Les espècies amb major nombre d’exemplars censats han estat els esplugabous (Bubulcus ibis), els cullerots (Spatula clypeata), els coll verd (Anas platyrhynchos) i les cel·les roses (Anas crecca).
Interessant que segueixen augmentant els exemplars de ibis negre (Plegadis falcinellus) dels quals s’han comptabilitzat 66 enguany.
Importants igualment els 39 exemplars de de Rosseta (Marmaronetta angustrirostris) presents a Mallorca, espècie amenaçada globalment i que se va recuperant a Balears i les 12 pardes (Aythya nyroca) ànnera també en perill.

En la part contraria destacar la caiguda constant de fotges (Fulica atra), que han reduït el seu nombre a menys de la meitat des de 2020, una espècie que és una gran bioindicadora de la qualitat de l’aigua dolça.
Els recomptes s’han pogut realitzar gràcies a la partició de 160 voluntaris, amb la coordinació del GOB a Mallorca, SOM a Menorca, GEN-GOB a Pitiüses i la Conselleria de Medi Ambient i ha contat amb la col·laboració de l'Agencia de Reserva de Biosfera a Menorca.
Aquest cens se ve realitzant a molts països del mon des de fa 50 anys. Aquestes series llargues de temps ens permeten saber quina és l’evolució de la fauna a les zones humides i per tant en quin estat es troben aquestes zones a les Balears.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents