BiodiversitatSense categoria

Celebram amb l’ANSE mig segle de lluita ecologista a la regió Mediterrània

Avui el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa – GOB i l’Associació de Naturalistes del Sur-est – ANSE, amb motiu de la celebració del 50 aniversari de les dues entitats ens hem trobat per parlar de la tasca ecologista al llarg d’aquestes cinc dècades. De com van néixer les entitats, quina ha estat la trajectòria i les grans fites assolides durant el temps.

ANSE es va fundar el maig de 1973 a Múrcia, tot i que centra gran part de la seva activitat al sur-est ibèric. Així i tot, en els darrers anys ha desenvolupat treballs al nord d’Àfrica i a altres punts del Mediterrani.

El GOB va ser fundat una mica més tard, i el seu àmbit d’actuació és l’illa de Mallorca. Amb ANSE compartim els valors de millorar i conservar les condicions ambientals del nostre territori.

D’aquesta manera, la feina de protecció i conservació de la natura i el territori durant tots aquests anys, ha estat clau per avui dia poder tenir protegits espais com Dragonera, Cabrera i Sa Punta de n’Amer a Mallorca o Calblanque, Marina de Cope, Lopollo Mar Menor i Reserva Marina de Cabo de Palos al sud-est mediterrani. Però la feina no s’acaba aquí, l’escenari actual presenta grans reptes, no només ambientals, sinó també socials i polítics, de manera que la tasca continua sent més necessària que mai.

Així doncs, el naixement d’ambdues associacions, fa ja mig segle, es va produir de manera paral·lela, amb el GOB a Balears i ANSE a Múrcia, separades pel mar Mediterrani, el mateix que ara ens uneix. Aquest mar presenta una enorme quantitat de beneficis ecosistèmics i és un gran aliat per fer front la crisi climàtica. És per això que juntament amb altres organitzacions ens hem unit per anar treballant de manera coordinada una estratègia que permeti una millor protecció del nostre mar.

Tant ANSE com GOB tenim una gran quantitat de línies de treball en comú, com l’ornitologia, la custòdia del territori, la defensa i protecció de la natura i el territori, de manera que no dubtam que sorgiran moltes més oportunitats de col·laboració d’aquí endavant.

La trobada s’ha produït aquest vespre al centre Flassaders de Palma, amb una presentació prèvia de cada entitat i un col·loqui molt interessant on hem reflexionat sobre els reptes presents i de futur. Moderat per Pablo Rodríguez Ross, pont d’unió entre les dues entitats, ja que és natural de Múrcia, però fa feina a Mallorca, a la Fundació Marilles.

A aquest col·loqui hem gaudit de les intervencions de Pedro García -director i coordinador d’ANSE-, Margalida Ramis -portaveu i tècnica de l’àrea de territori del GOB- i Neus Matamalas -tècnica de l’àrea de conservació marina del GOB-.

Gràcies a les persones que ens han acompanyat en aquesta petita celebració. Anem per 50 anys més, per un Mediterrani ple de vida.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents