Entitats socials i ecologistes exigim que s’implementin les Propostes de la Assemblea Ciutadana pel Clima (ACC)

COMUNICAT DE L´ALIANÇA PER L´EMERGÈNCIA CLIMÀTICA PER A L´EQUIP DE GOVERN DEL CONSELL DE MALLORCA

Entitats socials, ecologistes – d’entre les quals el GOB – i ciutadanes particulars ens unim de forma apartidista per a transmetre la nostra demanda que s’implementin les Propostes de la Assemblea Ciutadana pel Clima (ACC) durant l’actual legislatura de govern i per a transmetre el nostre recolzament al procés de les 60 persones Assembleistes representades de la ciutadania, així com al conjunt de persones expertes, representants de sectors econòmics i grups d ´interés i de la societat civil.

Creiem que aquestes Propostes són una oportunitat que no s’ha entès si s’ha de jutjar per les respostes de molts polítics en el Ple del Consell insular de Mallorca del passat dijous 11 de Gener. Implementar les Propostes d’una AC afavoreix un clima d’estabilitat, harmonia i valentia enfront de les decisions a vegades molt difícils que hem de prendre. Les propostes incideixen en la resiliència davant la mega-crisis que afecta al planeta i en un augment de la qualitat de vida de la nostra societat.

DEMANDES:

 • Exigim que durant l’actual Legislatura s’estudiïn i s’implementin les 56 Propostes sorgides de la ACC que gaudeixen d’un 90% d’aprovació per part de l´Assemblea i que es mantingui un seguiment formal de la implementació del procés.
 • Exigim que el govern trobi la forma més eficient d’aplicar les Propostes perquè la tasca de l’administració continua sent seva. El sistema de partits és necessari i vàlid per a dur a terme la implementació i gestió de les Propostes que emergeixen de la intel·ligència col·lectiva de la nostra societat.
 • Exigim que el Govern abordi la necessitat d’implementar més i millors processos de participació directa de la ciutadania per a fer front a la megacrisis, tant en l’àmbit municipal, insular com a Balear.- Superar la falta de capacitat de resposta dels programes polítics: cap partit ni coalició té les solucions al que ja tenim damunt: una crisi climàtica, ecològica i de biodiversitat, intersectada amb una crisi energètica i geopolítica, més una greu crisi alimentària que ja és evident en el planeta sencer. Es tracta d’una crisi del sistema del qual formem part. Necessitem altura de mires i humilitat per a reconèixer que augmentant la deliberació ciutadana de les polítiques és com augmentem la nostra capacitat de resiliència, justícia i benestar col·lectius, independentment de la nostra posició social.

A continuació responent al Ple del Consell de Mallorca de Dijous 11 de Gener, explicam:

1) Les raons a favor de la Assemblea Ciutadana que no s´han entés
2) Com complementa la AC al Consell i al Parlament
3) Els advantatges per a politics I governs

 

RAONS QUE NO S’HAN ENTÈS:

L’Assemblea Ciutadana és un mecanisme apartidista i compatible amb el sistema representatiu de partits. Es tracta de l’eina ideal per a situacions complexes, de llarg abast i polaritzants com l’actual megacrisi.
Serveix per a:

 • Superar la falta de capacitat de resposta dels programes polítics: cap partit ni coalició té les solucions al que ja tenim damunt: una crisi climàtica, ecològica i de biodiversitat, intersectada amb una crisi energètica i geopolítica, més una greu crisi alimentària que ja és evident en el planeta sencer. Es tracta d’una crisi del sistema del qual formem part. Necessitem altura de mires i humilitat per a reconèixer que augmentant la deliberació ciutadana de les polítiques és com augmentem la nostra capacitat de resiliència, justícia i benestar col·lectius, independentment de la nostra posició social.
 • Superar el curtterminisme: la dinàmica del sistema de partits fa que aquests consumeixin valuós temps de govern intentant guanyar les eleccions i defensant-se en comptes d’implementar programes socialment necessaris. És inviable aconseguir les solucions a la megacrisis amb actuacions incoherents i desconnectades entre legislatures, les solucions requereixen planificació i implementació coherent a mitjà i llarg termini.
 • Superar la polarització i màrqueting polític: sense deliberació ciutadana el sistema de partits genera dinàmiques tòxiques de conflictes artificials assignant propostes polítiques segons el color polític i la crítica del qual s’utilitza com a arma mediàtica. La ciutadania representada en una AC escapa a aquesta dinàmica i traça propostes de govern que concilien necessitats i punts de vista de diferents parts afectades del col·lectiu.
 • Superar el bloqueig tècnic demostrat: durant l’esmentat Ple van abundar justificacions que només serveixen per a retardar l’acció política necessària davant la nostra responsabilitat planetària. Hem d’assumir amb honor la nostra part. La ciutadania representada en la ACC demostra una major disposició a implementar polítiques que assumeixen la nostra part de responsabilitat, sense estancar-se improductivament esperant que uns altres facin el mateix.

COM COMPLEMENTA LA ASSEMBLEA CIUTADANA PEL CLIMA AL PARLAMENT:

 • Representació fidedigna de la societat de Mallorca a escala en tota la seva diversitat: Un grup de 60 persones triades per sorteig estratificat representen els perfils de la nostra societat amb major fidelitat que el Parlament atès que es respecten les proporcions de grup d’edat, gènere, nivell d’ingressos, nivell educatiu i territori rural/ urbà. La diversitat de representants, inclou des de la patronal fins a científics del clima, des d’organitzacions com ASAJA, fins a personal expert en agricultura ecològica i regenerativa.
 • Un procés d’aprenentatge i deliberació amb avantatges sobre el parlament: Aquestes persones han participat en un procés d’aprenentatge al costat de persones expertes, entitats i representants de grups d’interès de tota mena. Aquest procés d’aprenentatge social representa un capital social extremadament valuós que pot beneficiar al conjunt de la societat.
 • Àmplia diversitat d’intel·ligències i coneixements particulars: facilita que les Propostes polítiques reuneixin les millors consideracions i reflexions possibles.

AVANTATGES PER A POLÍTICS I GOVERN:

Una AC allibera de pressió i responsabilitat a la classe política tal com s’ha demostrat en innombrables casos al llarg de dues dècades en diferents punts del globus. Una AC ajuda a:

 • Garanties de seguretat davant propostes difícils que en la dinàmica de partits pel seu afany electoral podrien ser castigats en les urnes perquè la ciutadania representada ja les ha legitimat.
 • Establir el curs polític en qüestions de mig llarg termini que no troben suport polític en la dinàmica curtterminista del sistema de partits sense deliberació ciutadana.
 • Demostrar receptivitat i servei a la ciutadania en la pràctica. Ratificar la legitimitat democràtica sorgida de les urnes.

CONCLUSIÓ:
La megacrisis està ja aquí i és indiferent al nostre color polític. Estem en un moment de transcendència com no hi ha hagut en la història de la humanitat en el qual podem perdre’l tot. Tenim l’oportunitat històrica de redissenyar i emprendre un nou rumb que faci possible una vida digna per a tots els éssers del planeta. Les organitzacions signants continuarem fent difusió de la Democràcia Deliberativa i la Cultura Regenerativa i mantindrem un estricte seguiment públic del procés.
Estem a la disposició de reunir-nos presencialment per a continuar ajudant a articular les millors polítiques per al bé comú. Tots i totes som necessàries, en la nostra diversitat. Els nostres avantpassats i la tradició però també la intel·ligència col·lectiva que siguem capaces d’orquestrar avui dia. Som a temps de triar un clima de col·laboració i enteniment. Fem el millor.

Tags: Aliança per l'emergència climàtica, Assemblea Ciutadana pel Clima, canvi climatic, consell de Mallorca, Govern de les illes Balears, transició ecosocial

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents