Transició ecosocial

El GOB dona suport a les mobilitzacions dels pagesos agroecològics de les Illes

Avui la pagesia de tota Mallorca ha organitzat una gran mobilització. La Xarxa de Pegesxs Ecològics de Balears, integrada per les associacions de productors ecològics APAEMA, APAEM i APAEEF, s’hi han sumat, i nosaltres amb ells.

L’agroecologia comparteix molts dels problemes que han motivat les mobilitzacions pageses arreu d’Europa però posen l’accent en dues qüestions fonamentals i específiques de les Illes:

  • A les Illes Balears, la pagesia s’enfronta no només a l’excés de burocràcia, les contínues sequeres i canvis sobre els cicles habituals derivats de la crisi climàtica i els sobretcosts provocats per la insularitat, la baixa rendibilitat i la precaarització de foravila, però també i de manera molt determinant, a les pressions humanes damunt del sòl rústic que estan provocant una desafecció galopant dels productors i productores que condueixen, i davant les que si no s’hi posa remei, provocaran la inexorable desaparició de la pagesia: la rururbanització i gentrificació de foravila, els usos terciaris que assetgen el camp, l’especulació sobre els terrenys i ara, els polígons fotovoltaics en terres agràries estrenyen cada vegada més l’activitat primària robant-li el sòl que li és propi i on és pot desenvolupar. La política dels usos del sòl a les Illes està pervertida pel model turístico-residencial que pretén convertir tota la illa en un gran hotel i ara també, per una falsa i errada transició energètica que ha abocat els interessos de grans inversors energètics en el foravila de les illes. Però “no menjarem turistes”, i cal, com ja hem dit des del GOB en moltes ocasions (1), considerar l’activitat primària com estratègica, des del punt de vista de model econòmic a les illes, i preservar i blindar el sòl rústic per al sector primari.  La revitalització, impuls d’un sector que ha de ser estratègic en el marc d’una economia més enllà del monocultiu turístic actual, que enforteixi el teixit social i econòmic esdevenint una alternativa real de diversificació econòmica.
  • Però les reivindicacions de la pagesia a Europa tenen un perill i aquest és la reculada en relació a la normativa ambiental. Els pagesos agroeològics i els grups ecologistes, tenen clar que aquesta és una falsa dicotomia que obliga a replantejar els models de l’agroindústria que acapara sòls, intensifica monocultius per a l’exportació i enverina els sòls i l’aigua amb l’ús intensiu de pesticides i fertilitzats. Per això, ben igual que la Xarxa de Pagesxs Ecològics de les Balears donam suport a l’Agenda 2030 i les Estratègies Farm to Fork i Biodiversitat que va marcar la Comissió Europea. No volem ni una passa enrere en la normativa ambiental, la transició ecològica ni en l’objectiu de reduir en un 50% l’aplicació de fitosanitaris, que posaria en qüestió la salut de les persones i de l’agroecosistema. Perquè el futur de la pagesia, serà agroecològic o no serà. 

Per tot això el GOB donam suport a la mobilització de pages@s ecològics que es concentraran avui dilluns, 19 de febrer a les 12.30h a la Plaça de la Reina.

Per unes illes agroecològiques. Perquè el nostre futur depèn del futur del sector primari.

 

(1) https://www.gobmallorca.com/2022/08/24/el-gob-conclou-que-cal-un-blindatge-de-l-aigua-els-sols-fertils-i-la-diversitat-i-recursos-genetics-de-manera-urgent-en-el-marc-d-una-politica-estrategica-enfocada-a-la-resiliencia/

Tags: #alimentsecobalears, #PorotraPac, #ViaCampesina, agroecologia

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents