Transició ecosocial

Justícia ecològica i drets de la naturalesa. Presentació al GOB del llibre de Teresa Vicente, impulsora de la ILP del Mar Menor (2022). Demà divendres 15 de març a les 19h al local del GOB.

Divendres 15 de març el GOB ofereix al seu local la presentació del llibre “Justicia ecológica y derechos de la naturaleza” amb la presència de la pròpia autora, Teresa Vicente, professora de Filosofia del Dret de la Universitat de Murcia i directora de la Càtedra de Drets Humans i Drets de la Naturalesa de la Universitat de Murcia, que va impulsar la iniciativa legislativa popular que va aconseguir més de mig milió de signatures per donar personalitat jurídica al mar Menor.

El llibre és un recorregut de la història del Dret fins a la l’aprovació de la Iniciativa Legislativa Popular que va donar personalitat jurídica al mar Menor al 2022. Així el mar Menor, amb un greu problema socioambiental, ecològic i humanitari (tal i com ressalta el preàmbul de la pròpia llei),  s’ha convertit en la primera llacuna d’Europa amb drets propis, això és com un subjecte davant de les administracions i la Justícia, després de que el Senat donés suport de manera majoritària a aquesta llei ILP al setembre de 2022 amb 230 vots a favor i 3 en contra, i tot i l’oposició frontal de VOX.

Així davant la insuficiència de l’actual sistema jurídic de protecció, tot i les importants figures i instruments de caràcter regulador que s’han anat aprovant al llarg dels darrers vint-i-cinc anys, s’aprova un nou marc d’ordenament jurídic. Aquest és també l’esperit de la Iniciativa Legislativa Popular de Benestar per a les Generacions Presents i Futures impulsada pel GOB a les Illes Balears “Avui per Demà” i aprovada el mes de març de 2023 pel Parlament de les Illes Balears. La primera ILP aprovada a les Illes en la història del Parlament. I és que calen noves normes per als nous reptes ecològics i socials que enfrontam, especialment en els territoris singulars com poden ser el cas del mar Menor, i el nostre propi context insular mediterrani i l’impuls i la implicació ciutadana són valors essencials.

Els drets reconeguts en la iniciativa impulsada per Teresa Vicente són:

a) Dret a existir ia evolucionar naturalment: el Mar Menor està regit per un ordre natural o llei ecològica que fa possible que existeixi com a ecosistema llacunar i com a ecosistema terrestre a la seva conca. El dret a existir significa el respecte a aquesta Llei ecològica per assegurar l’equilibri i la capacitat de regulació de l’ecosistema davant del desequilibri provocat per les pressions antròpiques procedents majoritàriament de la conca vessant.

b) Dret a la protecció: el dret a la protecció implica limitar, aturar i no autoritzar les activitats que suposin un risc o perjudici per a l’ecosistema.

c) Dret a la conservació: el dret a la conservació exigeix ​​accions de preservació d’espècies i hàbitats terrestres i marins i la gestió dels espais naturals protegits associats.

d) Dret a la restauració: el dret a la restauració requereix, una vegada produït el dany, accions de reparació a la llacuna i la seva conca vessant, que restableixin la dinàmica natural i la resiliència, així com els serveis ecosistèmics associats.

Altres qüestions regulades per la llei són la representació i la governança, el seguiment, la responsabilitat penal, civil, ambiental i administrativa i les obligacions de les administracions públiques.

De tot això, en podrem parlar demà a les 19h al local del GOB amb Teresa Vicente. Una oportunitat única per donar a conèixer una iniciativa de referència que ben segur marca un abans i un després en la protecció dels ecosistemes.

Altres publicacions destacades de Teresa Vicente:

  • Justicia ecológica y derechos de la naturaleza. Editorial Tirant. 2023
  • Edición de Justicia ecológica en la era del Antropoceno. Editorial Trotta. 2016
  • Coordinación de Los derechos de los niños, responsabilidad de todos. Publicaciones Universidad de Murcia. 2007
  • La exigibilidad de los derechos sociales. Editorial Tirant lo Blanch. 2006
  • Justicia y derecho ambiental: para un modelo de la justicia ecológica. Universidad de Murcia. 1995

 

Referències:

  1. Amantegui, Andrea ( 22 de setembre de 2022). “El Mar Menor tendrá personalidad jurídica propia: ¿Qué significa esto? . La Vanguardia

  2.  «Directora de la cátedra – Cátedra de Derechos Humanos y Derechos de la Naturaleza»www.um.es

  3. Álvarez, Clemente (26 d’octubre de 2021). «“Tenemos un problema radical, las empresas tienen derechos y la naturaleza no”»El País

  4.  Álvarez, Clemente (25 d’octubre de 2021). «Una iniciativa ciudadana logra más de medio millón de firmas para dotar al mar Menor de derechos propios»El País.

  5.  Martínez, Alicia (3 de desembre de 2023). «”El centro del universo es el ecosistema, no el humano, porque no se puede vivir sin la naturaleza”»La Opinión de Murcia
Tags: #ILP de benestar per a les generacions presents i futures de les Illes Balears, #JustíciaEcològica, #MarMenor, avuiperdemà, ILP

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents