Biodiversitat

La Reserva Marina del Ponent de Mallorca que el GOB demana

El passat 9 de maig es va tancar el procediment de consulta prèvia que des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural han iniciat per tramitar el projecte de Decret de la Reserva Marina del Ponent de Mallorca. La fase de consulta prèvia permet que totes les persones i ens interessats en puguin fer aportacions. Així, el GOB ha presentat un llistat de propostes i peticions perquè es tenguin en compte en l’elaboració de l’esborrany del nou Decret. 

Però com vos deu haver passat a la majoria de vosaltres al llegir Reserva Marina del Ponent de Mallorca, nosaltres també ens vam demanar el mateix. On es vol fer?, si ja existeix una Reserva Marina (RM) en aquest indret, la RM de les illes del Toro i de les Malgrats, que, a més, es va unificar i ampliar recentment, el setembre de 2022. 

El projecte publicat no presenta cap plànol, mapa o delimitació, simplement indica que l’actual reserva marina, de les illes del Toro i de les Malgrats no ha respost als problemes que volia resoldre i que no compta amb el suport del sector pesquer ni satisfà les aspiracions dels promotors, en particular, de l’Ajuntament de Calvià. Així i tot, tampoc s’indica si això suposarà l’eliminació de l’actual reserva, tot i que se’n pot deduïr que sí. 

Si més no, el projecte de Decret presenta una gran ambigüitat pel qual fa als seus objectius i a la delimitació de la nova reserva marina. És per això, que entre les nostres propostes hem demanat més transparència en referència als objectius de creació i al futur de la reserva marina actual. El procès d’ampliació de la RM de les illes del Toro i de les Malgrats va ser un camí llarg i on el GOB, juntament amb altres organitzacions, vam demanar una ampliació més ambiciosa, que arribava fins a l’Illa del Sec. Això finalment no va ser possible, tot i que l’àrea, segons els estudis encarregats per la mateixa Conselleria, Direcció General de Medi Rural i Marí (2012) presenta un potencial molt bo i va ser descrita com “una àrea candidata a ser declarada reserva marina, tant per productivitat com per configuració de l’hàbitat”. Això no obstant, amb la unificació i l’ampliació que es va produir es va aconseguir una fita important per a contribuir en la recuperació i conservació de la biodiversitat i tot l’ecosistema marí de l’àrea, a través de la regulació les activitats i l’aplicació de mesures de gestió. 

Així, la nostra proposta per aquesta nova reserva, ha estat la mateixa que es va presentar en el procediment anterior. Creiem necessari mantenir la superfície que es troba actualment protegida, a través de la RM de les illes del Toro i Malgrats, ja que no s’han presentat estudis que indiquen que la reducció o retallada d’aquesta àrea no suposaria un impacte negatiu en la biodiversitat. A més, també consideram convenient que s’ampli encara més, introduint així el LIC àrea marina de Cala Figuera (protegit per la biodiversitat que genera la seva praderia de Posidònia) i l’Illa del Sec

L’estratègia europea de conservació de la biodiversitat té com a objectiu la protecció d’un 30  % de la biodiversitat marina, amb un 10 % que ha de ser d’alta protecció. Per això, dins l’ampliació també proposam la creació d’una Zona de Protecció Especial (ZPE) al voltant de l’illa del Sec, on no es pugui realitzar cap tipus d’activitat extractiva dels recursos. D’aquesta manera, el Govern té una oportunitat, més enllà dels efectes locals, de manifestar una posició més compromesa amb els objectius estatals i europeus i posar-se al capdavant en la gestió dels recursos marins i donar passes per convertir-se en un model per a altres indrets. 

Encara que el GOB ha seguit les passes oficials del procediment de tramitació del nou projecte de Decret, presentant aportacions. Creiem que no és la manera adequada d’abordar la problemàtica plantejada des de la Direcció General de Pesca. Si l’actual reserva no compleix amb els objectius esperats, deman que de manera urgent es convoci la Comissió de seguiment de la Reserva Marina de les Illes del Toro i Malgrats, òrgan de governança i seguiment, on participen els diferents sectors implicats. La darrera d’aquestes Comissions es va realitzar el juny de 2023 i no es va anunciar la possibilitat d’una nova reserva. Creiem que la Comissió de seguiment de l’actual reserva és l’espai adequat per exposar les demandes dels diferents sectors i debatre sobre quins són els objectius que es volen assolir i quines són les zones que poden facilitar-ho. Com deim, dins aquest òrgan de gestió s’hi trobem membres de les diferents administracions gestores, així com del sector pesquer, activitats aquàtiques recreatives, organitzacions de conservació i la comunitat científica. Així, és un òrgan amb capacitat d’aportar la informació i el criteri necessari per abordar les problemàtiques exposades.

Recordem, a més, que en el mes de febrer del 2023 es va anunciar la creació del Parc Natural de Ponent, que incorporava gairebé els límits de la nostra proposta. Però, just un any després, el febrer de 2024, s’arxivà el procediment de declaració del Parc Natural així com l’elaboració del seu Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN), per un informe desfavorable del Ministerio de Defensa. Des del GOB creiem que no està justificada ni és procedent aquesta paralització del procediment i seguim demanant que es reprengui la tramitació. 

Com podeu veure, les aigües del Ponent de Mallorca, són un espai de gran valor ecològic. El que fa falta és fer una anàlisi profunda per veure que és el que veritablement es requereix i es vol protegir i conservar. A partir d’aquí, veure quina és la figura de protecció i les mesures de gestió més adients i que responen millor a la conservació de la biodiversitat marina. 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents